130 души намират покой... Франция ще съди Абдеслам

Той вече си е наел адвокат – един от най-известните в Белгия
19 мар 2016 07:44,
47
130 души намират покой... Франция ще съди Абдеслам
Снимка: архив, Reuters

Салах Абдеслам ще бъде екстрадиран във Франция, за да бъде съден за терористичните атаки в Париж на 13 ноември, при които загинаха 130 души, а 350 бяха ранени.

Това съобщи белгийският министър на правосъдието Коен Геенс няколко часа след залавянето на най-издирвания човек в Европа в четвъртък в Брюксел.

Абдеслам се намира в болница заради раната в крака, получена при опит да избегне задържането си. Той вече си е наел адвокат – един от най-известните защитници по криминални дела в Белгия Свен Мари, който бил потърсен веднага след ареста "от човек от антуража на Абдеслам". 

Още по темата

Не е ясно кога ще започнат разпитите му. От болницата отказват информация за състоянието му.

26-годишният французин, живеещ в Белгия, бе хванат в квартала, в който е отрасъл – "Моленбеек" при голяма полицейска операция. Тя се провеждала едновременно в две къщи в квартала и в трета в съседен. Полицията имала информация, че Салах Абдаслам се крие в някоя от тях, която бил получена чрез подслушване на телефонни разговори на негови познати.

Група полицаи е изпратена и на улица "Четири ветрове", позвънили на вратата и помолили жителите на триетажния дом да излязат. Телевизия РТЛ, която била на мястото от началото на операцията, показа как излизат няколко забрадени жени.

В това време пристигат две камионетки със специалните части и снайперисти, които започват да стрелят в отворената врата със звукови гранати. Отвътре изскача мъж с бял суитър с вдигната качулка и тръгва да бяга по тротоара зад паркираните на улицата коли.

Полицията стреля по него. Той пада и бива качен от двама командоси в кола. По-късно е откаран с линейка, заедно със свой сподвижник, също ранен, в болница. Според медиите вторият мъж имал сирийски паспорт и не е познат на полицията, но има съмнение, че документите му са фалшиви.

Хеликоптер и дрон са били изпратени на мястото, за да се провери дали други лица не се крият в задните дворове, както и множество полицейски кучета. Още един човек е арестуван, но според медиите, при друга операция.

Задържани за разпит са още трима души, които живеели в жилището, в което се криел Абдеслам. Проверява се дали те са го приютили доброволно или са били принудени да го крият.

Полицията попадна на горещите следи на терориста във вторник, когато при обиск на сграда в друг квартал на Брюксел се натъкна на ожесточена съпротива от барикадираните в нея мъже. При атаката един от тях - Мохамед Белкаид, беше убит, а четирима полицаи пострадаха леко.

Днес прокуратурата съобщи, че убитият е бил причастен към подготовката на атентатите. Той е бил докаран в Белгия от Унгария лично от Абдеслам през септември, два месеца преди атентатите в Париж.

Същият мъж е изпратил няколко дни по-късно пари на братовчедката на организатора на нападението Абауд Абделхамид. Проследявайки превода френската полиция откри Абделхамид в парижко предградие и го уби 5 дни след атентатите.

Край трупа на Белкаид бяха намерени "Калашников", книга с проповеди и знаме на "Ислямска държава". При обиска са иззети документи за самоличност на друг близък съратник на Абдеслам, както и негов пръстови отпечатъци, оставени върху чаша.

Предполагаше се, че той е успял да избяга с още един човек през покрива на къщата, докато полицията чакала подкрепление от спецчастите, изненадана от съпротивата.

Преследването на Абдеслам продължи 126 дни, при които бяха направени над 100 претърсвания на квартири.

Разследването смята, че той е бил шеф на екипа от терористи, който се взриви край стадиона "Стад де Франс", но по неизвестни засега причини сам не е сложил край на живота си, подобно на брат си Брахим, който се взриви, след като откри автоматична стрелба срещу парижко кафе.

Той е бил един от тримата шофьори, докарали от Белгия, колите, използвани за терористичното нападение и е наел на свое име стая в мотел, където част от терористите са прекарали деня преди нападенията.

