ЕС ще плаща на Африка да си вземе обратно имигрантите

Пращат 670 души в "горещите точки" да обработват бежанците
8 окт 2015 17:16,
29
ЕС ще плаща на Африка да си вземе обратно имигрантите
Снимка: архив Reuters

670 експерти от европейските държави, включително от България, ще бъдат командировани в приемните центрове, известни още като "горещи точки" в Италия и Гърция, за да ускорят работата по регистрацията и интервютата на кандидатите за убежище, решиха вътрешните министри от ЕС в Люксембург.

Те ще правят интервюта, ще вземат пръстови отпечатъци и ще превеждат при регистрацията, за да се задвижи презаселването на 160 000 души, одобрено от ЕС по-рано. В момента има готовност само 16 еритрейци от Лампедуза да бъдат приети в Швеция и те ще отлетят на север утре, съобщи комисарят за миграцията Димитрис Аврамопулос.

Според министъра на вътрешните работи на Люксембург Жан Аселборн в бъдеще хиляди европейци ще бъдат наети, за да регистрират бежанците и да връщат тези, които не отговарят на условията. Вътрешните министри се разбраха, че мигрантите, чийто живот не е заплашен от войни и политическо преследване, ще се връщат, откъдето са дошли. Това било условие за част от страните да приемат квотите. Този месец ще бъдат извършени 10 съвместни полета с отхвърлени кандидати, които Аврамопулос определи като недостатъчни.

Министрите обаче не можаха отново да постигнат съгласие за въвеждане на съкратена процедура за гражданите на балканските държави и Турция. Анкара е ябълката на раздора, тъй като няколко страни, водени от Холандия, не желаят тя да бъде обявена за безопасна държава, заради преследванията на кюрди и на медиите. Топката е прехвърлена на европейските лидери, които се събират в Брюксел на 15-и. Обсъдено е и предложението за въвеждане на постоянен механизъм за разселване на бежанци от граничните държави към вътрешността, но министрите искали първо да видят как ще сработи временното презаселване, което започва от утре.

Министър Аселборн, който председателства Съвета, уточни, че споразумението на ЕС с Турция, което беше лансирано в началото на седмицата не предвижда връщането на Анкара на всички дошли през нейна територия, а само на турските граждани, които нямат право на убежище в ЕС. В документа на Европейската комисия се казва, че Турция ще приема заловените в България, Гърция и Румъния нелегални имигранти, но не се уточнява гражданството им.

МВР шефовете от ЕС говорили да отделят общи пари за охраната на външните граници, но все още не всички държави били съгласни. Става дума за цивилна, гранична охрана, а не за военно присъствие на войници с автомати, уточни люксембургският министър. По-рано Унгария предложи да се изпрати европейска армия на гръцката граница да спира имигрантите, но Еврокомисията обеща европейска гранична служба.

ЕС ще предложи на държавите, които си приемат обратно гражданите, да получават финансови стимули, за да им създават възможности за работа и перспектива за по-добър живот. Това щяло да става по формулата „повече за повече“ (повече пари за повече върнати).

„Когато говорим за Африка, със санкции няма да решим нищо“, коментира Аселборн идеята, подкрепяна и от София, страните, които отказват реадмисия да бъдат отрязани от финансова помощ.

Вътрешните министри одобриха актуализация на бюджета на ЕС от 401 млн. евро. 300 млн. от тях отиват за донорския фонд за Сирия, 100 млн. за увеличаване на щатовете на бежанската, граничната и полицейската агенции на ЕС и 56 млн. за хуманитарна помощ.  До средата на идната седмица страните членки ще трябва да съобщят по колко ще извадят от националните си бюджети за подобряване условията в бежанските лагери в Турция, Йордания и Ливан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
1
 
! Отговори
шанаджия преди 8 години
Ето,така се прави далавера,много още има да се учим от европейците!
19
2
 
