Нестихващите страхове в Германия заради мигрантите

Показателно е повишаването популярността на ПЕГИДА и АзГ
21 дек 2015 20:55, Елка Василева
113
Нестихващите страхове в Германия заради мигрантите
Снимка: архив, Reuters

Германците бяха слисани от възхода на групи като ПЕГИДА и "Алтернатива за Германия" (АзГ), след като години наред се опитват да заличат расисткия спомен за времето на нацизма. Дали обаче тези обществени нагласи са били напълно изчезнали и дали ще продължат да се засилват сега, когато Германия се бори с миграционната криза?

ПЕГИДА - дясното германско движение, което твърди, че ислямът превзема Европа - може би е достигнало естествените си граници и вече не е нещо повече от движение, което няма кой знае какво влияние извън родния си град Дрезден, казват експерти.

Един митинг през ноември привлече 10 000 поддръжници. Малко е вероятно да има по-масови демонстрации от тази, "но аз не очаквам да има и голям срив", казва Рене Ян. А той би трябвало да знае.

Ян помогна в основаването на ПЕГИДА през 2014 г., но след това се скара с лидера й Луц Бахман и напусна движението в началото на 2015 г.

В политиката една година е много време. Европейската миграционна криза се задълбочава, а Германия вече прие 1 милион души, търсещи убежище, пише Жан-Батист Пингин от ДПА.

Организацията, която спечели най-много от враждебността към мигрантите, не бе ПЕГИДА, а популистката партия от десницата Алтернатива за Германия (АзГ), която настоява за спиране на имиграцията. В социологически проучвания тя увеличи подкрепата си от шест на десет процента.

АзГ, която първоначално бе създадена като евроскептична партия, няма депутати във федералния парламент.

Бахман, който иска да убеди някои от симпатизантите си в правотата на своите по-крайни възгледи, през септември казваше, че също ще основе партия.

Двама политолози - Вернер Пацелт и Ханс Форлендер, смятат, че той може и да си изпълни намеренията, но Ян, собственик на фирма за почистване, отбеляза, че Бахман тихомълком се е отказал от това, след като е бил обвинен, че се опитва да разцепи германската десница.

"Той ще изтупа идеята от прахта, когато посещаемостта на митингите му пак намалее", предвижда Ян, имайки предвид наблюденията си върху Бахман.

Станалото с ПЕГИДА затвърди мнението на много германци, че чувството на открита враждебност към чужденците, което кара хората да ходят на митинги и да сипят подигравки, само като се спомене думата "имигранти", е характерно за Дрезден и като цяло за източните провинции, където комунизмът господства до 1989 г.

Това е зоната, където най-често има насилие срещу небели хора.

"В днешно време никой мигрант не отива спокойно на изток. Той знае, че това може да се окаже вредно за здравето му", твърди 61-годишната Анета Кахане, директор на асоциация против расизма.

Тя свързва това поведение с ксенофобските бунтове преди 24 години, когато след падането на комунизма институциите бяха слаби.

"В западната част на страната в продължение на 50 години имаше имигранти и гастербайтери, а на изток тълпата се развихри. Държавата и обществото гледаха отстрани, докато нацистите постигаха своето".

Кахане твърди, че "сега положението по-лошо. Има повече нападения, повече палежи, макар и по-малко смъртни случаи".

Това ядосва лидерите на гражданското общество в Източна Германия. Мнозина от тях казват, че Източна Германия е постигнала огромен напредък през последните две десетилетия и е станала до голяма степен като Запада Германия, където етническите малцинства са добре приемани.

Дрезден - тази перла на туризма, разположена в красива долина, се черви от срам заради впечатлението, че е развъдник на шовинизъм. Водещи университетски преподаватели се тревожат, че световни имена в науката ще ги пренебрегнат заради схващането, че чужденците ще бъдат нападани.

Карл-Рудолф Корте, 57-годишен преподавател по политически науки в университета "Дуисбург-Есен", подчертава, че като цяло германското общество е "много толерантно" и отдадено на общото благо, а повечето германци са неподатливи на "политиката на сплашване".

"В сравнение с всички други европейски страни това е съвсем маргинално явление", каза той за ДПА миналия месец.

