Брюксел към България: Парите не са за оградата!

Няма увеличение на наплива на мигранти към ЕС, твърди ЕК
19 сеп 2016 19:52,
222
Брюксел към България: Парите не са за оградата!
Снимка: архив Reuters

Европейската комисия обяви днес, че парите, които отпусна на България в петък няма да се харчат за строителството на оградата по границите.

Още по темата

"Никаква част от европейското финансиране няма да отиде за изграждане на огради", заяви говорителка на комисаря по миграцията Димитрис Аврамопулос.

Европейската комисия не поддържа оградите като средство за отблъскване на бежанците и отказа подобна помощ на Унгария миналото лято, когато тя прави мрежата по южната си граница.

Парите от Европа са предназначени за купуване на техника, която ще подобри контрола на миграционния поток и за изграждането на нови приемни центрове за бежанци, съобщи говорителката.

Средствата идват от спешните бюджети на европейските фондове за бежанците и за вътрешна сигурност.

Причината Еврокомисията да отпусне само 108 млн. евро от обявените от Борисов 160 млн. е че България е поискала парите на два пъти. В момента Брюксел все още прави оценка на основателността на предложените проекти за оставащите €52 милиона.

Брюксел отпусна първия транш на парите само ден, след като те бяха поискани официално от правителството на Бойко Борисов в четвъртък следобед.

Комисарят Аврамопулос поясни, че помощта се предоставя на страна на първа линия, охраняваща външните граници на ЕС.

До момента ЕС е изпратил 173 граничари в България. През октомври се очакват още 200, както и 50 джипа. Брюксел вече отпусна €12 млн. спешна помощ на София за храна, лекарства и подслон на бежанците, както и за оборудване на гранични войски. Отделно в бюджета на ЕС до 2020 г., за България има планирани €91 млн. евро от фондовете "Вътрешна сигурност" и за "Убежище, миграция и интеграция".

Междувременно Еврокомисията обяви, че последните данни сочат, че няма увеличение на миграционния поток през Гърция. Около 100 души прекосяват Егейско море всеки ден от Турция към гръцките острови, но това е по-малко, отколкото преди сключването на споразумението между ЕС и Турция, съобщи говорител на Европейската комисия.

Според гръцките власти обаче броят на неидентифицираните имигранти, намиращи се в страната вече е прехвърлил 60 000 души, 13 300 от тях се намират на егейските острови, останалите в континенталната част на Гърция. Правителството също планира нови приемни центрове, за да ги подслони през зимата.

Говорител на Еврокомисията отказа да коментира предложението на държавите от Вишеградската група за "гъвкава солидарност" между страните от ЕС и настоя, че квотите за преразпределение на бежанците от Гърция и Италия трябва да продължат да се изпълняват.

Изказването на Жан-Клод Юнкер в годишната му реч на 14 септември, че солидарността трябва да идва от сърцето и че не може да се наложи със сила, не бивало да се тълкува като отказ от квотите. Говорителят отказа да съобщи и дали Еврокомисията планира да оттегли предложението си от март за въвеждане на постоянни задължителни квоти за разселване.

Миналия октомври ЕС се съгласи да преразпредели 160 000 души, пристигнали в Гърция и Италия в останалите страни от ЕС чрез временни квоти. Досега нов дом са намерили едва около 5000 бежанци. Полша и Унгария отказват да изпълняват квотите си. От 1302-ма, разпределени на България, досега у нас са пристигнали 6 бежанци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


222
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Опразнената територия ще се заселява с амуджи, те това е истинската цел на еврогейците. Така и така сме четвърта категория в есето.
115
0
 
33
 
! Отговори
Договедихте ли се? преди 7 години
Европейските пари, ще се дават на фирмите на свои хора, та да строят лагери!Тези пари са от нашите вноски, които задължително правим всяка година в еврофондовете.Или, с други думи, изнудват ни ежегодно да даваме пари от нашия джоб, които Европа решава как да бъдат похарчени.Миналата година бяха решили да ги дават за жилища на лилавия етнос, а тази година намислиха да ни принудят да изградим лагери /селища/, в които ще се настанят пришълци, за да живеят на наша издръжка, докато Европа реши..
114
0
 
