ЕК: Околовръстното на София ще се дострои с европари

Третият лъч на метрото ще се финансира на 80% с 368 млн. евро
26 апр 2016 12:44, Елка Василева
18
ЕК: Околовръстното на София ще се дострои с европари
Снимка: архив, Булфото

Брюксел даде зелена светлина България да дострои околовръстния път на София с еврофондове от новия бюджет до 2020 г. Освен това Еврокомисията разреши финансирането на Третия лъч на метрото с 368 милиона евро.

За всички проекти обаче плащанията все още са блокирани, докато правителството не изпълни редица технически условия, съобщи БНР.

ЕК е взела решение Северната скоростна тангента и други отсечки от околовръстното шосе да се довършат за сметка на фондовете въпреки закъснението миналата година. Това ще стане с 37,7 милиона евро – вместо от стария бюджетен период 2007-2013г. – от новия до 2020 г..

Така няма да се наложи на строителите да се плаща от държавната хазна.

От друга страна тези пари ще отидат вместо за нови транспортни проекти, за инфраструктура, която вече би трябвало да е готова. Забавянето на северната тангента се дължеше на съдебни процедури за отчуждаване на земите, както и на проблеми с обществените поръчки.

С отделно решение комисарят по регионално развитие Корина Крецу е одобрила 80 на сто от финансирането на Третия лъч на метрото в София с 368 милиона евро. За тяхното реално получаване обаче, както и за много други проекти по новия финансов период, България до 8 месеца трябва да изпълни редица предварителни условия за реформи, с които се е ангажирала, обясни говорителят на Комисията Якуб Адамович.

„Всички проекти трябва да отговарят на стриктни финансови критерии. Проверките по тях трябва да бъдат направени от ЕК преди 31 декември. Ако не се случи, парите не могат да бъдат изплатени“, каза Адамович.

Сред изискванията са по-прозрачни критерии за тръжните процедури, ясни графици за изпълнението на проектите, употребата на финансови инструменти за привличане на частен капитал, реформи във водния сектор, критерии за иновативност и други. „Искаме да се уверим, че възможностите за нередности са ограничени“, допълни Адамович.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
1
 
! Отговори
Валентин преди 8 години
До анонимен 17За помиляне не ми се е случвало /да чукна на дърво да не ми се случва/ но всяка година изправям джанти от "хубавите ни прави пътища без дупки" и сменявам през година биалетки и шарнирни.
16
2
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Кога ли ще видим нормални пътища в София и България?! Преди 2 дена си помлях колата от долу заради очуканите ни пътища.
15
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЕС ни дава много пари, руснаците до преди 25 г. само ни крадяха!
14
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
предишните пари къде са-цинизъм
13
6
 
1
 
! Отговори
ИКОНОМИЧЕСКИ РОБИ преди 8 години
Те хубаво ни дават пари, ама ако след някоя година решим че ЕС не ни е удобен ще ни карат да връщаме парите. Както не можем да се отървем от чез, защото вече са направили милярди инвестиции по документи, и ако ги изгоним тия пари някой ще трябва да ги плати.
12
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Цитат"Това ще стане с 37,7 милиона евро вместо от стария бюджетен период 2007-2013г. от новия до 2020 г.." С други думи загубихме парите от стария бюджетен период и сега вместо да се построи нещо друго, пак ще се строи това, за което загубихме парите от ЕС.
11
3
 
8
 
! Отговори
Истината преди 8 години
Интересни са нещата около парите от ЕС. Когато едно правителство работи добре, парите не идват веднага, а идват след него при следващото правителство, на базата на добре свършената работа от него. Когато едно правителство работи зле, парите не му ги спират веднага, а чак когато следващото правителство дойде на власт. Разбира се има хора, които не мислят и не го схващат, а това не е чак толкова сложно. Подобни неща има и в други области - фалити на банки, външния дълг и т.н.
10
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Владая ще почака явно. А е доста належащ ремонта там, определено.
9
2
 
13
 
! Отговори
fsb преди 8 години
а изхода от софия през владая кога?
8
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кога най-после това правителство ще намери пари за пътища в Северна България? Разликата в парите, отделяни за тези две българии вече е 75:1.---------------А защо да намира пари, нали асфалт не се ядеше?
7
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По мое мнение ГЕРБ си оставиха ръцете при строежа на Околовръстното и тепърва ще се дават много милиони---------------Ама, ти някакъв специалист по строителството ли си?Факт е че твоят Орешарски и Станишев нищичко, ама нищичко не построиха за българите тези 25 г.!
6
10
 
7
 
! Отговори
антон рубльов преди 8 години
Аз пък си помислх ,че ще се строи с рубли
5
19
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ГЕРБ ни загроби.Интересно за кои отсечки на Околовръстното става дума?! Пише за Северната скоростна тангента, но тя не е част от Околовръстното шосе на София. По мое мнение ГЕРБ си оставиха ръцете при строежа на Околовръстното и тепърва ще се дават много милиони, за да поправим некадърността на ГЕРБ.
4
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кога най-после това правителство ще намери пари за пътища в Северна България? Разликата в парите, отделяни за тези две българии вече е 75:1.
3
22
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добре , че се махнаха от властта БСП-ДПС-Атака иначе нямаше да видим нито един лев от ЕС . Браво на ГЕРБ , че съумяха да финансират с Европари метрото и магистралите .
2
12
 
21
 
! Отговори
G преди 8 години
А билето от есента 2лв. ли ще е?
1
17
 
17
 
! Отговори
гражданин преди 8 години
БРАВО, ГРОБ !!!, 280 милиона лева "за народа", 800 милиона за тлъстаците в кустюми в дебелариума на жълтите павета . . . интересно кога ще поскъпне билета за метрото ? само левче ? хайде хайде ... нали тряват парички , да не вземе някой властоимащ да заслабне . . .