Политиката на канцлера Ангела Меркел на отворени врати за мигрантите не бе много популярна сред всички германци и сега от Меркел зависи да покаже лидерски умения и да обедини германците по този въпрос, допълни той.

Но за да останат изолирани антимигрантските тенденции, традиционните партии трябваше да погледнат сериозно на страховете на много германци, предизвикани от миграционната криза.

"Основният въпрос, който тревожи повечето от тях, е дали се вижда краят на миграционната вълна: Лесно можем да се справим с милион бежанци (еднократно), но не и година след година; и също така дали има адекватни ресурси и ще има ли конфликт между бедните за тях?", каза той.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
7
 
4
 
! Отговори
просто цитат от стат преди 8 години
Бързото остаряване на нацията, която се състои от 81 милиона души, я изправя пред демографска бомба. Заради болезнено ниска раждаемост стотици училища вече са затворени. Цели квартали, особено в източната част на страната, вече са се превърнали в призрачни градове. За германците това повдига сериозни въпроси: Кой ще строи Mercedes и Volkswagens от утре?Предлагайки едни от най-щедрите условия за предоставяне на убежище, Германия се превърна в най-големият домакин в Европа за тези, които се опитват да избягат от опасните и разрушителни условия и очаква повече от 800 000 емигранти само до кра
56
0
 
14
 
! Отговори
EP преди 8 години
До КукувицаМесеци наред се мъчех да открия, каква е причината за политиката на Меркел. Аз също стигнах до изводите, до които Вие сте стигнали. За мене обаче това е много болезнено, защото не виждам бъдеще в Германия. Меркел си изпълнява плана, никой не може нищо да направи. А май вече е късно, нещо да се направи.
55
3
 
19
 
! Отговори
Кукувица преди 8 години
Най-голямата опастност за американците е свързването на Германия с Русия. Само това би изместило Америка за винаги от световната карта. Тази опасност е основната причина за сегашното помохамеданчване на Европа и по-точно на Германия.
54
0
 
12
 
! Отговори
EP преди 8 години
До КукувицаОстави ги да си живеят в заблудата, че в Германия тече мед и масло по улиците. Нека си вярват, че законите важали за всички, че имало осъдени за корупция и за измами. Тия сайтове и аз почнах да ги чета, защото останалата преса не става за нищо. ЛЪЖИ, ЛЪЖИ и пропаганда!
53
1
 
19
 
! Отговори
Кукувица преди 8 години
Целта на сегашното вкарване на милиони неуки, криминални мусюлмани е да се изтрие от лицето на земята германския народ и да се подмени с нискоинтелигентни *** с коефициент около 90. Тази цел не е нова и е оформена още по-миналия век съвсем официално от американските политици. На германците се гледа от страна на америка и на израел като на опастност за тяхното световно владичество. Това не е някъква измислица а факт.
52
4
 
3
 
! Отговори
сирийско семе преди 8 години
Германия е държавата с най-ниското ниво на раждаемост в света, измествайки от последното място дори Япония.За последните 5 години в Германия на 1000 души се падат по 8,2 новородени. В Япония коефициентът е 8,4, сочат данните на Хамбургския институт за международна икономика. Най-висока пък е раждаемостта в Нигер, където на 1000 души се падат по 50 бебета.Ниската раждаемост в Германия вещае обезпокоително намаляване на трудоспособното население на страната (от 20 до 65 години). Съгласно прог
51
1
 
12
 
! Отговори
Кукувица преди 8 години
Има няколко измислици, които ни се разказват от години с цел да се прикрият истинските причини за една противо- германска политика на най-високо ниво.1. Липса на квалифицирана работна ръка. Ако за едно място не се явят най-малко 7 желаещи, се говори за липса на работна ръка.2. Немското население застарява и отмира. Това е процес, който до сега се е регулирал от само себе си. Правителството прави твърде малко за да стимулира раждаемостта.3. Истината е, че в Германия няма работа за 8 милиона
50
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С две думи Дейвид Камерън е казал следното - германците приемат бежанците за работа (икономическия принцип) и за оплождане на застаряващата германска нация - демографски фон - както той го нарича.
49
0
 
