Съгласни сме на още бежанци, но... нека да е справедливо

Кабинетът се хвали с впечатляващи резултати за нелегалната имиграция
Обновена: 8 сеп 2015 14:46 | 8 сеп 2015 12:25, Веселина Йорданова
117
Съгласни сме на още бежанци, но... нека да е справедливо
Снимка: архив БТА

България разбира необходимостта броят на бежанците, които ще приеме, да бъде увеличен от първоначално обявените 500 души. Страната ни обаче настоява за справедлив начин на разпределянето им между европейските страни, който да отчита волята и предпочитанията на мигрантите.

Това стана ясно от изявление на правителството, прочетено от вицепремиера и МВР шеф Румяна Бъчварова. То идва след заседание при премиера Бойко Борисов с участието на вицепремиерите, външния и финансовия министър.

Още по темата
Страната ни ще настоява за синхронизиране на националните законодателства в ЕС в посока на много по-тежки наказания за трафикантите на хора и за създаване на обща европейска прокуратура.

Ще бъде създадено специализирано звено между МВР и Прокуратурата, което приоритетно ще разследва организаторите на тези мрежи, съобщи Бъчварова и подчерта, че се поддържа активно сътрудничество с партньорските служби и Европол за разкриване на случаите на трафик, извършени от българи в други страни.

В позицията, която ще бъде допълнена и обобщена в следващите дни, се изтъква още, че резултатите, които се постигат засега за справяне с проблема, са впечатляващи на общия фон на миграционните процеси в Европа.

„Въпреки че страната ни е най-прякото трасе на бежанските потоци от Турция към Централна Европа, успяваме да не допуснем неконтролирани от нас притоци на хора“, посочи тя.

Според управляващите мерките за ограничаване на нелегалната имиграция дават резултат въпреки четирикратното увеличение на натиска на границите ни през тази година.

Според правителството не трябва да спират усилията на ЕС за намиране на решения на кризите в държавите – източник на мигрантски потоци.

Правителството подкрепя идеята за изграждане на регистрационни центрове не само в Гърция и Италия, а приоритетно на територията на държавите на произход или близките до тях, защото смята, че решението на проблема трябва да се търси най-близо до мястото, на което той е възникнал.

Страната ни ще настоява за промяна на регламента Дъблин в посока създаване на унифицирани молби за международна закрила или обсъждане въвеждането на единен статут на бежанец, валиден за целия ЕС.

Кабинетът смята още, че спешно трябва да се състави списък на сигурни държави на произход и да се провежда активна политика на връщане.

„Трябва да признаем обаче, че опитите да се намери добре работещо европейско решение досега не дават задоволителен резултат. В последните месеци се усили миграционният натиск и в някои от държавите се стигна до струпване на бежански потоци. Търсенето на нови и ефективни решения трябва да бъде ускорено“, е общото мнение на министрите.

Позицията на страната ни е, че е необходима ясна и категорична обща европейска политика, която да отразява общата солидарност. Ще настояваме тя да отчита всички аспекти на ситуацията в момента и особеностите в различните държави, посочи Бъчварова.

Правителството иска още да бъдат определени условията на заселване на бежанците, които ще гарантират тяхното дългосрочно пребиваване. Управляващите обсъждат и възможността за интегрирането им у нас, а когато се създаде благоприятна обстановка – за тяхното връщане.