33
 
! Отговори
Разбрахте ли сега? преди 7 години
... и за изграждането на нови приемни центрове за бежанци !!!Ето това била интимната цел на новите ни лицемерни Големи братя! Не да спираме пришълците, а чрез техника да наблюдаваме как нахлуват, та после гостоприемно да ги настаним в лагери, построени с пари от еврофондовете /от нашите вноски в тези фондове/. След това, разбира се, да ги хрантутим, обгрижваме и лекуваме за наша сметка, докато те вилнеят и безделничат.Така, ЕС хем ще е приел бежанци, хем те да не се докопат до Запада!
113
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ето , истината излезе наяве - нови лагери , а след това и трайно заселване ! Ние просто не разбираме какво става и какво ни се готви , а като разберем ще бъде много късно ! С България вече е приключено !
112
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бойко да иска още. Така или иначе само Господ и Ердоган знаят дали ще имаме бежански поток през нас или не. Така, че колкото повече дадат толкова по-добре.
111
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Боце ни продаде .Не са за огради парите те са били за джамии ама нашия не ги е разбрал.
110
0
 
43
 
! Отговори
Бачо Иван преди 7 години
Тиквата е ***.
109
1
 
37
 
! Отговори
комисаря е грък преди 7 години
Не вярвай на данайците, когато ти носят дарове!
108
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да пожелаем успех на Льо Пен и успех на референдума за напускане на ЕС.
107
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Идете и отново изберете ,,гълъба'' , той ще издейства пари за още лагери , а след това ще засели новите българи тук !
106
0
 
40
 
! Отговори
Гого преди 7 години
Тиквата ни продаде за жълти стотинки. Ще станенем развъдник на тарамбуки. Гласувайте още за ГРОБ да ви е.а мамата проста ..
105
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
РАДВАМ СЕ ЧЕ В ИЗТОЧНА ЕВРОПА НА ТИЯ ИМ ДАВАТ ПО 20 ЕВРО НА МЕСЕЦ ДЖОБНИ НАРОЧНО ДА НЕ МИСЛЯТ ЗА ЩУРОТИИ,ТЕ ЗАТОВА И ДРАПАТ ЗА ЗАПАДА ДА ЛЕЖАТ НА СОЦИАЛ ПО КАФЕНЕТАТА И ДЖАМИИТЕ.
104
1
 
26
 
! Отговори
какво друго ни остав преди 7 години
Докато не започнем да им сечем главите, няма да се отнасят с нас коректно!
103
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ВасилевМа не щем да работим за баце,а за себе си,селянино Въшкилев.Тука от всеки изработен лев,80 стинки са за мутрагеня.Не може всички да сме като теб на хранилката.Нема начин!
102
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕС е най-лошото нещо, което можеше да се случи на България.
101
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Гълъбчето", както се нарече самия Борисов, затова ли иска пари - за комисии по посрещане на бежанците /наричани "контрол на мигрантския поток"/ и за изграждане бази за туризъм /наричани "бежански центрове"/?Ами да ни е честито - продадоха ни! 108 млн евро - по 13 евро на калпак.България ще стане един огромен "туристически комплекс за постоянно пребиваване", ама за бежанци.
100
0
 
25
 
! Отговори
deja vu преди 7 години
Пак ни излъгаха...
99
0
 
13
 
! Отговори
на вас преди 7 години
****ната ви...
98
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Изказването на Жан-Клод Юнкер в годишната му реч на 14 септември, че солидарността трябва да идва от сърцето и че не може да се наложи със сила"Така ли бе люксембургски ***? Затова ли ни заплашвате със санкции до дупка, ако друго ни е на сърцето?
97
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Еми като не може да дадем парите за ограда, дайте да ги похарчим за самолетни билети на бежанците до Германия.