Блокадата падна: ЕС одобри СЕТА, подписва утре!

Белгия даде съгласието си без промяна и на запетайка от договора
Обновена: 29 окт 2016 07:30 | 29 окт 2016 07:30,
234
Блокадата падна: ЕС одобри СЕТА, подписва  утре!
Снимка: архив Reuters

Европейският съюз и Канада ще подпишат споразумението за свободна търговия СЕТА в неделя по обед в Брюксел. За това се разбраха президентът на Европейския съвет Доналд Туск и канадският премиер Джъстин Трюдо, минути след като Белгия обяви, че е готова да се присъедини.

Час и половина преди изтичането на крайния срок - полунощ, четири от петте регионални парламента на Белгия разрешиха на правителството да подпише търговското споразумение между ЕС и Канада (СЕТА).

Валония, Брюксел-столица, както и депутатите от френскоезичната и германоезичната общности одобриха белгийската позиция, договорена в тежки преговори. Парламентът на Фландрия не беше събиран извънредно, защото даде зелена светлина от самото начало.

Още по темата
До необичайната серия от вотове се стигна, след като преди 2 седмици парламентът на Валония наложи вето и така блокира подписването на СЕТА, насрочено от ЕС и Канада за 27 октомври.

Сега валонци гласуваха с 58 на 5 гласа за СЕТА, като само зелените останаха против.

15-дневните преговори между Валония, Европейската комисия, Канада и федералното правителство на Белгия, завършиха с изготвянето на декларация, която няма да промени и запетая от текста на търговското споразумение.

Посланиците на страните членки на ЕС одобриха в петък вечер добавянето на белгийската позиция към документите на договора. Тя се състои от 4 точки. Две от тях уточняват ролята на регионите. Освен това Белгия си запазва правото да въведе ответни мерки в защита на своите фермери при дисбаланс в търговията със земеделски продукти между Белгия и Канада след влизането в сила на СЕТА.

Федералното правителство пое и ангажимент да се допита до европейския съд дали предвидения в СЕТА арбитражен механизъм за разрешаване на междуфирмени спорове съответства на европейското право.
Това задължение обаче не е обвързано със срок.

Белгия беше последната държава, членка на ЕС, която трябваше да даде съгласие за подписването на СЕТА и след гласуването на европейските посланици за добавянето на мнението на Белгия, ЕС е напълно готов да подпише споразумението.

В окончателния си вид СЕТА ще съдържа освен текст с анекси и още 36 декларации и изявления, както и интерпретационен документ, който пояснява как ще се прилага.

До ратифицирането на споразумението от националните парламенти на 28-те държави от ЕС и от канадския, СЕТА ще се прилага временно. Част от разпоредбите, включително арбитражният механизъм ще бъдат задействани едва след приключването на всички ратификационни процедури.

Търговското споразумение между ЕС и Канада ще премахне 99% от търговските мита, запазвайки квотите за внос и износ върху някои селскостопански продукти. Европейските компании ще получат достъп до канадските държавни обществени поръчки.

140 европейски земеделски продукта със защитени наименования ще се продават само под своето име в Канада и ще бъдат предпазвани от копиране.

Преди да влезе в сила СЕТА трябва да бъде одобрено и от Европейския парламент. Очаква се това да стане преди края на годината.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


234
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пак ще гризнем дръвчето със СЕТА.Поредната подводна скала за и без това разбития кораб България.
137
1
 
1
 
! Отговори
Един преди 7 години
Лошо, явно и там има корупция.Лошо за нас обикновенните хора.
136
0
 
1
 
! Отговори
Евролюб преди 7 години
До До ЕвролюбСъди ги но СЕТА още не е влязло в сила. Точно затова не разбирам защо толокона се рита, като това спжразумение ще премахне частните арбитражи
135
2
 
1
 
! Отговори
Адам Смит преди 7 години
"Лош договор за Русия. Имат в излишък жито, но сега ще го купуваме от Канада."България не купува, а продава жито.
134
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
KAKVO I E ZIVILIZOVANOTO NA GETTOTO USA I KANADA PO DOBRE AZIATZI OTKOLKOTO CHERNITE
133
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лош договор за Русия. Имат в излишък жито, но сега ще го купуваме от Канада.Следващата стъпка е да подпишем с USA. Трябват ни не само военни, но и икономическисъюзи с всички цивилизовани държави. А Русията да се обединява с далеч по-напредналите от тях китайци. Нали са азиатци.
132
2
 
