Квотата за нас: 2100 бежанци и 12,6 млн. евро от ЕС

Предлага се да им даваме храна и подслон само срещу подпис, че остават у нас
Обновена: 9 сеп 2015 13:48 | 9 сеп 2015 13:48,
201
Квотата за нас: 2100 бежанци и 12,6 млн. евро от ЕС
Снимка: Reuters

България ще трябва да приеме още 1600 бежанци към вече договорените през юли 500 според нова схема за преразпределение, предложена от Европейската комисия. Това ще бъдат граждани на Сирия, Еритрея и Ирак, които вече са регистрирани в Унгария, Гърция и Италия.

Най-много бежанци у нас ще дойдат от Унгария – 720 души, следвани от тези от Гърция (672) и Италия (208).

Българската квота е част от нов опит за преразпределение на 120 000 души от половината милион, които вече са пристигнали в Европа. Унгария, Гърция и Италия са приели най-много от тях и Брюксел иска да задейства механизма за солидарност, за да ги облекчи. Затова от трите държави към останалите ще бъдат прехвърлени съответно 54 хил., 50 400 и 15 600 бежанци. Общо чрез схемата ще бъдат разселени 160 000 души от трите държави.

Още по темата

В замяна България ще получи общо 12,6 млн. евро от европейския бюджет, половината от тях в аванс. За издръжката им Брюксел ще ни преведе по 6000 евро на човек.

Еврокомисията заделя общо 780 млн. евро, за да компенсира страните, приемащи бежанци. Унгария, Гърция и Италия ще получат по 500 евро на човек, за да му купят билет и да го изпратят до новата му държава.

Принципът на разпределение е направен според броя на населението и размера на икономиката, като са взети предвид също вече приетите бежанци и нивото на безработица.

Еврокомисията е изключила от схемата Великобритания, Ирландия и Дания, които според договорите си за членство не са задължени да участват в общите решения по въпросите на миграцията, но е предвидила трансфери за Полша (9287), Чехия (2978) и Словакия (1502), които вече обявиха, че не искат да приемат повече бежанци.

За държавите, които откажат участие или пък не пожелаят да приемат определения им брой, е предвидена финансова глоба от до 0.002%  от брутния им вътрешен продукт. Парите ще бъдат разпределени към останалите участници.

Освен опасения за сигурността си и несъгласие с приемането на неограничен брой имигранти, които те тълкуват като покана за усилване на миграционния поток, трите централноевропейски държави и Унгария изтъкват като мотив за отказа си и че бежанците не искат да остават в техните страни, а се стремят към по-богатите еврочленки.

За да гарантира, че преразпределените сирийци, еритрейци и иракчани ще останат по определените им места, Европейската комисия обещава, че те ще бъдат връщани принудително, ако бъдат заловени другаде. За целта ще им бъдат снети пръстовите отпечатъци, по които ще ги идентифицират.

Бежанците ще имат право на социални помощи и подслон само в държавата, в която са презаселени. В добавка Брюксел предлага на националните власти да организират подписка за бежанците, чрез които те да удостоверяват, че са на място. Само чрез такъв подпис да им се отпускат храна, жилище, облекло и други помощи за издръжка.

Вътрешните министри от ЕС се събират в понеделник в Брюксел, за да одобрят разпределението на втория транш от бежанските квоти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още по темата: бежанциЕСквота
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
0
 
7
 
! Отговори
до 133 преди 8 години
Кои ти каза че 1000 от тях ще са жени !?И ако е така знаеш ли колко от тия 1000 жени ще вземат Българин за съпруг ОООООО
82
0
 
5
 
! Отговори
до 131 преди 8 години
Армията на ИД няма униформи остава само да им дадат оръжие и знамената на ИД и готово за това ще се погрижат от ЦРУ основния доставчик на оръжие за ИД
81
6
 