9
 
! Отговори
НЕ СЕ ПОУЧИХТЕ преди 8 години
СТАТИСТИКИТЕ ВОДЯТ ДО ФАШИЗЪМ И ВОЙНИ ,ТОВА НИ СОЧИ ИСТОРИЯТА.
48
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Има икономически и демографски фон на различните политики към търсещите убежище в Германия и Великобритания - в Германия вратата в отворена, а във Великобритания има силно укрепен портал, който ще бъде само леко открехнат, както обеща Дейвид Камерън. Двете основни причини (встрани от моралните) са следните: населението на Великобритания се увеличава бързо, докато това на Германия намалява бързо; съотношението на зависимост (или пропорцията на издръжка на възрастните хора в населението спрямо физически способните, генериращи данъци работници) се покачва по-бързо в Германия отко
47
1
 
5
 
! Отговори
Кукувица преди 8 години
Препоръчвам на всички спорещи да поразгледат страничките Politically Incorrect, Junge Freiheit, Europpe News, Hardgeld. com, Buergerstimme- Zeit fuer Veraenderungen.
46
4
 
2
 
! Отговори
11 преди 8 години
Dа, но все пак една малка грешка е достъчна,има и осъдени например президента на Байерн,футболния клуб . Прятна вечер
45
5
 
2
 
! Отговори
Сирийско семе преди 8 години
"Застаряващото население на Германия застрашава ролята й на най-голяма икономика в Европа "Демографската промяна е сред най-големите предизвикателства пред нас", призна по-рано тази година финансовият министър Волфганг Шойбле.Множество европейски страни са изправени пред подобни деформации, но в Германия те са особено остри"
44
0
 
13
 
! Отговори
Кукувица преди 8 години
Аз отговарям на въпроса за бежанците подобно на Остап Бендер.Какво е основното противоречие между германския народ и г-жа Меркел и сегашното правителство?Немското правителство иска бежанците, а народа- не.
43
3
 
10
 
! Отговори
EP преди 8 години
До 11:) Хаха...Боже! Ти ме разсмя! Явно няма смисъл да я водим тая дискусия, защото ти наистина нямаш представа, как функционира Германия. За корупция да си чувал? Корупционните скандали в Siemens, Deutsche Bank, манипулационните скандали във VW, корупцията в Daimler? Да си чул за осъден заради корупция в Германия? Явно не си наясно, какво се случва. Съветвам те да вземеш да попрочетеш. Ние в България сме ангелчета в сравнение с тях, повярвай ми! Това с президента е Lachnummer!
42
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
The Observer: Колко още може да издържи Германия на наплива от бежанци?Германия има застаряващо население и вижда в бежанците потенциален ресурс"
41
4
 
4
 
! Отговори
11 преди 8 години
Попитай го защо бившия президент на Германия подаде оставка ,щом закона не важи за всички
40
3
 
1
 
! Отговори
разплод преди 8 години
"Шефът на мозъчния тръст "Дойче Банк Рисърч" Давид Фолкертс-Ландау съзира в бежанците шанс за застаряваща Германия"
39
2
 
10
 
! Отговори
EP преди 8 години
До АнонименНе мога да разбера, защо тука има 10 поста за това, колко застаряваща е немската нация. Вие знаете ли причините за това? Вие знаете ли, какво е дигитализация, автоматизация, Индустрия 4.0. Ако не знаете, почнете да се интересувате. Застаряващата нация не е проблем за развитите общества. Дори напротив, населението трябва да намалее, за да се решат определени проблема с климата, и с безработицата, която ще бъде следствие от пълната автоматизация на икономиката.
38
2
 
15
 
! Отговори
EP преди 8 години
До 11Трябва да си поговориш с мъжа ми, който е немец, и да му кажеш, че законите в Германия важат за всички! Той ще се скъса от смях! Явно нямаш много немци приятели, или просто си отскоро в Германия, и не знаеш, как стават "някои работи"! В Германия законите се нарушават систематично! Нелегалната имиграция, която тече в момента, е нарушение на един куп закони - немски и европейски! Ама ти явно не ги знаеш законите, и затова си мислиш, че в Германия законите важали за всички!