Швеция иска превозвачите да проверяват паспорти

Само 270 бежанци са преразпределени от Гърция и Италия
Обновена: 5 яну 2016 17:09 | 5 яну 2016 17:07,
5
Швеция иска превозвачите да проверяват паспорти
Снимка: архив, Reuters

Всички превозвачи, осъществяващи пътнически превози към Швеция, трябва да организират  проверката на самоличността на своите пътници и да не позволяват на тези, които нямат валидни документи, да се качват на борда им. Това става по силата на нов закон, който влезе в сила от днес. Той засяга превозите с автобус, влак и кораб, осъществявани както от местни, така и от международни оператори и има неограничен срок за действие. Административни санкции, включително забрана за извършване на превозите, застрашава превозвачите, които го нарушават.

От вчера Дания започна също проверки на пътниците в международните влакове към Швеция. Датските железници са наели 150 гардове от частна фирма за сигурност, които сканират документите за самоличност на пътниците, преди те да се качат на борда. По данни на жп компанията това ще струва на компанията по 1,2 млн. евро месечно.

От своя страна Швеция е издигнала ограда на първата гара на шведска територия, за да попречи на нелегално промъкнали се пасажери да влязат в страната.

Швеция въведе проверки по границите си първо с Германия през ноември, а сега и с Дания, след като молбата ѝ за съдействие към Брюксел беше само частично удовлетворена. ЕС се съгласи тя да бъде извадена за 1 година от квотите за преразпределяне на бежанци от Гърция и Италия, но Европейската комисия отказа да ѝ разреши да прехвърли 54 000 души, които вече са пристигнали в страната към други страни от ЕС заради опасения, че това ще има домино ефект.

Еврочленките се съгласиха да си преразпределят 160 000 души – 40 000 от Италия и 66 000 от Гърция. След отказа на Унгария да участва в схемата останаха 54 хил. неразпределени бройки, които Швеция поиска да се вземат от нея. Стокхолм е втората най-предпочитана дестинация от имигрантите след Германия.

Европейската комисия разреши днес на Дания граничните проверки, които страната въведе от вчера за 10 дни, с което държавите от Шенген, които проверяват влизащите станаха шест (Германия, Австрия, Франция, Швеция, Дания и Норвегия). Според Брюксел има реална заплаха за обществения ред и вътрешната сигурност на Дания и според шенгенските правила проверките могат да продължат до 2 месеца. Датското правителство заяви, че се е решило да въведе инспекциите по границата си с Швеция за първи път от 1954 г. насам заради опасения, че заради засиления граничен контрол в северната ѝ съседка много повече имигранти, които не могат да стигнат до крайната си дестинация, ще останат в Дания. През първия ден от инспекциите са заловени само 4-ма афганци без документи, които са се опитвали да стигнат до Швеция.

Утре комисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос събира в Брюксел вътрешните министри на Германия, Дания и Швеция, в опит да изглади напрежението помежду им. Трите страни си размениха обвинения, че пропускат бежанци към останалите, за да облекчат собствените си държави, които продължават да бъдат заливани от имигрантски вълни. В Швеция от началото на годината над 160 000 души са поискали убежище, в Германия – над 800 000, а в Дания само от септември насам – 15 000, повече, отколкото за цялата минала година.

Междувременно Еврокомисията съобщи, че от септември насам от договорените квоти от 160 000 души са преразпределени едва 272-ма бежанци. 683-ма незаконно влезли в ЕС са депортирани. От 11 договорени лагери за идентифициране на имигранти работят само два. „Горещата точка“ в Лампедуза (Италия) има капацитет за 650 души, а тази на гръцкия остров Лесбос – 1480. Изграждането на лагера на о-в Хиос беше замразено заради опасения, че в сградата на приемния център има азбест, който е канцерогенен. По данни на граничната агенция на ЕС - Фронтекс над 1,5 млн. имигранти са влезли в Съюза през 2015 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: бежанциЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
do anonimniq преди 8 години
който пишеза нац..исти. Стига смесва понятията. Става ду ам за определени тъмнокожи и матовокожи. Стига с тази подмяна на понятия. Медиите са по -ужасни от .... Ако ги нямаше, светът щеше да е по-добро място за живеене. Интересно защо на тези , които си показват гени..талиите по медиите нищо не им се случва. Напротив-трупат пари. как тях никой досега не ги нападна. само невинни жени страдат. нац и няма отдавна в германия. медиите ни правят на май.. муни
3
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен3TOVA NE SA BALGARI-TOVA SA PREDATELI,KRADZI I RAZBOINIZI.
2
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
при условие, че над 2 милиона българи са по света имигранти незнам кжо се радвате, че стават отново нацисти на запад.... Нас бългрите ни имат за част от проблема не разбирате ли...
1
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега какво само ще си ги прехвърляте напред назад ли? Не подкрепихте Асад да разбие ИД, сега ще си сърбате попарата. Сега излиза наяве, 4-5 дена след засилено прикриване на немските власти, че групи от до 1 000 северноафриканци са обарвали и обирали момичета пред Дом-а в Кьолн. Отначало били уж група от десет и жертвите били 4-5. Вече има 90 момичета, които са подали официално жалба. Майму.ните са им късали долните га.щи и си пъхали били пръстите във всяка дупка по тялото им....