Руски като втори чужд език - у нас и в прибалтийските страни

80 % от учениците у нас учат английски, а 17% - руски език
1 фев 2016 16:14, Елка Василева
91
Руски като втори чужд език - у нас и в прибалтийските страни
Снимка: архив, Reuters

България, Естония, Латвия и Литва са единствените държави в ЕС, където руският се изучава като втори чужд език в училищното образование. Това показват данни на Евростат, представени от Европейската комисия.

Почти всички български ученици (99,8 на сто) изучават един чужд език, но едва 17 на сто преминават второ чуждоезиково обучение, сочат данните. Над 80 на сто от българските ученици изучават английски, а около 17 на сто - руски език. За сравнение в Литва руски учат 66,7 на сто, в Естония - 64,7 на сто, а в Латвия - 60,4 на сто от учениците.

В ЕС английският остава първият изучаван чужд език с 97,3 на сто, френският е втори с 33,7 на сто, немският е трети с 23,1 на сто, руският е на четвърто място с 2,7 процента.

Общо 98,6 на сто от учениците в ЕС учат поне един чужд език, а 59,9 на сто учат поне два. Най-много чужди езици изучават учениците в Люксембург, Финландия и Италия.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Едно кило домати в русия е 18$ А лимоните са по 25, защо нито една българска медия не си прави труда да направи това проучванеБГ журналистите са прекалено заети с руската пропаганда.
36
6
 
11
 
! Отговори
някой преди 8 години
До: номер 43 (Минчо)И какво му е на турския народ? Всъщност, какво лошо има във всеки народ?И руския народ както и турския народ са добри хора, лоши са само тия които управляват държавите им.А иначе за другото съм съгласен - всеки език е от полза. Само че напоследък руският не върши голяма работа.
35
5
 
17
 
! Отговори
Балкантурист преди 8 години
За хората заети в сферата на туризма руският е в огромна полза, с познанията си по руски език успях да постигна много в професията си! За съжаление много от младите заети в бранша не говорят руски и това се отразява на нивото на обслужване!
34
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Днес видях издаден първия том от най-великия китайски роман- "Речни заливи" в превод от руски език.Държал съм отделни изпити по руски за нива, В1 и 2 и С 1 и 2 и знам,че руския се цени много в Западна Европа. Да не говорим за руския интернет и тяхната търсачка yandex.ru, която определено е по-добра от Гугъла при търсене на кирилица и за разлика от него не вади на първо място американски материали и не крие тези от другите страни.
33
4
 
15
 
! Отговори
Минчо преди 8 години
Според мен всеки чужд език е полезен, независимо какъв е! Аз бих научил дори турски ако имам възможност въпреки, че не тая топли чувства към тоя народ!
32
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Vsqkakvi yeroglifi mojete da uchite ,no turchetata da ne si poiskat da uchat turski ,tuka bilo bg
31
25
 
10
 
! Отговори
дядо Вазов преди 8 години
Има 5-6 задължитилни фрази на руски,които всяко българско дете трябва да знае ,за да може да сиктирдоса всеки русняк припарил в родината ни!
30
3
 
9
 
! Отговори
Омир преди 8 години
До Power 37особено ако си гей или лизбийка...
29
0
 
11
 
! Отговори
до 31 П.Петров преди 8 години
Китайският език не е труден за научаване но за писане на човек му трябват около 5, ,6 години. Това ми го казаха китайци които живеят в Германия.
28
30
 
15
 
! Отговори
Power преди 8 години
Учете английски език и няма да съжалявате!!С руския не си губете времето.
27
32
 
12
 
! Отговори
ККК преди 8 години
90те беше още така, учехме на сила гадния руки език, ама нямаше учители по друго :(:(хубавото е че времената се променят и вече никой не иска да учи този примитивен език и вече нямаме нищо общо с този примитивен народ !!!България мрази русия
26
6
 
19
 
! Отговори
до 30 преди 8 години
Много грешна представа имате. Само с един еик не става , особено пък английски. Само с английски език в Германия шансът да ви вземат на работя е почти нулев . Така, че е най добре когато човек се ориентира към дадена държава да научи езикът и.
25
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Понастоящем близо 300 милиона китайци изучават английски език. В страната има над 50,000 институции за обучение по английски език. Пазарът заема голям дял в икономическата верига на образователния сектор.
24
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименПоправка -500 000 000 китайци за 10 години.
23
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Последните 20 години над 500 000 китайци са учили английски. Изучаването на английски език сред офисните служители също се радва на огромен интерес. Проучване сред 50 фирми в Пекин показва, че заплатата на хора, говорещи английски език за същия пост в същия отрасъл, е с 20% или 40% повече от на тези, които не говорят.
22
3
 
26
 
! Отговори
П.Петров преди 8 години
Ползвам постоянно английски, руски и малко немски. Не съжалявам ни най-малко, че съм учил руски в училище. Ако бях по-млад бих се хванал да уча и китайски(пробвах, ама вече не ми влиза в главата)
21
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Английският е задължителен. Какво образование ще получи днес един млад човек, ако не знае английски? Руският - само, ако професията го налага.
20
2
 
8
 
! Отговори
he he преди 8 години
най добре е въобще децата ни да не учат западни езици ...така дано останат в страната си !всеки 17 годишен мечтата му е да запраши за чужбина ...затова и учи абило английски било немски !
19
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
da se govori Chujd esik e bogatstvo nezavisimo kakyv e toi.
18
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До до 22Американците и руснаците почти незнаят чужди езици и не им пука.