България иска да може да връща мигранти в Турция

В ЕС обсъдиха възможността за разклоняване пътя на мигрантите
10 мар 2016 19:14, Елка Василева
52
България иска да може да връща мигранти в Турция
Снимка: архив, Reuters

България е поискала да връща на Турция незаконно навлезли мигранти, както това ще може да прави Гърция, ако бъде окончателно прието споразумението между ЕС и Анкара. Това съобщи вицепремиерът Румяна Бъчварова пред български журналисти в Брюксел, където участва в заседание на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи.

"Имахме много продуктивен диалог, основният въпрос е как да се осигури по-бързата реадмисия на тези, които биха влезли от Турция в Гърция. Поставих въпроса за това, че ако искаме да гарантираме външните граници на ЕС, трябва да прилагаме същите мерки по българо-турската граница, както по турско-гръцката. Получих за това разбиране и одобрение от колегите", посочи вицепремиерът.

Тя изрази надежда тази възможност да бъде включена в окончателния текст на споразумението с Турция.

Още по темата

Министрите са обсъдили възможността за разклоняването на пътя на мигрантите след затварянето на границите през Балканите.

"С голямо удовлетворение мога да кажа, че всички осъзнават опасността от развитието на нови маршрути, опасността за България, Албания или Италия. Затова всички са на мнение, че трябва да се следи внимателно развитието на ситуацията и да не се допусне такъв луфт. Общото виждане е, че никой няма интерес да се получи алтернативен маршрут", посочи Бъчварова.

Тя съобщи, че България е представила и обосновала искане за допълнителна помощ за охрана на границите, свързана с повече техника и устройства за наблюдение, както и с възможности за подпомагане на спешните действия.

"Очакваме реакция от Европейската комисия. Имаме много заявки от други държави да ни подпомогнат на двустранна база", добави вицепремиерът.

По нейните думи, ако има изключително голям натиск по границите, няма държава, която би се справила сама. Вицепремиерът уточни, че са разгледани различни варианти и българските власти са готови със съответните планове.

Бъчварова съобщи, че България разполага с капацитет при доста по-засилен миграционен натиск да настани хора в съществуващите приемни центрове. Тя уточни, че засега едва десетина процента от местата в тези центрове са заети.

"Разчели сме, че разкриването на нови центрове ще ни коства толкова време, колкото да запълним съществуващите центрове", уточни тя. По нейните думи са определени местата за евентуални нови центрове, преговаря се с общинските съвети, където съществуват притеснения. Всичко това е в границите на планирането, ако се случат неблагоприятни събития, поясни вицепремиерът.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Nau4ete zakonite na evropa i togava pomislete!!!!!!
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ба си тъпачката тая се хвали в Европа че сме имали много незаети места в лагерите и други сме щели да отворим те само да идват милите мигранти ..душичките те .. какво да пишем...то нямам думи то не е и простотия то е от умствена ограниченост и безхаберие за бъдещето на България Абе Борисов от къде ги намираш тези министри бе ***, колкото са по безхарактерни толкова ги лансираш само и само ти да блестиш..няма ли хора с характер и смелост и достойнство в тази България или само такива има
27
0
 
5
 
! Отговори
23:17 преди 8 години
България да ги връща в Сирия, Ирак и Афганистан откъдето са дошли а не в Турция те не са турци и не са гражданин на Р.Турция.
26
2
 
1
 
! Отговори
таласъмче преди 8 години
а бе *** ако идат в русия нали ще ги върнат на асатчето а повечето са рязали глави или снимали клипове със свое участие за да се легитимират и си получат заработеното дори и да изтрият нещо то оставя следи в мрежата а ,,братушките" не се церемонят камо ли в сирия затова и казват че не могат и не искат да се върнат
25
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да им се взима всичко на границата и обратно в Турция
24
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да не са ги пуснали да влизат в България.
23
2
 
30
 
! Отговори
Българин от Германия преди 8 години
САЩ искат междуособици в Европа и война на Европа с Русия, за да се намесят в нея като"спасители". САЩ имат 20 000 000 000 0000 долара дълг и могат да го ликвидират само чрез една война. Това не Конспиративна Теория, а Практика.Меркел и Драги са слуги на САЩ.
22
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този бизнес на управляващата българска мафия с Ердоган за нелегалното превозване на мигранти стана известен на цял свят.
21
0
 
