Даваме на унгарците одеяла и палатки за бежанците

Започва преразпределението на имигрантите от Гърция и Италия
14 сеп 2015 14:52,
22
Даваме на унгарците одеяла и палатки за бежанците
Снимка: Reuters

България е сред страните, които са предложили материална помощ на Унгария за справяне с притока на бежанци. Будапеща поиска в петък помощ от ЕС, като стана първата страна членка, задействала механизма за гражданска защита заради притока на имигранти. По данни на властите броят на приходящите от началото на годината се е увеличил със 150% от лятото.

България ще достави одеяла, чаршафи и палатки. Същата помощ ще изпратят и Дания и Словения.

Още по темата

Унгария очаква увеличение на броя на имигрантите, които ще останат в страната, след като утре приключи заграждането с бодлива тел на 175-километровата си граница със Сърбия. От 15 септември влизат в сила и новите правила за охрана на границата. Според една от промените незаконното пресичане ще бъде преследвано по Наказателния кодекс, а няма да се третира както досега като административно нарушение.

При неотдавнашното си посещение в Брюксел унгарският премиер Виктор Орбан заяви,, че ако се наложи, ще направи телена ограда и по границата с Хърватия. Ако тя бъде издигната, ще е първата между две страни членки на Европейския съюз.

Междувременно източник от Европейската комисия заяви, че при влошаване на ситуацията може да бъде препоръчано на някои страни членки от Шенген да възстановят граничните проверки, както направиха Германия и Чехия по границата си с Австрия. Виена обяви преди малко, че също ще възстанови проверките за самоличност по своите граници и че ще изпрати армията в помощ на граничарите и полицаите.

„Това е изключение от правилата на Шенген при извънредни обстоятелства, което ще позволи по-добро управление на кризата“, заяви говорител на Европейската комисия по повод решението на Берлин. Страните членки могат да се възползват от ограничаване на свободното движение в Шенген в продължение от 10 дни до не повече от 2 месеца.

За последен път механизмът за гражданска защита беше задействан заради епидемията от Ебола в Африка, катастрофалните наводнения на Балканите миналото лято и конфликта в Източна Украйна.

Европейската комисия съобщи, че подготовката на преразпределение на бежанци от Италия и Гърция е напреднало и може да започне още през следващите седмици, след като бъдат определени служителите във всяка страна, които ще координират с Гърция и Италия списъка на лицата, които ще бъдат пренасочени. Очаква се днес вътрешните министри от ЕС да одобрят окончателно предложеното разселване на 40 000 души. От тях на България се падат 500 души. Решението за останалите 120 000 по всяка вероятност ще бъде отложено за 8 октомври, за да се уточнят детайлите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
26
 
! Отговори
О преди 8 години
ОРБАН МИСЛИ ЗА НАРОДА СИ.. НАШИЯ АЛАБАШ ДА СА НАПРАЙ НА ВАЖЕН БЪРКА В НЕЗАРАСНАЛАТА 500годишна РАНА НА НАРОДА СИ С ЯТАГАН..
12
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дайте им фургони и транспорт за съд и депортиране на "бежанците", ще бъдат доста по-полезни. С държавник като Орбан одеалата и палатките ще бъдат раздадени на наистина нуждаещи се хора.
11
1
 
23
 
! Отговори
Путин е умен, а ние? преди 8 години
Малоумието на българските властимащи: спираме руски самолети с одеяла, палатки и медикаменти за лагери за бежанци, които Русия изгражда на територията на Сирия и след това даваме на унгарците одеяла и палатки за бежанците от Сирия, които вече са пробили и са проникнали в ЕС.
10
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В България решението е лесно, но не смеят да го приложат. Само да се реши да се пренасочат социалните помощи за ромите за мигрантите и ще стане интересно. Вероятно ще бъдат своевременно сфани живи ромлянски вериги по всички граници и куц мигрант нямо да припари. Ама де у управляващите такава смелост, на тех им стига най-много до изпускане тихо в гащите.
9
1
 
14
 
! Отговори
до турчин преди 8 години
Ти ако си истински турчин, същото щеше да се страхуваш от сирийците.
8
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Палатки сега лятото, ами зимата какво правим?? Тея скакалци не знаят какво е европейска зима. Тогава по къщите ли ще ни карат да ги взимаме?
7
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До know allА миналата седмица България прати палатки, мин вода и тн.
6
1
 
34
 
! Отговори
Осама преди 8 години
До ТурчинБратко , днес алах ме пита за теб.Търсил те , да си те прибира ,че само глупости си писал по форумите.
5
2
 
19
 
! Отговори
know all преди 8 години
България беше първата страна, поискала помощ за бежанците още през 2013 г. Тогава Унгария също изпрати помощ под формата на легла и др. неща от първа необходимост
4
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В Италия има 15 000 сириеца, и ще бъдат преразпределяни, а в България, от 2013 г досега са дошли 60 000 арабина, и дума не се повдига за преразпределяне
3
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А бре, а на нас помощ коги? За "бежанците", огромната част от които всъщност са нелегални имигранти има определено от ЕС минимален жизнен стандарт, който обаче е недостъпен за една голяма част от българите? Или ние сме свикнали, ама афротат и арабелите не са!
2
45
 
2
 
! Отговори
Турчин преди 8 години
Колкото повече братя мюслюмани толкова по скоро ще завземем ***, въпросат не е дали а кога - нека е СЕГА ! ! !
1
1
 
28
 
! Отговори
Момо преди 8 години
Изчистихме складовете, така ли? :D