Нестихващите страхове в Германия заради мигрантите

Показателно е повишаването популярността на ПЕГИДА и АзГ
21 дек 2015 20:55, Елка Василева
113
Нестихващите страхове в Германия заради мигрантите
Снимка: архив, Reuters

Германците бяха слисани от възхода на групи като ПЕГИДА и "Алтернатива за Германия" (АзГ), след като години наред се опитват да заличат расисткия спомен за времето на нацизма. Дали обаче тези обществени нагласи са били напълно изчезнали и дали ще продължат да се засилват сега, когато Германия се бори с миграционната криза?

ПЕГИДА - дясното германско движение, което твърди, че ислямът превзема Европа - може би е достигнало естествените си граници и вече не е нещо повече от движение, което няма кой знае какво влияние извън родния си град Дрезден, казват експерти.

Един митинг през ноември привлече 10 000 поддръжници. Малко е вероятно да има по-масови демонстрации от тази, "но аз не очаквам да има и голям срив", казва Рене Ян. А той би трябвало да знае.

Ян помогна в основаването на ПЕГИДА през 2014 г., но след това се скара с лидера й Луц Бахман и напусна движението в началото на 2015 г.

В политиката една година е много време. Европейската миграционна криза се задълбочава, а Германия вече прие 1 милион души, търсещи убежище, пише Жан-Батист Пингин от ДПА.

Организацията, която спечели най-много от враждебността към мигрантите, не бе ПЕГИДА, а популистката партия от десницата Алтернатива за Германия (АзГ), която настоява за спиране на имиграцията. В социологически проучвания тя увеличи подкрепата си от шест на десет процента.

АзГ, която първоначално бе създадена като евроскептична партия, няма депутати във федералния парламент.

Бахман, който иска да убеди някои от симпатизантите си в правотата на своите по-крайни възгледи, през септември казваше, че също ще основе партия.

Двама политолози - Вернер Пацелт и Ханс Форлендер, смятат, че той може и да си изпълни намеренията, но Ян, собственик на фирма за почистване, отбеляза, че Бахман тихомълком се е отказал от това, след като е бил обвинен, че се опитва да разцепи германската десница.

"Той ще изтупа идеята от прахта, когато посещаемостта на митингите му пак намалее", предвижда Ян, имайки предвид наблюденията си върху Бахман.

Станалото с ПЕГИДА затвърди мнението на много германци, че чувството на открита враждебност към чужденците, което кара хората да ходят на митинги и да сипят подигравки, само като се спомене думата "имигранти", е характерно за Дрезден и като цяло за източните провинции, където комунизмът господства до 1989 г.

Това е зоната, където най-често има насилие срещу небели хора.

"В днешно време никой мигрант не отива спокойно на изток. Той знае, че това може да се окаже вредно за здравето му", твърди 61-годишната Анета Кахане, директор на асоциация против расизма.

Тя свързва това поведение с ксенофобските бунтове преди 24 години, когато след падането на комунизма институциите бяха слаби.

"В западната част на страната в продължение на 50 години имаше имигранти и гастербайтери, а на изток тълпата се развихри. Държавата и обществото гледаха отстрани, докато нацистите постигаха своето".

Кахане твърди, че "сега положението по-лошо. Има повече нападения, повече палежи, макар и по-малко смъртни случаи".

Това ядосва лидерите на гражданското общество в Източна Германия. Мнозина от тях казват, че Източна Германия е постигнала огромен напредък през последните две десетилетия и е станала до голяма степен като Запада Германия, където етническите малцинства са добре приемани.

Дрезден - тази перла на туризма, разположена в красива долина, се черви от срам заради впечатлението, че е развъдник на шовинизъм. Водещи университетски преподаватели се тревожат, че световни имена в науката ще ги пренебрегнат заради схващането, че чужденците ще бъдат нападани.

Карл-Рудолф Корте, 57-годишен преподавател по политически науки в университета "Дуисбург-Есен", подчертава, че като цяло германското общество е "много толерантно" и отдадено на общото благо, а повечето германци са неподатливи на "политиката на сплашване".

"В сравнение с всички други европейски страни това е съвсем маргинално явление", каза той за ДПА миналия месец.

Политиката на канцлера Ангела Меркел на отворени врати за мигрантите не бе много популярна сред всички германци и сега от Меркел зависи да покаже лидерски умения и да обедини германците по този въпрос, допълни той.

