"Трибюн дьо Женев": Русофилски вятър помита Европа

Притеснителни са връзките на Москва с европейската крайна десница!
15 ное 2016 20:55, Елка Василева
131
"Трибюн дьо Женев": Русофилски вятър помита Европа
Снимка: архив, Reuters

"Вятър на русофилия помита Европа", пише в. "Трибюн дьо Женев" и отбелязва, че в неделя България и Молдова, разочаровани от ЕС, са гласували за сближаване с Москва.

"Кой е следващият?", пита швейцарският ежедневник и цитира анализ на руската агенция "Спутник", озаглавен "Вятър от Русия духа в България и Молдова". Според руския коментатор "големите промени едва сега започват" и те се дължат на отхвърлянето на политиката на Запада, отбелязва в. "Трибюн дьо Женев".

Изборите през уикенда наистина дадоха на Русия повод да се радва, коментира швейцарското издание. В България новакът в политиката ген. Румен Радев победи с близо 60 на сто кандидатката на еврофилите, подкрепяна от премиера Бойко Борисов. Новият държавен глава обещава "добър диалог с президентите на САЩ и Русия", казва, че Крим е де факто руски, след като беше анексиран през 2014 г., и иска да работи за отмяна на санкциите на ЕС срещу Москва, отбелязва вестникът.

Избирането на Радев води до период на несигурност сред българските управляващи, след като премиерът Борисов подаде оставка заради политическия неуспех, пише "Трибюн дьо Женев". Парламентарните избори вероятно няма да бъдат свикани преди март месец, което означава период на политическа нестабилност в най-бедната страна
от ЕС, както при протестите срещу корупцията през 2013 г., прогнозира вестникът.

Членове на партията на подалия оставка премиер смятат, че Русия се опитва да дестабилизира Европа, като финансира антиевропейски движения. Но не е трудно да се види разочарованието на гласоподавателите от ЕС, комбинирано с желание да не отчуждават Русия, от която българите до голяма степен зависят за доставките на газ, отбелязва швейцарското издание.

В Молдова спечелилият президентските избори лидер на Партията на социалистите Игор Додон обещава да промени споразумението за асоцииране с ЕС, което доведе до ембарго върху вноса на молдовски продукти в Русия. Според проучване от миналия месец 44 на сто от молдовците са за присъединяване към Евразийския съюз, а само 30,9 на сто - към Европейския съюз. Освен това двама от всеки трима молдовци имат доверие в руския президент Владимир Путин.

Не само България и Молдова подобряват връзките си с Русия, отбелязва "Трибюн дьо Женев". Путин може да разчита и на сърбите, които също като руснаците са православни и славяни. Гърция на премиера Алексис Ципрас се опитва да играе кремълската карта срещу западните си съюзници, а Кипър, който е данъчно убежище за руски пари, няма никакъв интерес да отблъсква Москва. Унгарският премиер Виктор Орбан, чиито отношения с Брюксел явно са в криза, е явен почитател на руския лидер...от когото зависи почти изцяло енергетиката на страната му.

По-притеснително е, че Москва създава връзки с европейската крайна десница, коментира "Трибюн дьо Женев". На организирания в Крим референдум за независимост, бойкотиран от наблюдателите на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, Русия приветства посещението на политици от Австрийската народна партия, фламандската партия "Влаамс беланг", френския Национален фронт, от унгарската партия "Йоббик" и от италианската Северна лига.

Телевизия "Раша тудай" и агенция "Спутник", които излъчват на различни езици, често канят Найджъл Фараж, за когото се смята, че е в основата на успеха на Brexit-а през юни, Герт Вилдерс (поздравяван за холандския референдум, който през април блокира европейското споразумение за асоциация с Украйна) и лидерката на Националния фронт Марин льо Пен, фаворитката на предстоящите президентски избори във Франция, отбелязва "Трибюн дьо Женев".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До имигрантЗащо говориш от името на народа?
75
8
 
5
 
! Отговори
имигрант преди 7 години
Не унивайте, драги сънародници. Много акоро идват избори и ше покажем на света, че българите сме прозападно, а не проруски настроени. За съжаление светът разтълкува грешно нашите мотови да изберем Радев. На практика ние гласувахме не за Радев, а по скоро против Борисов. Комунистите в България се възползваха от истуацията, но скоро, ще им покажем вратата!
74
7
 
2
 
! Отговори
оф преди 7 години
Какъв русофилски вятър?Европа поднови санкциите срещу Русия.Ай стига са пищяли като ощипани булки!
73
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
на ти булка Спасов ден
72
3
 
14
 
! Отговори
Атлас преди 7 години
Русия е изолирана,Русия е изолирана,Русия е изолиранаааааа-нали така разправяха Обамата и Меркелица-егати изолацията :)
71
0
 
6
 
! Отговори
Йори преди 7 години
Корнелия си е направила много добре популистката сметка, предлагайки прогресивен данък. Това няма да се приеме нито от фирмите, нито от хората, еле пък чуждите инвеститори. И понеже е сигурна, че ще бъде отхвърлено, после ще се бие в гърдите и ще вика: Аз исках да го направим, щото сме социална партия, ама на... Само дето дипломатично ще пропусне факта, че е шеф на тази партия с подкрепата именно на хората на едрия бизнес в БСП, които най-малко имат интерес от прогресивен данък.
70
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
намирисва ми на краварски изцепки, не знам в кой момент ще взема сопата
69
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Проблемът на Европа е главно в това, че се живее извън реалността. Дори в българските избори те не видяха какво точно се случи. Българите отхвърлиха една негодна кандидатура. Не може за всеки провал да се обвинява дългата ръка на Москва. Това е просто отказ да се мисли. Ако в Европа продължават с идиотщините, наистина хората ще обърнат поглед на изток, но за това заслугата няма да е на Москва, а на Брюксел.
68
1
 
9
 
! Отговори
до 97 преди 7 години
да, ще ти ореже бюджета ако взимаш 5-10000лв заплата на месец. Поинтересувай се какво е прогресивен данък и тогава гербераствай....
67
7
 
5
 
! Отговори
98 преди 7 години
Какви семейни бюджети ще ореже прогресивния данък, бе "икономисте"? Плоският данък беше въведен със влизането ни в ЕС, за да привлечем инвеститори. Не ни се получи. Време е да се махне и замени с прогресивен. Няма как този, който печели милиони да плаща данък 10%, колкото плаща и магазинера, който едва си изхранва семейството с жалките си доходи. По-справедливо предложение не съм чувал отдавна.
66
15
 
5
 
! Отговори
Петков преди 7 години
Когато господ иска да накаже някого, най-напред му взима акъла.Тръгнали да харесват русия и путин, абдали с абдали.Ами най-напред им погледнете стандарта - руснаците имат значително по-нисък стандарт от нас българите,а България е най-бедна в ЕС.Що се отнася до някаква свобода,демокрация,права на личността и пр. за такива неща 90% от руснаците не подозират дори че съществуват.А Русия е най-голямата и с най-големи ресурси държава.Явно управлението там не е читаво,щом народа е беден
65
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не "кандидатката на еврофилите", а "кандидатката на глупофилите". Не може да извадиш една кандидатура на откровено елементарна и примитивна персона, като Цачева, която единствено е удобна на Борисов с това, че щеше да е като чучел.о на поста и да изпълнява каквото й кажат и в същото време да твърдиш, че разделителната линия била между русофили и еврофили. Българите гласуваха против тъпотията. Ако беше Фандъкова например, тя щеше да спечели.
64
11
 
7
 
! Отговори
5 преди 7 години
БСП, която издигна Радев за президент настоява за въвеждане на прогресивен данък.Нали си давате сметка, че това ще ореже значително семейните бюджети.Честито на всички умници, които гласуваха за "социалния президент", подкрепен от "социалната партия" БСП.
63
4
 
11
 
! Отговори
Алоо, ЕС!? преди 7 години
Ами така е защото сте заспали дълбок сън! Проспахте последните 10 години! Като си затваряте очите за това и онова, и не реагирате на открити провокации и пропаганда, така се получава! Сега се стреснахте, "ама какво става"! Това става, Путин не спи като вас!
62
2
 
16
 
! Отговори
Факт преди 7 години
Смешен плач!Тия още малко и ще изкарат руската пропаганда супер мощна и ефективна!Русия просто се възползва(при това не чак толкоз умело) от напълно неадекватната на новите условия политика в ЕС!Евро бюрокрацията се държи сякаш сме в 90-те години!Новите предизвикателства изискват коренна промяна и отказ от някои традиционни неща,които вече повече пречат,отколкото помагат!Битката е за оцеляване на Европа!Мерките,които предлагат Фараж,Льо Пен,Орбан и прочее,трябва да се осъществят така или иначе!
61
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
на кравешки новини ли ми замириса или просто некой се изпусна?!
60
2
 
20
 
! Отговори
Niki преди 7 години
Докато не осъзнаят че трябва да защитават интересите на собствените си граждани, а не на американската и арабската *** ще е така.
59
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
така и не разбрах тези глупави медии къде видяха че радев е про-руски... това пък са пълни глупости
58
2
 
20
 
! Отговори
До 77 Плохо преди 7 години
Пич много си прекалил с дрогата няма ли кой да ти плати за някой платен протест пред парламента та си седнал пред компютъра? Ти голям политически анализатор се оказа, щом за теб продажника Горбачов се оказа добър, а патриота националист Путин- лош. Вземи се гръмни. Вероятно и пияндето Елцин за теб е голям политик. За мен щом САЩ не могат да предизвикват трета световна , защото насреща е Русия и Китай значи Путин си върши перфектно работата.Пий си хапчетатат!!!
57
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Престанете да публикувате глупостии , уважаеми господа .