Брюксел ни забранява да ловим калкан

ЕС следи улова на черноморска бодлива акула, била на изчезване
9 дек 2015 14:23,
40
Брюксел ни забранява да ловим калкан
Снимка: архив Reuters

Европейската комисия предлага да се забрани търговския улов на калкан в български и румънски води през 2016 г. заради продължаващото намаляване на запасите.

Според научния комитет по рибните запаси към Европейската комисия ситуацията с калкана и с черноморската акула се влошава всяка година, въпреки увеличените проверки и мерките за ограничаване на незаконния улов, въведени от България и Румъния.

Ситуацията се определя като спешна и изискваща незабавни мерки. През миналата година двете страни имаха разрешение за улов на калкан за по 43,2 т.

Научният комитет предлага за първи път от влизането на България в ЕС, да започне да се следи и уловът на черноморска бодлива акула. Според Комисията през 2014 г. той е бил неустойчив, запасите са на критично ниво и тя дори е застрашена от изчезване.

Този вид се размножава бавно и не е възможно популацията да се възстанови в скоро време, смятат експертите на Европейската комисия. Ето защо се предлага на земеделските министри на ЕС да забранят търговския улов.

Квотата за цацата за догодина се запазва на тазгодишното ниво от 8032 т.

"България не не подкрепя намаление на квотата или забрана за улов на калкан, както и въвеждането на квота или пълна забрана за улов на черноморска бодлива акула", се казва в становище, прието днес от Съвета по европейски въпроси към правителството.

Очаква се решението за размера на квотите за улов в Черно море да бъде взето в  понеделник в Брюксел от аграрните министри на ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
До СИМЕОН ВЕЛИКИ преди 8 години
то сигурмно и тинямаш ама все пак не си държавен глава и ти е простено.
7
6
 
9
 
! Отговори
mda преди 8 години
мда Супер първосигналана реакция :) на никой не му дреме какво точно е целта и има ли логика важното е като кучето на Павлов като чуем Брюксел и да се разпенявиме хахах
6
5
 
11
 
! Отговори
СИМЕОН ВЕЛИКИ преди 8 години
щеше да попита КОИ СА ТЕЗИ В БРЮКСЕЛ и ЗАЩО не носят ДАРОВЕ. Ама за съжаление ТИКВАТА и ПЛЕВЕЛА нямат и един единствен ген, наследен от него
5
6
 
12
 
! Отговори
Церсей Ланистър преди 8 години
А така, браво на ЕС!
4
3
 
46
 
! Отговори
Хм преди 8 години
А на Турция някой ще забрани ли? И как? И кой ще контролира?
3
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Брюксел черноморски град ли е? София забранява на Брюксел да пикаят в Северно море.
2
9
 
34
 
! Отговори
ВЪН ОТ ЕС И НАТО преди 8 години
От тях не сме видели НИЩО ДОБРО. Разрушиха икономиката, построиха Молове и хипермаркети, които са си пак техни. Само забрани за всичко българско да се развива. ВЪН ОТ ТОВА АНТИБЪЛГАРСКО СБОРИЩЕ
1
8
 
36
 
! Отговори
рибарчето Калитко преди 8 години
Брюксел може да ми го разлигави ако иска.