Брюксел към България: Парите не са за оградата!

Няма увеличение на наплива на мигранти към ЕС, твърди ЕК
19 сеп 2016 19:52,
222
Брюксел към България: Парите не са за оградата!
Снимка: архив Reuters

Европейската комисия обяви днес, че парите, които отпусна на България в петък няма да се харчат за строителството на оградата по границите.

Още по темата

"Никаква част от европейското финансиране няма да отиде за изграждане на огради", заяви говорителка на комисаря по миграцията Димитрис Аврамопулос.

Европейската комисия не поддържа оградите като средство за отблъскване на бежанците и отказа подобна помощ на Унгария миналото лято, когато тя прави мрежата по южната си граница.

Парите от Европа са предназначени за купуване на техника, която ще подобри контрола на миграционния поток и за изграждането на нови приемни центрове за бежанци, съобщи говорителката.

Средствата идват от спешните бюджети на европейските фондове за бежанците и за вътрешна сигурност.

Причината Еврокомисията да отпусне само 108 млн. евро от обявените от Борисов 160 млн. е че България е поискала парите на два пъти. В момента Брюксел все още прави оценка на основателността на предложените проекти за оставащите €52 милиона.

Брюксел отпусна първия транш на парите само ден, след като те бяха поискани официално от правителството на Бойко Борисов в четвъртък следобед.

Комисарят Аврамопулос поясни, че помощта се предоставя на страна на първа линия, охраняваща външните граници на ЕС.

До момента ЕС е изпратил 173 граничари в България. През октомври се очакват още 200, както и 50 джипа. Брюксел вече отпусна €12 млн. спешна помощ на София за храна, лекарства и подслон на бежанците, както и за оборудване на гранични войски. Отделно в бюджета на ЕС до 2020 г., за България има планирани €91 млн. евро от фондовете "Вътрешна сигурност" и за "Убежище, миграция и интеграция".

Междувременно Еврокомисията обяви, че последните данни сочат, че няма увеличение на миграционния поток през Гърция. Около 100 души прекосяват Егейско море всеки ден от Турция към гръцките острови, но това е по-малко, отколкото преди сключването на споразумението между ЕС и Турция, съобщи говорител на Европейската комисия.

Според гръцките власти обаче броят на неидентифицираните имигранти, намиращи се в страната вече е прехвърлил 60 000 души, 13 300 от тях се намират на егейските острови, останалите в континенталната част на Гърция. Правителството също планира нови приемни центрове, за да ги подслони през зимата.

Говорител на Еврокомисията отказа да коментира предложението на държавите от Вишеградската група за "гъвкава солидарност" между страните от ЕС и настоя, че квотите за преразпределение на бежанците от Гърция и Италия трябва да продължат да се изпълняват.

Изказването на Жан-Клод Юнкер в годишната му реч на 14 септември, че солидарността трябва да идва от сърцето и че не може да се наложи със сила, не бивало да се тълкува като отказ от квотите. Говорителят отказа да съобщи и дали Еврокомисията планира да оттегли предложението си от март за въвеждане на постоянни задължителни квоти за разселване.

Миналия октомври ЕС се съгласи да преразпредели 160 000 души, пристигнали в Гърция и Италия в останалите страни от ЕС чрез временни квоти. Досега нов дом са намерили едва около 5000 бежанци. Полша и Унгария отказват да изпълняват квотите си. От 1302-ма, разпределени на България, досега у нас са пристигнали 6 бежанци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


