Повдигнаха обвинения на трите жени заради осуетения атентат в Париж

Те са били направлявани от французин от ИД
13 сеп 2016 09:14, Елка Василева
0
Повдигнаха обвинения на трите жени заради осуетения атентат в Париж
Снимка: архив, Reuters

Франция предяви обвинения на трите жени, за които се подозира, че са искали да извършат атентат под влиянието на френски джихадист от групировката "Ислямска държава", предаде Франс прес.

Инес Мадани (на 19 години), Сара Ервуе (на 23 години) и Амел Сакау (на 39 години) бяха обвинени в участие в престъпна терористична групировка и поставени под стража, съобщи прокуратурата в Париж.

Трите жени бяха задържани в четвъртък вечерта от полицията във френската столица, след като до катедралата "Нотр Дам" ("Света Богородица") бе намерена изоставена кола с газови бутилки в багажника.

Още по темата

Арестуваният преди два дни в Париж 15-годишен младеж, заподозрян в подготовка на нападение с хладно оръжие, също бе изправен вчера пред съд и му бяха предявени обвинения. От април той е под домашен арест.

Общото между двата случая, смятат следователите, са контактите, които трите жени и младежът са поддържали по интернет с 29-годишния французин Рашид Касим. Той ги е направлявал от територия под контрола на "Ислямска държава" в Сирия или Ирак чрез приложението "Телеграм".

Тази криптирана мрежа за съобщения е смятана за едно от предпочитаните средства за комуникация от джихадистите.

Според следователите Касим е вдъхновил неотдавнашните убийства на двама полицаи в парижки регион през юни и на свещеник в църква в Нормандия в края на юли. Що се отнася до атентата в Нормандия, "именно той е свързал двамата убийци и им е възложил задачи", казват двама източници, близки до разследването.

Касим, който е напуснал Франция през 2012 г., приканва от шест месеца своите 330 абонати в "Телеграм" да убиват, като им поставя цели за нападение и ги съветва как да действат.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари