Може ли Швейцария да е пример за ЕС и Англия?

Албионът може да напусне ЕС, но никой не казва какво ще стане после
Обновена: 24 фев 2016 23:49 | 24 фев 2016 21:17, Елка Василева
5
Може ли Швейцария да е пример за ЕС и Англия?
Снимка: архив, Reuters

Докато Великобритания обмисля да остане ли в ЕС или не, мнозина британски избиратели виждат в лицето на Швейцария пример как да се градят отношения с Евросъюза, пише Имоджин Фокс от Би Би Си.

През декември 1992 г. швейцарците гласуваха на референдум против включване на страната в Европейската икономическа зона (ЕИЗ). Членството в ЕИЗ тогава бе първа стъпка към влизане в Европейския съюз.

Вместо това Швейцария сключи над 120 двустранни договора с Брюксел за достъпа на швейцарски стоки до европейския пазар. Над 50 на сто от швейцарския износ отива в страни членки на ЕС.

Подписването на всички тези договори даде твърде положителен резултат, казва политическият анализатор Дитер Фрайбургхауз.

"Швейцария има интерес само към икономическия аспект от евроинтеграцията и получихме точно това - достъп до вътрешния (европейския, бел. на Би Би Си) пазар. Което е от полза за нашата икономика. Засега...", пояснява той.

Швейцарската икономика е смятана за най-конкурентоспособна в света.

Безработицата расте, но все пак остава ниска в сравнение с европейските страни. Като страна извън ЕС Швейцария успя да сключи с Китай отделен търговски договор за неща, каквито членките на общността не могат да уредят едностранно.

Критично важен пазар

Швейцарските бизнесмени обаче предупреждават, че страната им не бива да се смята за еталон, тъй като техният модел на отношения с Брюксел е формиран с дългогодишни сериозни преговори.

"Понякога успяваме да стигнем до много добри договорки, друг път не постигаме нищо - казва Ян Атесландер, директор за Европа в швейцарската бизнес федерация EconomieSuisse. - От икономическа гледна точка тук има положителни и отрицателни страни. Няма как да издействаш всичко".

Макар да имат достъп до европейския пазар, швейцарските компании "не играят на равни начала" с европейските.

Машиностроителната компания "Рюгер" продава над половината си продукция в ЕС.

"Сравнете само логистичните разходи - посочва управителят на фирмата Бернард Рюгер. - В Европа нещата са прости: от гледна точка на закона и данъчното облагане те всички работят на един пазар, а ние, швейцарците, трябва да изнасяме стоката си. А износът от Швейцария излиза по-скъпо с 4 до 6 на сто".

Да не забравяме и твърде високия курс на швейцарския франк - прочее, швейцарската продукция става много скъпа в чужбина. Тъкмо затова "Рюгер" е построила завод в Холандия, създавайки нови работни места там, а не в собствената си страна.

И точно затова Бернард Рюгер заявява открито на британските си колеги: "Основната ми препоръка е: Гласувайте да останете (в ЕС, бел. на Би Би Си). Това е критично важен пазар".

По думите на Рюгер, ако британците гласуват за излизане от общността, много британски фирми няма да имат никакъв избор, освен да прехвърлят част от операциите си в ЕС.

Свобода на движение

Швейцария искаше само тесни икономически връзки с Европа, но с течение на времето станаха по-тесни и нейните политически връзки с ЕС.

В преговори с Швейцария Брюксел постоянно изтъква, че не може да й осигури най-изгодните за нея елементи от европейския проект, засягащи примерно търговията.
Затова швейцарските власти одобриха европейския принцип за свобода на движение, което значи, че граждани на ЕС могат без проблеми да живеят и работят в Швейцария. Страната влезе и в Шенгенската зона. Макар че изобщо не е участвала в разработката на тези спогодби.

Освен това, Швейцария инвестира милиарди долари в европейски проекти от сферите на науката, образованието, културата и сигурността. Страната дори внесе 1,18 милиарда евро във фонда за разширяване на ЕС, подпомагащ финансово новите членки от Източна Европа.

Проблеми

Всичко това породи политически проблеми. Преди две години растящата имиграция разтревожи швейцарските избиратели и ги накара да одобрят с референдум ограничения върху изселването в Швейцария на граждани на ЕС, съответно да отхвърлят принципа за свобода на движение.

Брюксел реагира незабавно.

Швейцарските университети не могат вече да участват в европейски проекти. Швейцарски студенти занапред няма да имат достъп до европейската програма "Еразмус" за студентски обмен.

"Изключването от тази програма е голяма пречка за нас", казва Андреас Мортенсен, зам.-ректор на швейцарския Федерален институт по технологии в Лозана.

"За един изследовател естествено е по-добре да си остане в ЕС. Това придава интелектуален авторитет и улеснява сътрудничеството между учените", добавя той.

Санкциите на ЕС вече бяха усетени от студентката Цилия Шварц, включена в програмата "Еразмус" и планирала пътуване до Холандия на разменни начала.

"Предвидено беше да замина, но после дойде този референдум и се разбра, че не мога да ида там", казва тя.

В крайна сметка швейцарското правителство помогна на Цилия Шварц и нейните колеги - Берн започна да плаща поотделно на всеки европейски университет, за да приемат там студенти от Швейцария.

А сега накъде?

Всички постигнати с толкова труд договори между Швейцария и ЕС може да бъдат поставени под въпрос заради отказа й да следва принципите за свобода на движение в Европа.

Швейцарското правителство все още не ограничава броя на мигрантите, пристигащи всяка година от ЕС, и се надява да намери изход от положението, при който да не бъде наказано от Брюксел.

Но нещата вече тръгват на зле. Брюксел замрази не само участието на Швейцария в научни проекти, но и преговорите по ключови за Швейцария договори за финансови услуги и електроснабдяване.

Нещо повече, с Швейцария няма да се подписват никакви договори, преди да приключи британският референдум, заяви Брюксел.

И щом Брюксел не скланя на отстъпки в свободното движение по молба на страна от ЕС, както демонстрира на преговорите с Великобритания, колко е вероятно, че ще позволи европейската миграция да бъде ограничавана от страна извън общността?

"Всички казват, че Великобритания може да напусне ЕС, но никой не казва какво ще стане после", предупреждава Дитер Фрайбургхауз.

"Какво ще стане с договорите, сключени с ЕС? Швейцария има 120 такива договора. Ще започне ли Великобритания също да преговаря по 120 договора? Ще се включи ли кралството в Европейската икономическа зона? Няма яснота по всичко това", казва той.

С други думи, Швейцария сочи, че животът извън ЕС е възможен, но няма да е лесен.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.