След стрелбата Абдеслам извикал свой познат да го прибере и се върнал с кола в Брюксел, където изчезна от полезрението на полицията, сменяйки многократно квартирите, в които се укривал чрез свои съмишленици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още по темата: ФранциясъдАбдеслам
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
17
 
! Отговори
. преди 8 години
Интересно е кой ще плати на адвоката, защото тоя точно не работи за 30 евро на час, а арабела със сигурност не може да си го позволи.
33
0
 
19
 
! Отговори
. преди 8 години
До Анонимен 35По тази логика защо лекарите ще го лекуват?
32
0
 
21
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Тез помагачи кво ги правим?
31
0
 
22
 
! Отговори
Разбирач преди 8 години
До ХА-ХА-ХА !Не е една година, а четири месеца. И все пак го заловиха, въпреки всичките му помагачи и приятели. И причината да го хванат е че го търсеха. Ама истински го търсеха!
30
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз съм потресена и възмутена от тези жалки кръвопийци адвокатите. Ще го защитава ? От кого ? Срещу какви пари ? Всичко ли се купува с пари ? Утре на този адвокат ако му отстрелят децата и жената, пак ли ще ги защитава тези *** ? За повече пари може би ? А нас кой ще ни защити от такива като този от снимката и от продажните адвокатчета с жалки и алчни душички - може би освен пари, са им обещали 40 девици в рая. И откъде ще се вземат парите, за да му платят хонорара ?!?
29
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Горкото момченцеНе го " мисли ", ще се намери кой да му покаже пътя към ада.Затворниците имат свой, да го наречем - морален кодекс - и раздават справедливост винаги, когато трябва. И този ще си получи заслуженото.
28
1
 
32
 
! Отговори
Горкото момченце преди 8 години
Ще бъде осъден на доживотен затвор без право на замяна.В килията муклиматикът ще е настроен на само 20 градуса Ц;кабелната телевизия ще есамо с 50 канала; храната му ще е от арабски ресторант близо до затвора,че иначе току-виж му дали свинско;ще му бъде осигурена библиотека-коранът на арабски,френски,немски и английски;в тоалетната на килиятаще има биде и топла вода 24 часа;ще има безжичен интернет и лаптоп.Ако случайно бъде лишен от нещо,може винаги да осъди в Страсбург Франция!Мъка!
27
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да каже момчето кой му плати...
26
4
 
19
 
! Отговори
тя преди 8 години
Може би е имал основание да заложи живота си!
25
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Едно пишлеменце по анцуг и с качулка разиграва великите Франция и Белгия няколко месеца. И няма никакво доказателство за връзката му с ИД или пък на симия атентат в Париж че е организиран от ИД - само декларации. Но затова пък сега има войници с авто,ато по улиците - да пазат евроатлантизма. И хората дори се радват, че има войници.
24
1
 
21
 
! Отговори
Mitko преди 8 години
#17 Съгласен съм с това, че наказанията не са еквивалентни, на това, което е причинил на толкова невинни хора. Едно от малкото неща, което ни различава от тези "диваци" е правото на справедлив съдебен процес. Мерки трябва да се вземат, но нали сме ЕС, всичко се случва бавно и трудно се стига до крайни мерки по каквито и да е въпроси...
23
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хъ, тоа колко блЕзнаци Хима по маалите! Хъъъ
22
1
 
20
 
! Отговори
Еж преди 8 години
До читателВерно, ама и тези местни са имигранти или потомци на.
21
2
 
22
 
! Отговори
Наммм преди 8 години
Този лулю ако е взривил Париж, значи това е краят на Францата. 100 истински командоса ще й видят сметката.
20
4
 
38
 
! Отговори
Умен преди 8 години
До перковцитеДа обвиняваш Путин за атентатите в Париж е толкова нелепо, колкото да обвиниш Обама за атентата в Сарафово. Също така това е признак за поразклатено психическо здраве. Покажете на личния си лекар тези ваши коментери и го помолете за направление при специалист.
19
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До читателНай-опасни са хунтаджиите от Москва, организирали кървави атентати във Франция и Турция чрез джихадистките си маши от Сирия.
18
3
 
20
 
! Отговори
читател преди 8 години
1000,2000,10000 ислямисти влезнали в Европа а кланетата си са организирани от местни.Кой е по-опасен-сириеца(че може да е ислямист)или ''цивилизования,възпитан'' французин?
17
1
 
20
 
! Отговори
до 11 преди 8 години
ти си прекалено заблуден човек.
16
1
 
21
 
! Отговори
У главу и айде преди 8 години
9х19мм luger струва 0.75 евроцента.... И край...
15
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добре дошли в Еврабия, където терористи идват, избиват стотици, после биват изправяни пред съд, с най-добрите адвокати на тяхна страна. Има нещо сбъркано в цялата система. ЕС се проваля от собствената си простотия. Миналата година по официални данни е имало над 4000 бойци на ИД, заедно с "мигрантския поток". С тази политика, краят на ЕС *** на вратата.