Кабинетът очаква и ратифицирането на подписаното тристранно споразумение за реадмисия с Турция и Гърция.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
3
 
12
 
! Отговори
питане преди 8 години
Кой пък реши,че ние,тоест и аз,сме съгласни да приемем бежанци? Аз не съм! Така че-ние-не сме съгласни. Познавам още много хора,които не са съгласни! Така че-някой ,който уж говори от наше име-лъже!
75
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЕС дава по 6000 евро на човек !Това са 500евро на месец за отглеждане от държавите.При нас пенсиите са по 70евро на месец талибаните взимат по 500 от ЕС !!!Моля намалете ми пенсията на 10 ЕВРО на месец поне да стане ГРАЖДАНСКА ВОЙНА !!!
74
8
 
3
 
! Отговори
аа преди 8 години
Не го почитам Бойко много, но постиженията му наистина са впечатляващи. Нула емигранти ръгащи през България, нула напрежение.Благодаря Ви, български граничари!! това е.
73
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе ще сите не си еВете майката там....
72
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** мърлата е тая
71
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До gigi"Чехите и унгарците имат мислещи за народа си ръководители" Със съжаление трябва да кажа, че всеки народ си заслужава управниците.
70
1
 
14
 
! Отговори
678 преди 8 години
Идват избори - глас народен, глас Божи! И този път СБОГОМ! Всички .....руги, ...расти - да ядат пасти!
69
1
 
28
 
! Отговори
СМЕШНИЦИ преди 8 години
"Съгласни сме на още бежанци, но... нека да е справедливо"Като сте съгласни си ги водете дома.АЗ НЕ СЪМ СЪГЛАСЕН.
68
1
 
24
 
! Отговори
Валентин преди 8 години
Как хубаво обаче сте слижили двете новини една до друга: Не на Русия, Да на още "бежанци". И на *** им стана ясно накъде ни ръчкат.
67
8
 
2
 
! Отговори
Ани до 86 преди 8 години
Ти пък си един Българин за чудо и приказ. Взел да дава оценки на политиците. Първо трябва да се научиш да пишеш. После трябва да се научиш да уважаваш хората около себе си. Употребявай думата НИЕ тогава когато си бил упълномощен от останалите да говориш от тяхно име!
66
3
 
4
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
NIE BALGARITE SME HVARLILI VSI4KI SILI DA SE MRAZIM I ZAVIJDAME .VMESTO DA SE OBEDINIM SRE6U NI6OJNITE NI POLITICI,VMIRISANI CIGANETA I PRIIJDA6I TALIBANI .I AKO O6E PRODALJAVAME TAKA LO6O NI SE PI6E .
65
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво добро очаквате от един бостан с тикви.
64
2
 
33
 
! Отговори
циник преди 8 години
Не сме Съгласни на още ПРИШЪЛЦИ ..., ЗАЩОНО НЕ Е Справедливо.
63
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Доколкото разбрах бежанците в Белгия май ги задължавали да полагат трудова повинност т.е да работят за държавата и да си оправдаят отпуснатите средства по тяхната издръжка.Ако е така селското стопанство може да се развие чрез тези бежанци.Държавата одържавява една част от земята и им я дава да я обработват за парите,които им се полагат за месец.Така бежанците на никой няма да пречат.
62
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тази от снимката гледа, като луда. Думите също говорят, че не е добре...
61
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дупедавците са съгласни, народа не е, ами сега?
60
1
 
16
 
! Отговори
Ани преди 8 години
Какво стана с Арменците? След Ньойския мирен договор, България беше . . . знаем. Дойдоха Арменци. Ние протегнахме ръка и после образованите и богати Арменци заминаха в Америка. Тук останаха по-посредствени бедни и дребни занаятчии.Какво стана с Гърците от 1970 те? Върнаха се в Гърция и сега пишат по форумите на чист Български колко е хубаво в Гърция. Нещо повече, тъй като бяха приети на партиен принцип, бяха спонсори на избирането на печално известния Жан Виденов.
59
1
 
19
 
! Отговори
Ленинчо преди 8 години
До СталинкаАми да ти направя 5-6 деца ама после незнам с какво ще ги изхраниш
58
3
 
26
 
! Отговори
oops преди 8 години
Това нещо наречено министър като иска бежанци да си ги кани у дома си ЗАМО ми ги кани в моя дом
57
4
 
27
 
! Отговори
морски преди 8 години
Бойко ке падне есента на 2015г.