Но за да останат изолирани антимигрантските тенденции, традиционните партии трябваше да погледнат сериозно на страховете на много германци, предизвикани от миграционната криза.

"Основният въпрос, който тревожи повечето от тях, е дали се вижда краят на миграционната вълна: Лесно можем да се справим с милион бежанци (еднократно), но не и година след година; и също така дали има адекватни ресурси и ще има ли конфликт между бедните за тях?", каза той.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
0
 
2
 
! Отговори
тя преди 8 години
МЕРКЕЛ Е КЛОНИРАНА В САЩ И ОТ ТАМ ИЗПРАТИХА НЕЙН КЛОНИНГ
96
0
 
8
 
! Отговори
Сандокана преди 8 години
Идеята за мултикултуризъм все повече се пропуква. Или другия мит, че като дойдат пришълците ще решат демографския проблем. Няма как да стане. По-голямата част от бежанците са мъже без трудови навици и култура. Появата на крайни движения е естествена защитна реакция на местното население срещу недалновидната политика на сегашните управляващи. Именно безгръбначното поведение на политиците в Брюксел и влиянието на САЩ доведоха до тази криза, която все повече ще се задълбочава.
95
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
политиката НЕ СИ Е РАБОТА, а злоба
94
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Който си обича земята и ралото, и воловете не му пука за електроцентрали и политика.Политиката е *** работа и злоба.
93
1
 
9
 
! Отговори
Кукувица преди 8 години
Моята женска тука ме успокоява и вика- Спокойно, хич не се ядосвай! Колкото повече от тези хубавци идват, толкова по-бързо ще се наситят хората на глупавите приказки на Меркелица и тея около нея. Толкова по-бързо ще разбере и последният ***, че Ивропата е просто мъртво родено дете и цялата управия е обречена на тотален провал. Да идват! Много да идват! Да се разтури този щурав конструкт по-бързо!Черни, червени, тъмно червени, зелени- хайде на ***! Да изчезват! Да се махат!
92
0
 
11
 
! Отговори
EP преди 8 години
До КукувицаТя след 5 години вече няма да е в Германия. Мъжът й купи голямата хасиенда в Парагвай неслучайно. Шрьодер навремето каза "Sie kann es nicht", ама не беше прав. Тя доказа, че може да разруши Германия и да разбие идеята за Обединена Европа на пух и прах. Авно това й е била мисията.
91
0
 
10
 
! Отговори
Кукувица преди 8 години
Най-големия виц е , че госпожа Канцлериската вече не си спомня какво по-точно е правила в ГДР-то. Забравила била!Сега не си спомня как била затворила ядрените централи. Други били. Не била тя. Обзалагам се, ако след 5 години я попитат какво търсят тези специалисти в Немско- няма изобщо нищичко да си спомни.Мани, мани.....лоша работа!
90
0
 
8
 
! Отговори
Кукувица преди 8 години
Едно е ясно! От референдум ги е страх като дявол от тамян. Ни за еврото, ни за Гърция, ни за атомните централи. Няма Меркелица кого да пита- Давай! Като каза Папандреу, че иска да прави референдум, Меркелица за малко инфаркт да получи с нейните любимци на народите от ЕУ. Референдум! Никви такива! Референдума е най-лошото за демокрацията!
89
1
 
5
 
! Отговори
EP преди 8 години
До КоринС военен преврат няма да стане, Корин. Взети са мерки, това да не се случи. Тоталитарната диктатура мачка всичко, което е против линията на Политбюро. Единственото, на което аз се надявам, е да се събуди тоя немски народ, ама той не се събужда. Такива промити мозъци са, че направо не е за вярване. Има мислещи, но не са мнозинство. Аз мисля, че трябва да стане много много зле, преди да стане по-добре.
88
0
 
2
 
! Отговори
EP преди 8 години
До КоринКорин, аз също не мога да разбера, каква е причината. Мисля си, че манипулират резултатите. От друга страна правят всичко възможно да компрометират лидерите на политически некоректните партии. Смазват всяка съпротива.
87
1
 
6
 
! Отговори
EP преди 8 години
До АААААААНе е само Дюселдорф - навсякъде е така! Всички големи градове приличат на ***.
86
0
 
