Строги мерки за сигурност в Европа за Нова година

60 000 полицаи на пост във Франция, Париж отмени зарята
Обновена: 30 дек 2015 18:54 | 30 дек 2015 18:53, Камелия Цветанова
2
Строги мерки за сигурност в Европа за Нова година
Снимка: Reuters, архив

Столиците в Европа засилват мерките за сигурност в навечерието на новогодишните празници заради опасения от възможни терористични актове след смъртоносните атаки в Париж миналия месец, предаде БТА като се позова на ДПА.

Агенцията припомня съобщението тази седмица на следователи в Брюксел, че са разкрили заговор за атентати срещу ключови обекти по време на празненствата в края на годината в Брюксел, но от други европейски столици посочиха днес, че не са получили конкретни индикации за неминуеми атаки.

На дежурство в новогодишната нощ във Франция ще бъдат 60 000 полицаи. Париж отмени официалната новогодишна заря и забрани частните цветни ракети и фойерверки. Районите около Айфеловата кула и булевард "Шанз Елизе" ще бъдат барикадирани.

В Берлин се очаква струпване на няколкостотин хиляди души по 2-километровия булевард, водещ към Бранденбургската врата. Районът ще бъде отцепен и охраняван от 900 полицаи - със 150 повече от миналата година, макар официален говорител да каза, че няма индикации за конкретни заплахи. Полицейски кучета ще сноват из съседния парк в търсене на следи от експлозиви.

В Брюксел и днес не стана ясно дали традиционната новогодишна заря ще се състои. 50 000 души се очакват на празненствата в центъра на града, като вече бяха предупредени да не носят чанти и да очакват полицейски проверки.

Полицията в Лондон обяви, че 3000 нейни служители ще патрулират улиците като предохранителна мярка по време на новогодишната нощ, въпреки че и там няма конкретни заплахи.

Полицията в Рим също е на бойна нога и от няколко седмици полицейското присъствие по улиците е видимо засилено, каза местен говорител.

Присъстващите на централното новогодишно мероприятие - концерта в Циркус Максимус арена, ще бъдат индивидуално проверявани на скенер и няма да бъдат допускани с пиратки или стъклени бутилки, обяви полицията.

В Мадрид достъпът до Пуерта дел Сол (Вратата на слънцето), където по традиция хиляди хора посрещат Новата година, ще бъде стриктно контролиран.

В Москва бе обявено, че достъпът до Червения площад, където по традиция е масовото улично посрещане на Новата година, този път ще бъде с билети.

В Ню Йорк хиляди полицаи ще бъдат на дежурство в новогодишната нощ, подпомагани от хеликоптери, допълнителни улични камери и химически и ядрени детектори.

В Турция полицията арестува двама предполагаеми привърженици на екстремистката групировка "Ислямска държава". Предполага се, че те са подготвяли самоубийствени атаки навръх Нова година в столицата Анкара.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
8
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 8 години
Обещаха ни свобода и демокрация, за да се откажем от социализЪма ...Дадоха ни полицейщина и глобален затвор !Факт !