Гласувайте за "Зло пиле" или есперанто - най-странните партии на евроизборите

В Чехия има и партия "Не гласувайте за нас"
10 май 2024 19:15, Анисия Иванова
27
Гласувайте за "Зло пиле" или есперанто - най-странните партии на евроизборите
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Изборите за Европейски парламент предстоят през юни – и много утвърдени партии работят активно, за да спечелят повече гласове при избора на 720 евродепутати, които ще определят посоката на развитие на Европейския съюз (ЕС) през следващите пет години.

Някои от тях обаче няма да се борят толкова упорито, като има и множество опции, които са по-специализирани, ако не и направо странни. Докато часовникът отброява времето до отварянето на избирателните секции на 6 юни, Euronews разглежда най-странните партии, с които европейците могат да се сблъскат пред избирателните урни.

1. Да подкрепим есперанто

Гласоподавателите във Франция могат да поставят своя X до името на партия "Есперантска европейска демокрация" – кампания с фокус върху един проблем, която се стреми да добави изкуствения език, измислен през 1887 г., към списъка от 24 официални езика в блока.

"Органите на ЕС функционират почти изключително на английски", става ясно от документи на уебсайта на партията. "Европейското население е откъснато от своите лидери".

Наистина ли липсата на есперанто е причината избирателите да се чувстват разделени от Брюксел? През 2019 г. 18 587 членове на френския електорат смятат така, което осигурява на партията 0,08% от гласовете тогава.

Тя стана една от 28-те партии, които участваха на изборите във Франция, но не спечелиха нито едно депутатско място.

Все пак не можем да не пожелаем bonšancon („късмет“ на есперанто – бел. ред.) на пенсионираната държавна служителка Льор Патас Дилие, която оглавява списъка на партия „Есперантска европейска демокрация“ тази година.

2. Партия на милениалите

В цяла Европа партийни стратези се опитват да определят кои аргументи резонират сред младите или старите.

И тук се появява Партията за милениалите: но не поколението гласоподаватели, родени в края на миналия век, а онези, които се надяват да се включат в следващото, през 3000-та година.

Наред с основните партии като Християндемократите и Социалистите, избирателите в Германия могат да избират сред множество опции, посветени на вегетарианството, хуманизма и правата на животните.

Или може да заложат на партия с още по-специален интерес – посветен на биомедицински изследвания за подмладяване или пълно спиране на процеса на стареене.

Уебсайтът на Partei für schulmedizinische Verjüngungsforschung (Партия за конвенционални медицински изследвания за подмладяване – бел. ред.) информира, че партията ще инвестира 40 млрд. евро годишно евросредства, за да осигури „неограничен здравословен живот за всички“, обещавайки на европейците шанс за живот с продължителност хиляди години.

Кой иска да живее вечно? Вероятно ще разберем през юни.

3. Не гласувайте

Ако не искате да гласувате, за да станете Матусал (дядото на Ной, живял близо хиляда години – бел. ред.), можете просто... да не гласувате. Наистина, това е мотото на една от по-неизвестните партии в ЕС.

В Чехия има партия „Не гласувайте за нас“ – и нейното послание може да се окаже, за съжаление, популярно.

Последните избори за ЕС през 2019 г. отбелязаха рекордна избирателна активност, дължаща се на скока на интереса сред по-младите избиратели. Но почти половината електорат избра да си остане вкъщи, което предполага по-нисък ентусиазъм по въпросите на ЕС в сравнение с националните проучвания.

Пълното име на чешката Nechceme Vase Hlasy насочва потребителите към уебсайт, прокламиращ ползите от „анархокапитализма“ – либертарианска политическа теория, която се застъпва за отмяна на държавното регулиране, за да се подпомогне свободата.

4. Гласувайте за "Зло пиле"...

Но чешката антипартия не е единствената, участваща в изборите, която не подхожда особено сериозно към избирането си.

Шведската Ond Kyckling Partiet, или партия „Зло пиле“, е една от забележителните 114 групи, които се състезават за 21 места в Европейския парламент.

„Първоначално „Злото пиле“ беше нещо като вътрешна шега“, разкрива пред Euronews Сванте Строкирк, основателят на партията, който също е начело в нейния избирателен списък. „Не помня точно защо, но някак си това се измени“.

Въпреки че партията има някои политически идеи, от реформа на авторското право до изборни правила, Строкирк изглежда по-заинтересован от тестването колко лесно е официалното регистриране като кандидат. (Изглежда, че в Швеция е доста лесно).

Той се надява да събере над 100 гласа, което би било значително увеличение от 39-те, които „Пилетата“ печелят на последните национални избори. По изчисления на Euronews това все още няма да е достатъчно, за да може Строкирк да влезе в Европарламента.

„Ако сте човек, който иска да гласува за партията „Зло пиле“, мисля, че вероятно няма да гласувате така или иначе, или не ви пука толкова за кого гласувате“, казва той.

Строкирк споделя още, че не е много сигурен дали иска да стане евродепутат, но признава, че „би било страхотно“.

„Не съм стигнал толкова далеч, че да разглеждам цените на имотите в Брюксел“, добавя той.

Целият анализ на сайта Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от Избори 2024
Борисов: Отново сме на избори и виновни за това сме най-малко в ГЕРБ
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 седмица
Аз ще гласувам с бюлетина номер 7 - "КОАЛИЦИЯ НА РОЗАТА :))) Тези сигурно са някакви тамплиери ....ахахахаха
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
БОГАТ СВОБОДЕН НАРОД В БОГАТА СИЛНА ДЪРЖАВА : НЕ ПОВЕЧЕ ОТ 12 ПАРТИИ, ОРИЕНТИРАНИ КЪМ НАЦИОНАЛНАТА ИКОНОМИКА, ПРИЛОЖНО ОБРАЗОВАНИЕ И ПРИЛОЖНА НАУКА ! ПАРТИЯ, КОЯТО НЕ ИЗПЪЛНЯВА ОБЕЩАНИЯТА СИ СЕ ЗАКРИВА ОТ СЪДА ! СИЛНА, ДУХОВНО ОБУЧЕНА ПРОФЕСИОНАЛНА АРМИЯ ! СЕМЕЙСТВОТО ДУХОВЕН ВЪЗПИТАНИК НА ЛИЧНОСТТА, ПАЗИТЕЛ НА ТРАДИЦИИТЕ И ОПОРА НА ЦИВИЛИЗАЦИЯТА !
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
КАК да очистим България ! 130 регистрирани партии ! Има ли 3 от тях, които да подкрепят българското частно селско стопанство, или да инвестират в българска приложна наука, или да инвестират в българска частна индустрия! Или да очистят държавата ни от чужди агенти саботьори, които унищожават български производства! Или да очистят държавата ни от бандити по късата процедура, както се изрязва ракова тъкан! 600 000 на държавни служби, 8 пъти повече на глава от населението, отколкото през 1899 г. !
15
0
 
1
 
! Отговори
Боби преди 1 седмица
Ами те като са същите, защо изобщо има избори като същите ще родят отново предсрочни избори.
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Сексуаллиберали - Латинският не е лесен за научаване. Езикът есперанто е измислен и то така, че да може да бъде усвоен от много хора без големи усилия.
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
май муна
12
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
За зла *** ще гласвам
11
2
 
1
 
! Отговори
Сексуаллиберали преди 1 седмица
Ако искат в ЕС да се говори на един език, да върнат латинския, а не есперанто.
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
И аз искам да гласувам за Злото пиле
9
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Определено Не и за ГЕРБ Повече!!!
8
3
 
1
 
! Отговори
факт преди 1 седмица
Има господ , и той ще накаже този на снимката , който уби държавата и народа !
7
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
БОРИСОВ МОЖЕ ДА Е ЗЛО ПИЛЕ НО ПЕЕВСКИ Е ЗЛА КОКОШКА
6
1
 
1
 
! Отговори
До 5ти номер преди 1 седмица
Виж какво правят кметовете по Родопите в линк 3-ти. Това ли е България? За тази ли България да живеем ?
5
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Злото пиле Бойко Борисов
4
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Избирателите на Герб и Дпс са до един на партийна хранилка, те гласуват за себе си, ЛИЧНО за себе си. ... Избирателите на ПП-ДБ са градска десница, хора които все-още си мислят, че България може да е нормална държава. ... Избирателите на Възраждане най-бедните, най-неграмотните, отчаяни и озлобени искат да разрушават и убиват, за тях по-лошо не може да стане.
3
5
 
5
 
! Отговори
пожелание преди 1 седмица
А тук ГЕРБ трябва да се прекръсти на ГРАБ , и народа пак да си остане робски ,защото това е заложено в гена !
2
4
 
5
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХААААААААА преди 1 седмица
А у нас има - Партия на Пууддела.....ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА, ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА, ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА
1
6
 
3
 
! Отговори
Питанката преди 1 седмица
Кой е "Зло пиле" Борисов или Пеевски?