Брюксел се тресе от скандал за роуминга

Юнкер оттегли предложението на чиновниците си за 90 дни евтин роуминг годишно
9 сеп 2016 15:30,
21
Брюксел се тресе от скандал за роуминга
Снимка: архив, Reuters

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер оттегли с гръм предложението за правила, ограничаващи ползването на евтин роуминг. Това стана само 5 дни, след като то беше внесено в Европейския парламент и в Съвета за приемане.

"Причината е че той смята, че предложението не е достатъчно добро и трябва да се преработи", заяви негов говорител днес в Брюксел.

Европейската комисия предложи в понеделник технически правила за работа на мобилните оператори, след като на 15 юни 2017 г. влезе в сила решението за отмяна на роуминг тарифите в ЕС.

Предложението предвиждаше разговорите и интернетът в чужбина да са по вътрешните национални цени на телекома само до 90 дни годишно, предплатените карти да не могат да се ползват в чужбина без ежемесечно регистриране в националната мрежа на оператора, както и изискване за постоянна адресна регистрация за купуване на SIM-карта.

Още по темата

Ограниченията бяха обяснени от Брюксел като мерки за предотвратяване на злоупотребите от потребителите, които се очаква след края на роуминга да започнат да купуват абонаменти от евтините страни и да говорят с тях в по-скъпите.

В сряда говорител на Юнкер заяви, че отпадането на роуминга не се прави заради постоянно пребиваващите в друга европейска държава, а само за хората, които правят кратки пътувания за ваканция, гости или по работа. Еврокомисията била изчислила, че средният европеец е в странство по 12 дни годишно и 90-те евтини дни му били повече от достатъчни.

В петък обаче друг негов говорител съобщи, че председателят не е доволен и е поискал предложението да се преработи. Той поясни, че Юнкер не е бил предупреден за плановете на своите подчинени, тъй като предложението било техническо. Той обаче получил много обаждания от евродепутати, потребителски организации и други партньори, които критикували идеите на подчинените му.

Работата по подобряването на европейската регулация вървят бързо, добави говорителят, без да уточнява какво точно ще се промени. Мерки срещу евентуални злоупотреби с евтиния роуминг щяло да има, но различни.

Предполага се, че Юнкер ще обяви удължаване на срока, в който от чужбина ще може да се говори и да се сърфира по националните тарифи. Най-вероятно той ще се удвои до 6 месеца, за да се обхванат студентите по програма "Еразъм", които се обучават по един семестър в различни европейски университети за сметка на европейския бюджет.

Очаква се Юнкер да обяви новия срок в годишната си реч "За състоянието на Съюза" в Страсбург на 14 септември.

ЕС реши да отмени окончателно роуминга миналата година по идея на комисията на предшественика на Юнкер Жозе Мануел Барозу. Това трябва да стане от 15 юни 2017 г., когато вътрешните и европейските тарифи на мобилните оператори трябва да се изравнят.

В понеделник Еврокомисията предложи евтиният роуминг да важи само по 90 дни годишно, а след преминаването на този срок на потребителя да се начисляват по 4 евроцента за минута разговор и по 0,85 цента за мегабайт пренос на данни. Освен това потребителите нямаше да могат да ползват телефоните си в друга страна от ЕС за повече време и пренос на данни, отколкото предвиждат месечните им абонаментни планове.

Те се задължаваха да направят определена сметка всеки месец в националната си мрежа, преди услугите им да бъдат включени за чужбина, което правеше невъзможно студентите в чужбина и имигрантите да се ползват от ниските роуминг тарифи.

