Брюксел ни забранява да ловим калкан

ЕС следи улова на черноморска бодлива акула, била на изчезване
9 дек 2015 14:23,
40
Брюксел ни забранява да ловим калкан
Снимка: архив Reuters

Европейската комисия предлага да се забрани търговския улов на калкан в български и румънски води през 2016 г. заради продължаващото намаляване на запасите.

Според научния комитет по рибните запаси към Европейската комисия ситуацията с калкана и с черноморската акула се влошава всяка година, въпреки увеличените проверки и мерките за ограничаване на незаконния улов, въведени от България и Румъния.

Ситуацията се определя като спешна и изискваща незабавни мерки. През миналата година двете страни имаха разрешение за улов на калкан за по 43,2 т.

Научният комитет предлага за първи път от влизането на България в ЕС, да започне да се следи и уловът на черноморска бодлива акула. Според Комисията през 2014 г. той е бил неустойчив, запасите са на критично ниво и тя дори е застрашена от изчезване.

Този вид се размножава бавно и не е възможно популацията да се възстанови в скоро време, смятат експертите на Европейската комисия. Ето защо се предлага на земеделските министри на ЕС да забранят търговския улов.

Квотата за цацата за догодина се запазва на тазгодишното ниво от 8032 т.

"България не не подкрепя намаление на квотата или забрана за улов на калкан, както и въвеждането на квота или пълна забрана за улов на черноморска бодлива акула", се казва в становище, прието днес от Съвета по европейски въпроси към правителството.

Очаква се решението за размера на квотите за улов в Черно море да бъде взето в  понеделник в Брюксел от аграрните министри на ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До не рибарда ти забранят да дишаш??
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До не рибар
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НЕ СЕ ПРИТЕСНЯВАЙТЕ И ЛОВЕТЕ ВОДОРАСЛИТЕ...ОТ БРЮХСЕЛ НЯМАТ ПРИТЕНЗИИ КЪМ ТЯХ...С РАКИЯ ТРЯБВА ДА СА ЧУДНИ...
25
0
 
0
 
! Отговори
яааа преди 8 години
А УКРАЙНА ?????
24
1
 
20
 
! Отговори
Офф преди 8 години
Зелките да вземат да направят един списък с РАЗРЕШЕНИТЕ НЕЩА че тази със забранените ще бъде по-дълъг и от Война и мир.... Трудно се чете... А между другото нашите искат да ПРЕМАХВАТ РЕГИСТРАЦИЯТА НА КОЛИТЕ ако пропуснеш ГРАЖДАНСКАТА ОТГОВОРНОСТ -НЯКОЙ НАЯСНО ЛИ Е КОЛКО ЩЕ СЕ МОТАЕШ И КАКВИ ПАРИ ЩЕ ТИ СТРУВА НОВА РЕГИСТРАЦИЯ !!!!!!! ДА ГИ СПРЕМ - ТЕЗИ СЕ ОС*АХА ВЕЧЕ !!!!! НЕКАДЪРНИЦИ!!!!
23
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да не би Брюксел да е пристанище на Черно море? Очаквам следващата забрана да е да спрем да дишаме. Брюксел е царствовото на европедалите и ***. Не случайно някой взеха да се мятат от прозорците. Вероятно наш Бойко е одобрил забраната , за до има за фесовете. Прав е Сидеров, като иска да им теглим майната на брюкселските бюрократи и напред към БРИКС.
22
5
 
17
 
! Отговори
Бай Ганьо с БМВ преди 8 години
Каквото наредят господарите от Брюксел ние просто изпълняваме!Бг е била винаги зависима от велики сили!Пример 7 века под чуждо управление.Добре,добре няма да ловим калкан.ХахахахахахаааИскахте Европа.
21
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най-слабата политика на ес от създаването й.Ние като страна членка би трябвало да защитават нашите интересите.За втори път пробиха турците.Съжалявам ,че нашите евродепутати не могат да защитават нашите интереси. Европа се интересува само от мюсюлманите.За бедните май ,Бог само помага.
20
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЩОМ ЩЕ ИМА ЦАЦА ДОБРЕ ;DDDDDDDDDDDDD
19
1
 
20
 
! Отговори
АЗ преди 8 години
МИНИРАНЕ НА МОРЕТО НА ГРАНИЦАТА С ТУРЦИЯ....БЪЛГАРИТЕ ЛОВЯТ КАЛКАН ОТ ВЕКОВЕ И ВСЕ Е ИМАЛО...ОБАЧЕ В МАЛКИ КОЛИЧЕСТВА А БАШИБОЗУКА ВЛИВА КАДЕТО СИ ИСКА С ГОЛЕМИ КОРАБИ И ТРАЛИРА...КАТО ИМ ГРЪНЕМ НЯКОЛКО ГЕМИЙ И КАЛКАНА ЩА СЕ ОВЕЛИЧИ ДРАСТИЧНО...
18
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А Снимка: архив Reuters показва пазар на южния ни съсед дето "спазва границите" и тараши нашите води!
17
1
 
12
 
! Отговори
Ivo преди 8 години
da ima za turcia, taka de !
16
1
 
14
 
! Отговори
не рибар преди 8 години
Да се забрани траленето
15
6
 
20
 
! Отговори
чичо преди 8 години
Хай сиктир бе, рибата си е в нашия гьол. Че те утре ще забранят и до тоалетна да ходим. Вън от този съюз.
14
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това дето го мислят от Брюксел не е лошо ама трябва да е за всички в Черноморският басейн а не само за членките на ЕС то какво става така. Едните гледат рибката как плува и се плюнчат а другите идват и я ловят защото тях такива забрани не ги хващат.... Не една 2 години ако трябва и повече забрана, и жестоки глоби ако хванат някой с по-малък размер от разрешеното(трябва да се оставя нещо и за размножаване ) То море море ама и то има капацитет Все повече ловят все по-малкото риба....
13
0
 
30
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
За Турция обаче не се споменава. Иначе веднага им разрешиха да пътуват без визи из ЕС!
12
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Но ром пият, нали?
11
5
 
22
 
! Отговори
хуров преди 8 години
Истината е че също българина би изловил всичкия калкан за да забогатее.
10
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Калканът забранява на Брюксел да ловят нас.
9
5
 
21
 
! Отговори
АЗ преди 8 години
АМИ ТО КАКВО ОСТАВА ДА СЕ ЛОВИ...ПИЯНИ И ДРОГИРАНИ АНГЛИЧАНИ..АФРИКАНСКО АРАБСКИ КАНИБАЛИ...АЗ ПУК ЩЕ ЗАЛАГАМ В ГОРАТА КАПАНИ ЗА ВЪЛЦИ СРЕЩУ ИЗМЕТТА КОЯТО ВКАРА БРЮКСЕЛ ТУК..НА ПАЗАРА СА БЕЗ ПАРИ...ТРОШАТ КРАКА ДО ЖИВОТ ....ДА СИ ГО *** ОТ БРЮКСЕЛ..