Атентатите, разтърсили Европа през последното десетилетие

Терористите посегнаха на Мадрид, Лондон, Париж, Тулуза, Брюксел
58
Атентатите, разтърсили Европа през последното десетилетие
Снимка: Reuters

Кървавите атаки на летището и в метрото на Брюксел са поредните в дълга верига нападения, извършени в Европа през последните години.

Още по темата

Само преди 4 месеца – на 13 ноември 2015 година, естремисти, свързани с терористичната групировка "Ислямска държава", атакува концертната зала "Батаклан" и други места в Париж, убивайки 130 души, припомня БТА, като цитира Асошиейтед прес.

Ключовият заподозрян, 26-годишният Салах Абделсалам, е арестуван в Брюксел на 18 март 2015 година.

На 14 февруари миналата година Омар ел Хюсеин, датски гражданин от палестински произход, откри стрелба с автоматично оръжия в датски културен център, където се провежда конференция на тема "Изкуство, богохулство и свобода".

Датският режисьор Фин Ньоргард бе убит, а трима полицаи ранени. Нападателят успя да избяга и същата вечер уби евреина Дан Узан пред синагога, ранявайки и двама полицаи. Ел Хюсеин е убит няколко часа по-късно при престрелка с полицията, допълва Франс прес.

На 7 януари отново миналата година при въоръжено нападение срещу парижката редакция на сатиричния вестник "Шарли ебдо" са убити 12 души.

Ал Кайда на Арабския полуостров пое отговорността, заявявайки, че атаката е отмъщение за карикатури на пророка Мохамед, отпечатани от седмичника.

На 24 май 2014 година четирима души бяха убити в Еврейския музей в Брюксел от нападател, въоръжен с автомат "Калашников", френски ислямист, свързан с "Ислямска държава" в Сирия.

На 22 май 2013 година двама екстремисти, вдъхновени от Ал Кайда, повалиха на лондонска улица британския войник Лий Ригби, след това го убиха, наръгвайки с ножове.

През март 2012 година стрелец, твърдящ, че е свързан с Ал Кайда, уби трима еврейски ученици, равин и парашутисти в Тулуза, Южна Франция.

На 22 юли 2011 година антимюсюлманският екстремист Андерш Брайвик заложи бомба в Осло, след това откри стрелба на норвежкия остров Ютьоя, убивайки 77 души, много от които са били тийнейджъри.

На 2 ноември 2011 година по редакцията на "Шарли ебдо" в Париж бе хвърлена бомба, след като на корицата на списанието е поместена карикатура на пророка Мохамед. Тогава за щастие нямаше пострадали.

На 7 юли 2005 година в Лондон обаче загинаха 52 жители на предградията, след като четирима нападатели камикадзе, вдъхновени от Ал Кайда, се самовзривиха в три влака на метрото и автобус.

На 11 март 2004 година бомби в три влака до предградията на Мадрид, взривени в час пик, убиха 191 души при най-тежкото нападение на ислямисти в Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добре дошли в мултикултурна Европа! Европейското общество се "отвори" качествено (ама във всякакъв аспект, разбираш ли, не само границите, ами и "умствено", райш ли..). Абе едно хубаво се ОТВОРИХА станаха едни отворени хубави хора еврогейците. И станаха глупави и повърхностни, абе малко наивни такива. Като малки зайченца. Поканиха си всякакви народности, за да си развиват мултикултурализмата и толерантностността. Ама не знам, може да е Божие наказание за колониализма, знам ли?
24
0
 
1
 
! Отговори
holland преди 8 години
Sega shte ima li pochit v holandskiya parlament?
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всичко почна от Джордж У.Буш-мл.през 2001.Дотогава слушахме за камикадзета само в Тел Авив и Йерусалим....ТЪЖНО,НО ФАКТ!
22
2
 
4
 
! Отговори
ROM преди 8 години
България все още има колонии в Делиормана Родопите и т.н.
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ROMзащо турция не е европейска държава
20
2
 
5
 
! Отговори
ROM преди 8 години
Терористите от ПКК се разхождат свободно в Белгия.
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Za evropeycite kyurdskite teroristi koito ubivat jeni deca i turisti v Turcia sa ot dobrite teroristi
18
0
 
3
 
! Отговори
Паметлив преди 8 години
До Анонимендо 24 Всъщност Германия е имала колонии в Африка,но ги губи през първата световна война.
17
3
 
5
 
! Отговори
Ястреб Ага преди 8 години
Вардете палатката на кюрдските терористи, братя белгийци, вардете палатката! Важното е палатката да не пламне!
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Знаели някой кой е добрият и кой е лошият? Иначе няма никакви извинения за насилието независимо какъв е повода.
15
2
 
8
 
! Отговори
ROM преди 8 години
А тези в Турция не ги ли смятате?
14
1
 
5
 
! Отговори
ЗАЩО??? преди 8 години
Защо всички тия бежанци,които тънат в мизерия и ги гледаме близо година и колко вече незнам по палатки,лагери и тем подобни ни правят на балъци и маймуни???Еди кой си дал 5хил,друг 3хил евро на каналджия за да ги прекара до Гърция или Турция?Е?Нима за тия пари той не може да си купи самолетен билет и да отиде до лелеяната Германия?Летища няма ли в Сирия,ако не там поне в Турция или Гърция?Има нещо гнило в цялата тая сапунка,която ни разиграват!!!
13
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Надявам се палатката на кюрдските терористи от ПКК, издигната в центъра на Брюксел и охранявана денонощно от белгийската полиция да не е пострадала!
12
6
 
0
 
! Отговори
БЪЛГАРЧЕ преди 8 години
Предлагам да дадем българско гражданство на всички членове на ИДИЛ.
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това са мултикултирни европейско-колониални театрални събития. Истинският театър тепърва предстои. Важното е бизнес да става.
10
1
 
3
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
До СТРАНДЖАТАдо 17 "Представете си честни,отрудени евреи..."Е точно това не мога да си го представя,ама никак!Особено пък честен евреин....За труда-по-може,с някои уговорки.
9
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
tri bombi dali ne sa ekvivalentni na tri turista ot evreiski proizhod koito pochinaha pri atentata v Turciq
8
1
 
5
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
Гледайте филма "Шоковата доктрина" и ще ви се проясни всичко,което се случва напоследък!Ислямския терор се насърчава и използва за целите на негласните господари на света-знаете кои са,едни с малки шапчици.Европа трябва да бъде съсипана,за да им падне лесно в краката....
7
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хизбула са умерена опозиция на ционизма.А атентатът в Бургас, който извършиха, беше сравнително хуманен и няма нищо общо с кървавите касапници на ислямистите.
6
1
 
3
 
! Отговори
Буда-ла преди 8 години
Нещата се описват елементарно- операция под чужд флаг, а целта... скоро ще разберете! Един ден (много скоро) ще се събудите без никакви права, ще ви джобат както и когато си поискат, ще ви мачкат, ще ви взимат собствеността и т.н. Няма да се учудя театъра да продължи и на наша територия!!!