2
 
! Отговори
Сив Кардинал преди 8 години
Народ с робска психика сме, щом 2100, от които към 1000 са жени и деца, вече изнасилиха половината българки. Всеки е добре дошъл при нас, стига да спазва законите на Република България, да научи български език и да уважава нашите традиции и обичаи! Твай!
80
0
 
5
 
! Отговори
до 128 преди 8 години
Кои !?Русия не е САЩ да правят терористи иначе можеше да спретнат в някоя съседна на сАЩ държава една октомвриска революциика и да тръгнат бежанци към САЩ
79
0
 
12
 
! Отговори
eeeeeeeeeeeeee преди 8 години
ТОВА НА СНИМКАТА ЦИВИЛНАТА АРМИЯ НА ИДИЛ ЛИ Е ИЛИ БЪРКАМ...-ТЕЗИ НИ ПРЕВЗЕХА ОТВЪТРЕ-ПРЕЗ СЪРБИЯ И УНГАРИЯ
78
1
 
3
 
! Отговори
до 125 преди 8 години
а ти като се научиш да различаваш Й от И, може и мнението ти да започне да има някаква стойност.
77
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Една комшика е дъщеря на военен и си ходи с къси *** ама тия като я видят на бързо ще я оправят обаче баща и няма да чака правосъдие а ще ги застреля като кучета
76
0
 
4
 
! Отговори
преди 8 години
До Анонимен 112не е до късмет, всичко е преценено от сащ. чудно ако някой разбърка из мехико, какво ще стане да им кацнат по-оградите
75
1
 
2
 
! Отговори
гошо тъпото преди 8 години
голяма работа стана
74
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като изнасилят дъщерите на няколко български полицай друга песен ще запеете защото полицайте не са свикнали да им барат дъщерите без да бият
73
5
 
3
 
! Отговори
Човек преди 8 години
До 119, ако се обичат, защо не. Какво ми пука?! Дъщеря ми е още малка, но когато стане голяма, няма да съм аз глупакът, който ще й пречи да е щастлива. А ако някой й направи нещо насила, то заклевам се, че ще го гоня цял живот. Но ако е по взаимно съгласие, не виждам нищо лошо да бъде с когото и да е, стига да я обича и уважава.
72
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ех как започвам да я ненавиждам тази болна Европа! Това е най-голямата ни грешка - влизането в ЕС
71
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Та кои каза ,че комунизма е лошо !Предпочитам да живея с правила отколкото да ме е страх да ходя по улицата да не ме нападне някои от тия
70
10
 
2
 
! Отговори
до 109 преди 8 години
а ако не започнат какво става?! Естествено, че ако бъдат посрещнати със сопи и камъни, няма как да очакваме добро отношение от някои от тях. Но виж Германия. Гарантирам ти, че тия, които отиват там, ще научат сносен немски до половин година и после ще се влеят на трудовия пазар, за да изкарват пенсиите на Хелга и Гертруда ;)
69
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз предлагам да ги настанят в затворените комплекси в които живеят депутатите и президента
68
4
 
2
 
! Отговори
Човек преди 8 години
Наистина някои от тези хора бягат от войната. Всеки, който спазва българските закони и се научи на езика е добре дошъл в България. "Патриотите" с по 10 правописни грешки в мненията си направо си ги премествам в другия крачол.
67
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
България има вече опит с такива на които им даваше без да дават нищо освен деца и ето вече си имаме много от тях същото ще стане и с тия ще се размножат за 5 г ще станат 2 път повече
66
0
 
5
 
! Отговори
:) преди 8 години
с 6000Е може доста далече да се пратят със самолет
65
0
 
2
 
! Отговори
маке преди 8 години
мако математика тия 12.6 милиона евро на бежанец за година ли са щот тва си е геноцид 6000 евро на човек за година тва праи по 500 евро на месец на мен га ке ми даде дръжавата токо паре на бунт
64
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като започнат да режат глави, друга песен ще запееете толерасти.