Президентът Плевнелиев притеснен за световния мир

"Многобройните кризи по света са реална заплаха за свободата"
10 мар 2016 15:37,
106
Президентът Плевнелиев притеснен за световния мир
Снимка: БТА

Международното право и неприкосновеността на националните граници са поставени под въпрос от дълбоките противоречия между световните и регионални сили, заяви президентът Росен Плевнелиев при откриването на Четвъртия глобален форум "Изграждане на многополюсен свят", който се провежда в Баку, Азербайджан.

В изказването си държавният глава подчерта, че многобройните кризи по света са реална заплаха за мира и свободата и застрашават глобалната сигурност, както никога досега след края на Втората световна война.

"Свидетели сме на изключително сложни взаимоотношения и на неспособността на международните и регионални институции да намират устойчиви решения на конфликтите", заяви Плевнелиев.

Разрешаването на кризите чрез разпределяне на нови сфери на влияние и провеждането на "нова Ялтенска конференция" ще бъде историческа грешка, заяви още президентът и подчерта, че световните и регионални лидери днес следват различни подходи и се стремят към постигането на различни цели.

Президентът заяви, че велики сили могат лесно да дестабилизират една или друга държава, но само гражданите могат да изградят и сплотят отново едно общество.

Президентът посочи, че ЕС тепърва може да бъде застрашен от нови кризи през 2016 г. - евентуалното напускане на съюза от Великобритания, надигането на националистическа и популистка вълна, продължаването на миграционния натиск. Европа може да изпадне и в морална криза, която да доведе до отказ от солидарност и да застраши споделените ценности на европейските държави.

По думите на държавния глава държавите на Балканите, които са част от миграционните маршрути, формират първата защитна линия на Европа и се нуждаят от стабилност и просперитет, от толерантност и мирно съвместно съжителство между различните религии и малцинства.

Във форума в Баку участват държавни и правителствени ръководители от над 50 страни. След тях са президентите на Азербайджан, Албания, Грузия, Черна гора, Република Македония, Босна и Херцеговина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още по темата: мирЕСПлевнелиевБаку
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
0
 
! Отговори
любо преди 8 години
Ей..много скотове са се насъбрали бе..?!Имат уста на хипопотами а мозък на врабче. Мафията мрази Президента защото е културен и независим, скромен и човечен и чавките чавкат... Добре, че на повечето българи не им е изпила чавка мозъка. Росен Плевнелиев ще е следващият ни президент, колкото и да го заливат с помия скотовете.
46
0
 
1
 
! Отговори
Бакъря преди 8 години
Отивам да акам.Знаете защо.И дълго ще отсъствам.
45
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За Балканския мир, Балканския требе!
44
0
 
3
 
! Отговори
Аспарух преди 8 години
Роско,борецо за справедливост излязъл на площада пръв на 10 новември 1989,май е време да ни отървеш от твоето вредно присъствие!!!
43
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Толкова фалшив и смешен президент не сме имали досега. Но е интересно какво прави на конференция за многополюсен свят, като досега поддържа еднополюсния.
42
0
 
18
 
! Отговори
наблюдател преди 8 години
толкова е жалък че няма смисъл да бъде оплюван прочетеното от него марионетката написано от козяк означава критична ситуация за демократичният запад до средата на годината сащ и западът колабират просто ни потготвят за великото земетресение
41
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Имайте търпение, малко му остана.
40
0
 
13
 
! Отговори
Ноком преди 8 години
Интересно е, че това безцелно бърборене е обект на внимание на коя и да е медия.Отдавна съм отписал този словоблудец ,осигурил си кралска пенсия и отчайващ имиджСамоелиминирането му е единствения достоен изход за президана ни, но невъзможен ,предвид особеностите наглавния чип,който е възможно да е от технологичния брак на Правешкия заводза осмици в Зората на нагризаните ябълки.
39
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мaхaйте го вече
38
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Той плюе върху вас,за него пост на президент това е и забавление и лично обогатяване
37
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вместо да е притеснен за рогата си.....
36
0
 
15
 
! Отговори
Циганин преди 8 години
Уау ! Как пропусна да "похвали " Русия в това си изказване ?
35
0
 
5
 
! Отговори
Иво преди 8 години
Айде със здраве
34
0
 
7
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
До Анонимендо 32 Ако си чел "Златният телец",там О.Бендер за кратко време прави наръчник за фабрикуване на стихотворения,статии и есета.Всичко се базира на неголям брой ключови думи,подредени според случая.Както сам забелязваш при Плевналиев случая май е същия.С отчитане на развитите технологии,автор може да бъде и един лаптоп.
33
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Притеснен е и за международното положение....коя ли степен на олигоофрения го мъчи?
32
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Плевнелиев няма вид на притеснен от снимката Повече изглежда на Невменяем човек който се хили за щяло и нещялоПък квото ще да ставаНе не е добре вижда се от пръв погледДа го прибират санитарите с белите престилки докато не е решил да направи някой зулум на себе си или още по лошо на някого
31
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дали това изказване съдържа всички необходими елементи, писани от вехтите му пиари ? Нека видим: 1) Протоколни думи за пълнеж: кризи, мир, свобода, сложни, конфликти, сплотено общество. 2) Нищо незначещи изречения: "...следват различни подходи и се стремят към постигането на различни цели."3) Комсомолски "двойки": стабилност и просперитет; толерантност и мирно съжителство...Всичко е на шест - пиарката е написала речта в обедната почивка, масите са щастливи. Дейността отчетена.
30
0
 
16
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
На Роско да не му излезе още един прякор-"Миската"?Заради клишето "Световен мир".
29
0
 
36
 
! Отговори
смЕх преди 8 години
Шапка му свалям на тоя *** успя да обедини нацията в единодушното и мнение ,че за нищо не става . Благодарение на него се чудя вече кому е необходима тази институция която той представлява след като ще бъде управлявана от такива като него и назначените от него калинки?
28
0
 
17
 
! Отговори
Nqkaf Nikaf преди 8 години
Съжалявам че го пиша,не ме разбирайте погрешно, наустуна е ужасно един родител да загуби децата си но имам чувството че скед тази случка Плевито незнае какво става,яко го думкат с хапове и манипулират....то нормален човек найстина не би говорил глупости. То не е един път два пъти то е постоянно......направили са му мозъка на чорба и като прибавим и колкото си може и резултата е налице.затова г-н президент дайте оставка и нека се надяваме някой по кадърен да дойде....