3
 
! Отговори
Кукувица преди 8 години
Военен преврат? Глупости. То няма военни! Тях Меркелката ги е приспала отдавна с нейната хубавица фон дер Лейнен- ах как добре ми стои косата на вятъра в Афганистан!!Бросбах- забравете ! Баварския лъф- с Ф - Зеехофер- забравете!Тея са напълно омаяни, НАПЪЛНО! АФД- нямат ЛИЧНОСТИ, ПЕГИДА- нямат ЛИЧНОСТИ- Няма нито един! Във Франция си имат Марине ле Пен , тука в Немско- НЯМА НИКОЙ- ТОВА Е.
85
1
 
5
 
! Отговори
Корин до Германия преди 8 години
Поздравявам ви господине за гражданската ви позиция и трезвото схващане на реалностите пред които е изправена Европа а и светът днес.
84
1
 
7
 
! Отговори
Корин преди 8 години
Един от шансовете да се спре Меркелица1 е с военен преврат от Германската Армия, защото Меркел1 действа против интересите на Германия и заплашва сигурността на Райха а те са се клели да го защитават от външни и вътрешни врагове. Меркел1 е враг както на Германия така и на европейските народи тя работи в полза на сатанинското сборище, ционизма и световно правителство.
83
1
 
6
 
! Отговори
до Кукувица преди 8 години
Има и достойни хора - мъже и жени- в ЦДУ (на български ХДС) като г-н Босбах,който мисли реалистично и критикуваше всички прибързани действия на Меркел (спасителните пакети за Гърция, спирането на АЕЦ в Германия след Фукушима, и ласт бут нот лист - кризата с т.н."бежанци". Имайте предвид, че Меркел успява да си наложи над всички свои вътрешни противници в ЦДУ и много млади мъже по партийните върхове и министър-председатели на провинции напуснаха арената. Меркел управлява по Сталинистки.
82
1
 
7
 
! Отговори
до Корин от Германия преди 8 години
Напълно съм съгласен с Вас. За съжаление т.н. Политическа Коректност е промила съзнанието на милиони германци, предимно от бившата ФРГ. Тези от бившата ГДР все още имат инстинкт за самсъхранение, подобен на българския, и мислят РЕАЛИСТИЧНО. Дрезденчани не искат един ден техният прекрасен град да стане едно подобие на Дисбург, Дортмунд, Берлин Ной-Кьолн, завзети вече от исляма. Аз, като гражданин на Германия, ще гласувам дефинитивно за АзГ (AFD), за БЪДЕЩЕТО на моите деца и внуци.
81
1
 
6
 
! Отговори
Кукувица преди 8 години
Като започне да ги дрънка- само фрази и лозунги, като на комсомолско събрание. Ние ще успеем!Чакай бе , моме! Кои сме тези НИЕ? Какво искаме да успеем? За какво ни е да успяваме?И седяяят там 500 човека и я слушат и по 9 минути и ръкопляскат. Като ги гледам и ми се повръща. Мисля си....време е да ме прибира Господ вече. На тази Земя, с тези скапани подлизурковци, няма смисъл. ДЕМОКРАЦИЯ- ще умра от смях!
80
1
 
8
 
! Отговори
Кукувица преди 8 години
Да се смесват! Все ми е тази. Питам се само за какво тази луда ялова крава си рискува канцлеръка с тези полу-диви племена? С нобеловата награда за мир улучи на камък, поне за 2015-та. Сега остава само ООН. Отдавна не мога нито да я слушам, нито да я гледам и все се питам- Бре няма ли един мъж в тази скапана партия ЦДУ да се изправи и да и каже истината, па каквото ще да става.Явно са избили мъжете през 2-рата световна. За съжаление....
79
1
 
15
 
! Отговори
Корин преди 8 години
По същата причина и искат емигрантите да се разпределят равномерно. Тоест да не остане някоя европейска страна с етническо чисто население, където да няма смесвания и граждански войни. Затова когато Орбан отказа заедно с други от Вишеградската Четворка го заплашиха със санкции по типично тирански метод. Естествено много по-добре е да понесеш санкции отколкото да обречеш народа си на геноцид. Жалко че и ние нямаме такива достойни управници.
78
0
 
6
 
! Отговори
Корин преди 8 години
Затова и Меркелица1 ги кани да идват по-скоро в Европа и затова и атентатите ги притесняват защото прекъсват този процес на планиран геноцид и изчезване чрез претопяване на европейските народи.