Новите правила трябва да бъдат приети от евроинституциите до декември, за да може роумингът да отпадне от идното лято, както е предвидено.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
4
 
! Отговори
ДС преди 7 години
Какво стана с предложението на п4коментар? Има ли вече група ? Или оставаме тук да си пишем ден за ден. Всеки ден. А то си е днес бГ. Утре няма.
18
6
 
2
 
! Отговори
Евролюб преди 7 години
До ПугачовПодкрепата за членството в ЕС в Унгария е по-висока, отколкото в България, така че не разбирам на какво базирате твърденията си. Орбан може да е критичен към Брюксел, но никога не е заплашвал с вето като Борисов, нито е говорил за излизане
17
2
 
12
 
! Отговори
Пугачов преди 7 години
Докато няколко държави не излязат от Европейската Общност,сериозни политически промени в Европа въобще не очаквайте !По съм сигурен в излизането на една Унгария например в по-близкобъдеще, след което ще повлекат крак Чехия, Словакия или Полша,отколкото да излезе този мастодонт Великобритания, който е изплашенот РАЗПАДАНЕ заради опърничевата ръководителка на Шотландия Стържън,която е вкарала прът в спиците на Брейкзита !?
16
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Свободно движение на хора, стоки и капитали, но само за някои.
15
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Корупция и лобизъм е едно и също. ЕС и САЩ са потънали в лобистка корупция, дори повече от държавите в Африка!
14
4
 
24
 
! Отговори
Аз преди 7 години
Юнкер е един пияница, питайте ако имате познати в Брюксел или в Страсбург, още от сутринта е накъркан и като върви залита.Всички в Парламента и в Комисията го знаят това но си мълчат
13
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
в крайна сметка на 15 юни 2017 годиня роуминга трябва окончателно да падне. Сега Лобито на телекомите ще се бори със зъби и нокти този факт да стане възмоно най-късно и с най-бавни стъпки, но че ще стане - ще стане.
12
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ъъъъъъНапротив, оттегля се предложението евтиният роуминг да бъде само 90 дни годишно
11
2
 
21
 
! Отговори
Домоуправителя преди 7 години
Ми като не знаеш какво правиш, прибери се в замъка, налей си едно голямо, запали си пура и си почивай. Какво се силиш да управляваш живота на 500 милиона души
10
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Девети септември е велика дата, на която се случват хубави неща за народа, особено за българският
9
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Юнкер е съвършеният популист
8
2
 
28
 
! Отговори
Печатар преди 7 години
Което показва колко е важно политиците да четат вестници и от там да се информират какви глупости са надробили
7
17
 
16
 
! Отговори
ъъъъъъ преди 7 години
За не разбралите. Роуминга сега в момента е евтин, но г-н Юнкер внася предложение да го ограничи само до 90 дни годишно. В момента се оттегля това предложение, а не евтиния роуминг. После наште политици биле корумпирани.
6
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
това е началото - днес Юнкер ще отстъпи за роуминга една стъпка, утре втора....междувременно той самият ще се разклати, с това ще се разклати и ЕНП, ще сменят и меркел....вЕвропа назрява бавно но сигурно нова политика
5
7
 
81
 
! Отговори
Дедо Гого преди 7 години
Тия в Брюксел един пиклив роуминг не могат /не искат/ да оправят, ние чакаме решение за нашествениците...Бати паразитната институция !
4
6
 
38
 
! Отговори
Анатоли преди 7 години
Защо да не можем. Айде някой да сформира ФБ група и да видим дали не може.
3
1
 
45
 
! Отговори
До 1 преди 7 години
Ние никога няма да можем да се обединим да го напрвим. Просто решение, лесно за ипълнение, но за жалост си прав. Ей затова няма и няма да се оправим. Ще пишем из форумите и ден да мине самун да загине.
2
8
 
67
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕС вони на корупция и лобистки сделки.
1
5
 
81
 
! Отговори
ДС преди 7 години
Тук нашите телкоми мълчат и пълнят гушите. В Италия преди доста доста години са направили стачка. Хората са си изключили всички телефони за понеделник от 8 до 12 и от 14 до 17 часа. Това е донесло огромни загуби за телкомите. След никаквата реакция от страна на телкомите са повторили и потретили. Но ние тук го играем всеки за себе си. А знаете клечките 1 по 1 се кършат най-лесно.