12
 
! Отговори
ОТ ЕФИРА преди 7 години
Жалко, че подписаха Аъъ това Аъъ споразумение. Надявах се Аъъ до последно Аъъ Валония да промени Аъъ посоката на преговорите. Аъъ Сега ще ядем само Аъъ ГМО продукти и Аъъ ще внасяме от чужбина. Аъъ Много лош договор за България.
131
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е брънка в похода на сащ срещу РУСИЯ. Минава през европейските неадекватни мижитурки. Те се съпротивляваха и им спретнаха революциите в Африка, Украйна и Сирия, за да се озоват задрямалите чиновници в шах. Американската олигархия предизвиква вълната от бежанци, защото икономиката й е слаба, доларът няма покритие, китайската и индийска икономики растат, Бразилия я прецакаха - лява Дилма. Трябва им война за пазар.Изтощиха Европа - ето и подставено лице - Канада.Да живеят ненаситните !
130
1
 
18
 
! Отговори
До 166 преди 7 години
И какво като отпаднат визите.С такава виза можеш да стоиш примерно 6 месеца в Канада.Но тази виза не ти дава право да работиш.За да станеш канадски гражданин процедурата е дълга и скъпа.Тъй че Боко тиквата постави някакво смешно условие за визи.Че тя Канада бе в нарушение на европейски закон в продължение на 10г. тъй като тя трябваше да премахне визите за бг граждани с влизането на Бг в ЕС....това бе тяхно задължение...и вместо Бг да въведе реципрочни визи за канадци тя си траеше.
129
2
 
27
 
! Отговори
bluesky1 преди 7 години
Някой има ли на идея аджеба защо изпращаме евродупетати и еврокомисари в Брюксел. Защо народонаселението научава за някакво си споразумение едва при подписването му... Някой допитвал ли се е до т.н. ш*бан избирател иска или не иска търговско споразумение с Канада, какви са клаузите по това споразумение, какви права и задължения произтичат от него, какви ще са икономическите последици от същото...Ама то стана бетер комунизма бе другари демократи от Брюксел....Не Ви ща канадското ГМО!!!
128
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Айдееее още 1 000 000 ще изчезнат от мутроландия след като паднат визите за Канада. Както бях писал преди 10 години територията ще се преименува на турко-цигантия! Тогава много народ ми нацакаха минусчета защото не вярваха че това ще се случи. Като виждате нещата стават много отчетливи и ясни накъде са ви запътили селенжърите у парламата. Вече няма и работници и фирмите се чудят от къде да си внесът. От европа няма да са. Но виетнамци китайци и индиици ще си докарат
127
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Уж търговско споразумение, пък засяга доста сфери от живота, скоро и в науката, ако е имало някакви ограничения наложени "отгоре" върху нея, след подписването на СЕТА, нещата ще са още по-зле. Уж се подписва с Канада, а май се оказа всъщност с Щатите. Колко ли професии ще бъдат заличени, а най-доходоносните ще бъдат понижени във финансов аспект?!
126
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименГМО храните в Русия са забранени, там такова чудо не може да пробие - Русия се изолира.---------Не е верно, не са забранени.
125
3
 
23
 
! Отговори
До163 преди 7 години
ЕС не е предприятия. ЕС се състои от хора, една част от които ще загубят работата си, за да угодят на алчните задокеански корпорации. Днес ще са доматита на Баба Гица, утре нечии син ще се разболее от рак, на следващия ден ще си ти. И корпоративния капитал г-за няма да помръдне за прошляци като нас.
124
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонименние етническите православни българи сме лесни,ще си вземем семействата и ще имигрираме в Русия,там бързо ще се оправим с братушките сме сме все бели хора с един език и една вяра---------------Даже 10 човека няма да се съберете. Навремето същите Т-пунгери като вас са последвали Дибич Забалкански и после са ревали, че са ги превърнали в крепостен работен ***.
123
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен Но ГМО са технолгии които са развивани десетилетич от Монсанто и те държат лицензите за ГМО семена. Който иска да произвежда ГМО трябва да плаща лицензи на канадците, или да приозвежда скъпи обикновени храни които няма да се пласират------------------И какво ме боли, че нещо нямало да се пласира?Искаш цял ЕС да защитава 20-те колци с домати на баба ти Гица ли?
122
2
 
7
 
! Отговори
до159 преди 7 години
Плашиш ли ме. Не се страхувам от меки китки, освен това шо-ридчета сте малцинство. Белене ще ви събере заедно с цялата рода
121
1
 
11
 
! Отговори
До158 преди 7 години
Хаха, полузападнал полузападняк да ми говори за пропаганда, муахаха
120
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До do154След него идва и вашия ред!
119
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До do154Ще се оплаквате вие, че не ви дават да тиражират руската пропаганда полурусначета.