222
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТИЯ ОТ ЕВРОКОМИСИЯТА МАЙ СЕ ПОДИГРАВАТ С ДЪРЖАВАТА НИ ! АМИ ДА ИМ ВРЪЩАМЕ ПАРИТЕ ТОГАВА И УТРЕ ДА ПУСКАМЕ ВСИЧКИ БЕЖАНЦИ,КОИТО СА В БЪЛГАРИЯ ДА ТРЪГВАТ КЪМ БРЮКСЕЛ,И ДА НЕ СПИРАМЕ НИКОЙ ОТ ТУК НАТАТЪК
95
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тиквата се оказа най-скъпоплатената прости.тутка- 200 милиона само за един сеанс.
94
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лагери от тип "Треблинка", "Дахау", "Бухенвалд" и т.н. може!Охрана на границата с огнехвъргачки.
93
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хич не му бери гайлето на Бат Бойко! Стабилен е! Ще цуне комисионната, ще намери бушонче ако требе, а ние ще рупаме трева и ще ни храни с гръмки лафове.
92
0
 
13
 
! Отговори
до 96 преди 7 години
Явно повечето от матрияла е на неговото интелектуално ниво щом си го избира ,вече толкова години.
91
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А Баце си пукна 3 ребра оня ден да са фали сам. Не заслужава тоз матрял такъв Вожд!
90
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Банкянския интелект, дето чакал изборите с оставката в джоба току що спечели още един глас за Радев.
89
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ясноооо. не им се дават 3 милиарда на турция,и сега със 160 млн. ни минават нас за същата работа.
88
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Боже нямаме никаква опозиция! Всички партии са около хранилката и чакат баце да им метне някой кокал.Е, наистина няма такава държава!
87
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да не е луд Бойко да си реже клона на който седи... да издига огради. Нали ще дойде още потенциален електорат, който на следващите избори ще гласува за ГЕРБ!
86
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чудя се дали Борисов си дава сметка с хвалбите за тези пари от ЕС какъв грандиозен автогол си вкара - точно преди изборите... Компютрите се оказаха компоти... Развалени бомбажи... Ако тези милиони ще бъдат за вкарването на още джихадисти в Бг - Борисов да си взема шапката и скоростно да заминава при мама Меркел, тати Юнкер или брат си Ердоган...
85
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тея в Брюксел верно си мислят, че са оригинални. Оградата е единственото за което гавазина на бай Тошо няма да даде и цент. Но пък за сметка на това идват президентски избори. Електората трябва да се нахрани с кебапчета, трябва да му пее Галена. Батко има много по-важни приоритети.
84
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕС добре познават това продажно човече и си го водят за носа Юнкер му прати сърчица и Боко му даде 100 Милиона за някаква програма, Меркелица го прегърне бащински и Боко е готов да приеме 1 - 2 милиона талибана
83
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
за изграждането на нови приемни центрове за бежанци,................тогава ЕС да си прибере и парите,и чужденците и да им строи там лагери. не да ни правят нас тук мюсюлманска република.
82
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕС-елитът никога не е твърдял, че ще спира имигрантите, напротив. А на БГ е отредена ролята на имигрантска клоака. И то благодарение на постоянно доведения и жаден за селфита Борисов.
81
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Истината е , че "Баце" никога нищо не е решавал. А проблема е , че има много като тебе , които си мислят , че от най-жалкия премиер в българската история зависи нещо.
80
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Набучиха ни го. Да са ни честити новопостроени лагери. Ленти ще реже ли Боко? Парите са за строеж на гета, а не за спиране на нашествието. Главната кратуна кога ще разбере, че не става за нищо и затова тия от ЕС му се кефят и го целуват.
79
2
 
20
 
! Отговори
Неа преди 7 години
Кунева е одобрила проекти за 27 000 бежанци и от другия етнос ... В момента на наша територия има 10 000 . Хайде кажете че дамата да не е предвидлива .... Така де евросредствата трябва да се усвояват от всички министерства .... Ужас .... Предатели !!!
78
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тикво, утре им върни незабавно кирливите пари.
77
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Айде , сега .. Ние строим НАЙ- скъпата телена ограда в Европа , а те - не ни я признавата .. БОКО дава по 1.2 милиона лева - за един километър- на неговите фирми..) 600 евро - за ЕДИН линеен метър от тази ограда - на снимката ...!!!??? Може би е позлатена , тази тел , там ...Позлатена е , но за КОГО ???