Европа пие от отровната вода на Ердоган... А това не е решение!

Ги Верхофстад смята, че сделката с Турция е пагубна за ЕС
10 мар 2016 21:02,
164
Европа пие от отровната вода на Ердоган... А това не е решение!
Снимка: архив Reuters

Разделени и отчаяни, лидерите на Европа се провалят да намерят общ отговор на ескалиращата бежанска криза. Вместо да създадат стратегия за защита на онези, които бягат от зверствата на Асад, "Ислямска държава" или руските ВВС, лидерите на ЕС са обсебени от създаването на система, която да "спре потока" от мигранти - с други думи, да ги набута обратно в Егейско море, пише в свой коментар до британският "Гардиън" Ги Верхофстад.

На срещата между ЕС и Турция в понеделник, турският министър-председател Ахмет Давутоглу предложи на европейските лидери илюзорното бързо решение, за което те копнееха. Разбира се, в замяна на някои отстъпки.

Основният принцип е, че всеки икономически мигрант или сирийски бежанец, озовал се на гръцки остров, ще бъде върнат на Турция. Но за всеки сириец, върнат на Турция от Гърция, друг сириец ще бъде разпределен някъде в ЕС на квотен принцип.

Изглежда че и ЕС, и Анкара, са готови да лапнат стръвта и сделката може да бъде подписана. Европейските лидери обаче трябва да са внимателни какво си пожелават.

Има редица причини, заради които този подход е не просто неморален, но и фундаментално грешен. Първо, задължителното масово експулсиране е забранено от Конвенцията на ООН за статута на бежанците още през 1951 г., а ЕС също го забранява. Още повече, Турция не се слави с кой знае какво зачитане на човешките прави, а системата ѝ за убежище е нефункционираща. Има и доказателства, че Турция е връщала насила сирийци в Сирия. Наистина ли Европа иска да бъде отговорна за тези неща?

Имайки предвид, че същевременно плащаме на Турция да спре потока от бреговете ѝ към Гърция, можем само да заключим, че лидерите на ЕС сега целенасочено се опитват да създадат система, при която Европа не е нужно да приема повече бежанци. Въпреки международно приетите задължения, включително и заради Женевските конвенции. Това е изначално грешно. 

Да не забравяме и другите части от сделката с Турция. Освен предлагането на повече пари и забързването на процедурата по преговорите, от юни ще бъде вдигнат и визовия режим. Това също е много притеснително, имайки предвид ситуацията с човешките права и здравият контрол на турското правителство над свободната преса.

ЕС трябва да се фокусира повече върху това да отклони Турция от пътя, който е поела, а именно - към създаване на авторитарен режим.

А какво направихме - предложихме им безвизов режим в и без друго разклатената шенгенска зона и станахме съучастници в политическата победа на президента Реджеп Ердоган.

Вместо да се опитваме да "изнесем" проблемите си, подписвайки съмнителна сделка с Турция, трябва да работим заедно и да вземем проблемите си в собствени ръце. Да създадем работеща и добре оборудвана обща външна граница на ЕС, вместо да разчитаме на Турция за това.

Грешим, ако си мислим, че Турция може да реши проблемите ни или бежанската криза - тя не може. Само истински европейски подход, базиран на солидарност, може да направи това. Подписването на тази цинична сделка с Турция ще означава разкъсване на правните основи на Европа, възкръснала от развалините на Втората световна война.

Но пиенето от отровният потир на Ердоган определено не е решение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Глупости на търкалета - АНгличаните спасяват Турция заедно с АВтро - Унгария веднъж през Кримската война, втори път през ОСвободителната - АНглия блокира проливите, когато Русия стига до ОДрин, а Автсто- УНгария заплашва да се намаси, трети път - след победата на България в Сърбо-българската война - АВстро- унгария запалшва да се намеси и има негласната подкрепа на АНглия, четвърти път - в Берлин 1878. Двеге световни войни АНглия е срещу нас.
26
0
 
4
 
! Отговори
аз доколкото знам преди 8 години
До Османкогато руснаците са наближили константинопол англетата са се изсипали с флотата си там и са предупредили руснаците да спар с настъплението си . но спора беше дали най-изостаналата страна в европа може да се нарече велика.
25
0
 
9
 
! Отговори
изменение преди 8 години
...Конвенцията на ООН за статута на бежанците...е остаряла и неадекватна към днешната ислямска инвазия към Европа.Това което влиза нелегално не са бежанци а завоеватели.Следователно тази конвенция от 1951 не е валидна и не трябва да се позовава никой към нея.
24
1
 
4
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
До 1984до 45 Всъщност Т.Живков,при посещение в Турция(по времето на Кенан Еврен,преди Възродителния) поздрави почетната рота на летището с думите:"Мара ба,аскер!"(излъчено по телевизията,добре си го спомням)Борисов неслучайно го повтаря.
23
1
 
0
 
! Отговори
Върл Левскар преди 8 години
До 33, това щях да напиша . Браво !
22
1
 
5
 
! Отговори
какво намесваш преди 8 години
До Анонимен36къде е била България през тези 5 века-ами нямало я е на картата . Но османската империя е била отбелязана но това , че я е имало не я прави велика ! велик е някой/нещо което е над другите. а османците не са били в нищо над другите а винаги на опашката . жалко , че англетата са им помогнали иначе братушките щяха да ги изтикат отвъд босфора
21
10
 
4
 
! Отговори
АНАЛИЗ преди 8 години
В България българите с топки свършиха .Вече сме автономна област на Турция .След Соца и Бай Тошо сме по-зле от Мадагаскар .Замислям се че в Турция средната заплата е 1500 лева а минималната пенсия е 1000 лева .Дали си е струвало за 45 години благоденствие да сме Държава ?В мадагаскар 2 милиона човека са застрашени от глад .
20
0
 
6
 
! Отговори
1984 преди 8 години
Хибридно нападаш...,обаче истината е,че мутрата Винету е пръв приятел на турските лица от снимката...освен това е единственият български премиер поздравил на турски език аскера в Турция..
19
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Споко бре пичове,смятате ли,че тези *** ,горе от снимката няма да бъдат изиграни. Европа умее да йезуитства,както никой друг. Слава богу в случая сме от правилната страна!
18
0
 
21
 
! Отговори
БРАТЯ БЪЛГАРИ преди 8 години
Телевизиите в България се наситиха от Индийски , Турски , Кулинарни , Две Очи особено едното , и тем подобни Новини .Дали ТВ ПИК ще е НЕЦЕНЗУРИРАНА телевизия за да имаме и ние досег до световните Новини без Желязна Завеса ? В момента България е капсулирана повече от Северна Корея .
17
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако Европа имаше армия,която да пази собствените и граници това нямаше да се случи(Само,че тогава измисленото. Н. А. Т. О се обезмисля)
16
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Просто ще им дава турско гражданство на бързина после ще ги пуска в Европа съвсем легално.Ем ще е прибрал парите ем няма да е свършил работа.А и на съседите мръсно.По голем кеф от това закъде.Тарикатлъците и свинщините балкански са ни добре известни.От полуострова сме.Знаеме си стоката.
15
4
 
26
 
! Отговори
кога преди 8 години
До varg 28турция е била велика не разбрах ? камо ли османската империя-ами тя е била най-изостаналата и бедна част от европа !! англета,португалци,испанци по тези времена са откривали нови земи и са владеели континенти . османската империя от създаването си само се е свивала и няма едно значимо постижение ....може би за теб е сапунчето .. добре че има нещо останало от византийците да има какво да видят туристите
14
2
 
10
 
! Отговори
до 21 преди 8 години
Простреляни сто процента Бедна им е фантазията как можем да стреляме добре барикадирани зад Дувара наречен БългарияПък помощ ако се наложи ще дойде Европейската граница ще опазим СпокойноНали искате в шенген Ами единсвеният начин е я с къртечница в ръка я с Противотанкова Установка
13
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А какво ще правим когато тръгнат бежанците от разпадаща се Турция?
12
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Турция няма да оправи нищо.
11
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Турция да си гледа задния двор с кюрдите,после Европа
10
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поне се отказаха от лъжливите статии как Русия фалира и мизерстват. Май реално Европа в момента мизерства и ще плаща милиарди на османската империя
9
18
 
9
 
! Отговори
ogi преди 8 години
Bravo na Erdogan pirvo udari shamara na Rusiya ,a sega i na EC ,,tova e politik a ne kato nashite paljacovci
8
3
 
22
 
! Отговори
УУУУУУ преди 8 години
БРЮКСЕЛСКИ ТЪПУ..ЕРИ..ПРЕМЕТНА ЛИ ВИ БАЙ АМЕТ..СЕГА С ЕВРОПЕЙСКИ ПАРИ,, ВИЗИ, И ТУРСКИ ПАСПОРТИ КЪ.ЛЕЖ.ИТЕ ЛЕГИТИМНО ЩЕ НАЛАЗЯТ ЕВРОПА..