8
 
! Отговори
Shark преди 8 години
Чакайте малко, нали имигрантите бяха от Сирия и бягаха от войната. Откога Сирия е в Африка, нова география ли има, или признавате че тези *** са всичко друго но не и сирийци, поне в по-голямата си част??? И второ - ЗАЩО ЕВРОПА ЩЕ ПЛАЩА, КОЙ ГИ ПОКАНИ!! КОЙТО ГИ ДОВЛЕЧЕ ТУК ТОЙ ЩЕ ПЛАЩА!!
18
1
 
8
 
! Отговори
НФБ преди 8 години
До дасдасдасКойто е създавал..въоръжава и финансирал ..умерената опозиция. .Сега да плаща.САЩ подпали ха арабския свят и го хвърлиха в хаос. ...
17
0
 
7
 
! Отговори
дасдасдас преди 8 години
Ами кой има пръст в Близкия Изток? Не е ли ЕС и САЩ? Тогава да приемат бежанците щом им разгромяват страните особено САЩ да приема всичките бежанци защото при тях съм сигурен, че няма нито 1 бежанец
16
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
balgaria ne iska da ni vrashtate romite i ostanalitepredateli,koito triabva da se sramuvat ce miat toaletni i vecer kasno obikaliat kosh market za da se nahraniat.
15
0
 
13
 
! Отговори
Идеалист преди 8 години
Сега ще плащате, когато Кадафи ви каза да го направите го убихте като куче по заповед на проклетата бабичка Клинтън. Западна Европа си заслужава съдбата.
14
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
PRIEMETE BALGARSKITE ROMI V EVROPA ,NARODA SHTE VI PLATI I SHTE VI BADE BLAGODAREN.
13
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
kakvo stana sega EC s USA rAZBIHA LIBIQ KOQTO BESHE BUFER SRESHTU EMIGRANTI OT AFRIKA I SEGA PAK TRQBVA DA SE PLASHTA izorodi DA NAPUSKAME LICIMERNIQ EC
12
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЕС се превърна в Империята на Глупаците! Незабавно трябва да напуснем ЕС, за да е добре страната и народа ни!
11
1
 
25
 
! Отговори
И що? преди 8 години
И що да плащаме на неевропейски граждани? Те какво са внесли в европейския бюджет? Кога ще си отработят дадената помощ? Това Евросъюз ли е или Евро-азиатско-африкански?
10
0
 
36
 
! Отговори
Да,бе! преди 8 години
Тия един милиард лева, дето ги внасяме годишно в евробюджета, просто трябва да си останат в България. По-добре ще бъде за всички.
9
0
 
23
 
! Отговори
тихомир томов преди 8 години
Колко ли ще дадат да си вземат Обамата обратно ?
8
0
 
29
 
! Отговори
Ай у лево преди 8 години
Както писаха български общественици по друг повод: "Луди ли сте, слепи ли сте или просто купени?"
7
0
 
23
 
! Отговори
доган преди 8 години
Тези ги разправяйте на баба ми ако не пукне война в европа никой няма да се върне а парите напразно изхарчени никой депутат не вади пари от джоба си тез дето ги плямпат са глупости в брюксел тепърва започват стачки така че балона се надува
6
0
 
43
 
! Отговори
и ние искаме преди 8 години
да плащат на Българите да си държим младите хора тук.
5
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най-лесно е да ги пратят в най-бедната държава в света-Конго.Огромна територия.За 100 евро на бежанец ще са съгласни.
4
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
дават пари на Сирия да могат тамошните да плащат на трафикантите да ги водят в ЕС за да може ЕС да дава повече пари.
3
1
 
25
 
! Отговори
ХХХ преди 8 години
Личи си ЕС колко слаба ....агенция е !
2
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А как се формира бюджетът на ЕС? От вноските на страните членки, тоест от нашия джоб.
1
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В Африка има толкова бедни и мирни държави,че за пари всичките ще ги вземат.