Белгия се задъхва под притока на бежанците

Властите вече ще разглеждат до 60 молби дневно
22 фев 2016 22:30,
46
Белгия се задъхва под притока на бежанците
Снимка: архив Ройтерс

Белгийските власти са ограничили до 50-60 дневно броя на разглежданите молби за убежище, съобщават местни медии. Причината е, че когато подадат документи, мигрантите получават правото на легло, душ и храна, а възможностите за изпълнение на това изискване се изчерпват.

Възможно е в следващите седмици белгийските миграционни власти да ограничат допълнително броя на разглежданите молби на ден, тъй като вече няколко бежански центъра са препълнени. Мигрантите изчакват в тези центрове решението на властите дали получават статут на закрила, или следва да се върнат там, откъдето са дошли.

Медиите съобщават за най-тежкия досега инцидент, предизвикан от мигрант в Белгия - в края на миналата седмица непълнолетен афганистанец е изнасилил белгийка, която работела като доброволец в бежански център. Жената била заета с разпределяне на раздаваните в центъра помощи, когато била издебната и нападната от мигранта. Уточнява се, че непълнолетният насилник е преминал курс за отношение към жените.

Проблемите в белгийските бежански центрове се задълбочават. Преди един ден бе съобщено за поредното сбиване на стотина мигранти. Причината била сирийско момиче, което отказвало да носи забрадка. То било нападнато от афганистанци, последвал масов бой, 70 души са получили наранявания.

Държавният секретар по убежището и миграцията Тео Франкен е заявил, че се предвижда въвеждането на ново наказание в бежанските центрове - окончателно отнемане на правото на закрила на мигрант, проявил насилие. Отбелязва се, че вече съществува възможността насилниците да бъдат отвеждани в карцер за 30 дни, или направо да бъдат прогонвани по преценка на властите.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
7
 
3
 
! Отговори
do :) преди 8 години
ti nqmash pravo na iskazvane sled kato i ti si bejanec nqkade tam zabravili gladno kuche
2
1
 
32
 
! Отговори
:) преди 8 години
Тези белгийци не са толерантни и не изповядват основните ценности на европейския съюз.
1
1
 
16
 
! Отговори
овеч преди 8 години
няма нищо,затова пък ще ги обогатят духовно и културно!