19
 
! Отговори
Антимюсли преди 8 години
България защо трябва да "иска да може да връща *** "нали е велика и суверенна и независима а?
20
2
 
29
 
! Отговори
до 32 преди 8 години
Кви права Та това са нелегални имигрантиНикъде не е казано че Пресичането на коя да е граница ти дава правото да станеш легаленОтделно че това което ти си считал за Легално в страната в която ти си се родилМоже да се окаже изцяло нелегално в държавата или в съюзът на който пресичаш нелегално ГраницатаНелегалното Пресичането на коя да е граница те прави ПрестъпникЗащото Претъпваш Законодателство на Държавата в която Нахлуваш
19
4
 
21
 
! Отговори
gfys преди 8 години
До Eni4Може да настаняваш само у дома си. Разбра ли?
18
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Разбира се, това е задължително. Няма никакъв смисъл от полумерки!
17
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Късно е чадо,мандалото лопна!!!!!Как ще ги върнем след като от юни месец европейските граници за всички турски граждани ще бъдат отворени??Ха познайте този народ дет се е юрнал и разполага със средства,дали няма да си купуват турски паспорти на кило!!Ходи доказвай,че не е турчин!!!Ще ги върнем-друг път!!Само да се докопат до турските паспорти,тогава ще видим кон боб яде ли.....!!!
16
4
 
27
 
! Отговори
до 24 преди 8 години
Защо не бягат към РусияХахаааа ЗАЩОТО РУСИЯ НЕ Е РАЗГРАДЕН ДВОР КАТО ЕВРОПАИма Неприкосновенни границиИма Армия СИЛНИ ГРАНИЧНИ ВОЙСКИИ милиони Родолюбци
15
34
 
5
 
! Отговори
Eni4 преди 8 години
България има потенциал да приеме 2.5 млн.емигранти.Толкова се изселиха от нея и за да се балансира населението непременно трябва арабелките да ги настаним там
14
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тя, а и цялото правителство, ако искат да настаняват нелегалните ислямисти само у тях си. България не е бащиния на нито един политик, че да настаняват нашествениците на наша територия. Ако са решили да настаняват *** ,първо референдум за това иначе си е националано предателство, а за национално предателство се полага съд/ няма да се разминат само с падане на Правителство/.
13
1
 
10
 
! Отговори
матросчо преди 8 години
Господин премиер, първо - не позволявайте други министри да се изказват по международни въпроси, а второ - вдигнете червения телефон и кажете няколко думи на Ердоган - ...от утре, комшу, всеки човечец, без тескере, ЩЕ ВРЪЩАМ ОБРАТНО В ТУРКИЯ, анадъмо и НАЗДРАВЕ КОМШУ, КАК Е АЛВАТА, чекаме за Великден агнета, че наште ги изнесоа у еврогея, АЙДЕ, ЖИВ И ЗДРАВ и като направиш харема, ме покани на гости, не кани само рус..ци и аме..нци...СИГУРЕН СЪМ, ЧЕ ОЩЕ НА ДРУГИЯ ДЕН, ЕРДОГАН ЩЕ ЗАКОПА МИГРАЦИЯТА
12
0
 
18
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 8 години
Това ми напомня за един стар виц:Завъдил Иванчо въшки. Отишъл при доктора и пита:- Докторе, как да се спася от въшките?Докторът му дал едно прахче и казал:- Хващаш въшката, отваряш и устата и слагаш тази отрова в нея.Иванчо помисли, помислил и рекъл:А бе, докторе, аз като я хвана въшката не мога ли направо да я стисна и да я уморя?- И така може, Иванчо - рекъл доктора...Та и нашата работа с бежанците така.Вместо изобщо да не ги пускаме, ние ще се чудим после как да ги връщаме на Турция
11
0
 
14
 
! Отговори
до 14 преди 8 години
До АнонименПитай тях не мен. Аз не знам честно казано. Ти имаш ли някакви предположения основани на конспирации, че Русия е лоша :))) Като ти гледам така коментарите май да. Обхванала те е някаква параноя от Русия.
10
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЗАЩОТО БЯГАТ САМО ДЖИХАДИСТИ И ТЯХНИТЕ БЛИЗКИ,А МЕЖДУ ДРУГОТО В РУСИЯ ИМА ОБЩНОСТ НА СИРИЙЦИТЕ КОИТО РАБОТЯТ И УЧАТ,ТОЕСТ ТОВА.КОЕТО НИКОГА НЯМА ДА ПРАВЯТ В ЕС.