Разточителство: ЕС пилее по 22 тона храни годишно

Първенец в тази класация е Великобритания
12 авг 2015 07:48, Петя Славова
13
Разточителство: ЕС пилее по 22  тона храни годишно
Снимка: архив, Reuters

Европейският съюз пилее по 22 милиона тона храни на година, като в тази насока Великобритания е първенец, предаде Ройтерс, като цитира резултатите от анализ, извършен с подкрепата на Европейската комисия.

Данните в анализа са от шест страни членки на ЕС - Великобритания, Румъния, Германия, Дания, Финландия и Холандия. От тези страни Румъния пилее най-малко храни. Изследването е показало, че близо 80 процента от пилеенето на храните може да се избегне, пише БТА.

Според експертите, направили проучването, възпитаването на хората как да пазаруват по-внимателно и как да планират потреблението си може да помогне да не се изхвърля толкова много храна и същевременно да се намалят сметките за храна на хората.

Според Единният изследователски център на ЕК направил анализа, голямо количество храна, която е добра за консумация се изхвърля само заради датите, указани върху опаковките

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: хранаЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
2
 
! Отговори
П.Петров преди 8 години
На база 500 милиона жители, това са 120 грама на ден. О УЖАС! Дори споменатата цифра да се отнася само за 6-те споменати държави, пак идва около 250 гр. на ден. Голяма новина !
6
0
 
0
 
! Отговори
кое е по-добре? преди 8 години
Ама това на снимката е само junk food.Стомаха му трябва баластра не обелки от картофи пържени с разни "Е"-та и ГМО-таЕми да, пърженото гранясва и никой не може да го яде.За същите пари ще си купиш 3 кила картофи и ще ядеш цяла седмица.
5
0
 
20
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 8 години
Не сте ли забравили три нули след тоновете, мила госпожо Славова. 22 тона е смешно ниска цифра, по-малко от съдържанието на един ТИР. Така са младите хора днес - чудеса правят с компютри и смартофони, но не могат да мислят. Това идва от промиването на мозъците по всички линии. Що за новина е тази?
4
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Глупости не им се връзвайте на *** изследвания.Под пилеене на храна *** разбират ядене на обелки от салам гнили плодове и развалени меса,брашно мазнини.Също така и сумарно изхвърлените хранителни отпадъци от ресторанти закусвални и тн.Това че разни кучета могат да го ядат или некви от тия дето лазят по бунищата в Индия не означава че това е храна.
3
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вместо да ги изхвърля, ЕС спокойно може да приеме няколко стотин хиляди "роми" от България, да си ги отглежда...
2
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всъщност храните е задължително да се пилеят. Иначе няма да има печалби за производителите. То и затова стоките са неядливи за да може да се изхвърля повече и съответно да се купува повече. Затова и се продават в съответни опаковки. Да не можеш да вземеш колкото ти трябва а повечко. И като се развали повечкото да го изхвърлиш.
1
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кат прочетох заглавието си рекох, че ес ако пилее един ТИР храна годишно, то това си е чиста икономия, сдържаност, мъдрост и така нататъка...Пък то в текста 22 милиона тона...което пък означава 1 милион тирове с храна годишно...Таа...какви всъщност са цифрите ? Не че има значение и нещо ще се промени но все пак малко коректност е от полза.И как се сравнява това с наскоро унищожените храни в Русия за което възникна голяма форумна буря и се опищяха и ос...ха страниците на вестника