"Трибюн дьо Женев": Русофилски вятър помита Европа

Притеснителни са връзките на Москва с европейската крайна десница!
15 ное 2016 20:55, Елка Василева
131
"Трибюн дьо Женев": Русофилски вятър помита Европа
Снимка: архив, Reuters

"Вятър на русофилия помита Европа", пише в. "Трибюн дьо Женев" и отбелязва, че в неделя България и Молдова, разочаровани от ЕС, са гласували за сближаване с Москва.

"Кой е следващият?", пита швейцарският ежедневник и цитира анализ на руската агенция "Спутник", озаглавен "Вятър от Русия духа в България и Молдова". Според руския коментатор "големите промени едва сега започват" и те се дължат на отхвърлянето на политиката на Запада, отбелязва в. "Трибюн дьо Женев".

Изборите през уикенда наистина дадоха на Русия повод да се радва, коментира швейцарското издание. В България новакът в политиката ген. Румен Радев победи с близо 60 на сто кандидатката на еврофилите, подкрепяна от премиера Бойко Борисов. Новият държавен глава обещава "добър диалог с президентите на САЩ и Русия", казва, че Крим е де факто руски, след като беше анексиран през 2014 г., и иска да работи за отмяна на санкциите на ЕС срещу Москва, отбелязва вестникът.

Избирането на Радев води до период на несигурност сред българските управляващи, след като премиерът Борисов подаде оставка заради политическия неуспех, пише "Трибюн дьо Женев". Парламентарните избори вероятно няма да бъдат свикани преди март месец, което означава период на политическа нестабилност в най-бедната страна
от ЕС, както при протестите срещу корупцията през 2013 г., прогнозира вестникът.

Членове на партията на подалия оставка премиер смятат, че Русия се опитва да дестабилизира Европа, като финансира антиевропейски движения. Но не е трудно да се види разочарованието на гласоподавателите от ЕС, комбинирано с желание да не отчуждават Русия, от която българите до голяма степен зависят за доставките на газ, отбелязва швейцарското издание.

В Молдова спечелилият президентските избори лидер на Партията на социалистите Игор Додон обещава да промени споразумението за асоцииране с ЕС, което доведе до ембарго върху вноса на молдовски продукти в Русия. Според проучване от миналия месец 44 на сто от молдовците са за присъединяване към Евразийския съюз, а само 30,9 на сто - към Европейския съюз. Освен това двама от всеки трима молдовци имат доверие в руския президент Владимир Путин.

Не само България и Молдова подобряват връзките си с Русия, отбелязва "Трибюн дьо Женев". Путин може да разчита и на сърбите, които също като руснаците са православни и славяни. Гърция на премиера Алексис Ципрас се опитва да играе кремълската карта срещу западните си съюзници, а Кипър, който е данъчно убежище за руски пари, няма никакъв интерес да отблъсква Москва. Унгарският премиер Виктор Орбан, чиито отношения с Брюксел явно са в криза, е явен почитател на руския лидер...от когото зависи почти изцяло енергетиката на страната му.

По-притеснително е, че Москва създава връзки с европейската крайна десница, коментира "Трибюн дьо Женев". На организирания в Крим референдум за независимост, бойкотиран от наблюдателите на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, Русия приветства посещението на политици от Австрийската народна партия, фламандската партия "Влаамс беланг", френския Национален фронт, от унгарската партия "Йоббик" и от италианската Северна лига.

Телевизия "Раша тудай" и агенция "Спутник", които излъчват на различни езици, често канят Найджъл Фараж, за когото се смята, че е в основата на успеха на Brexit-а през юни, Герт Вилдерс (поздравяван за холандския референдум, който през април блокира европейското споразумение за асоциация с Украйна) и лидерката на Националния фронт Марин льо Пен, фаворитката на предстоящите президентски избори във Франция, отбелязва "Трибюн дьо Женев".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
5
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И как няма да отхвърлиме политиката на Запада като се канят да ни пробутат още милион мигранти. Като толкоз ги обичат да си ги приемат.Орбан хубаво действа, дано и Радев се окаже мъж. Че Роско и Боко стояха все наведени. И на Запад и към Турция.
15
24
 
11
 
! Отговори
Василев преди 7 години
До АнонименКючеци играят русофилите и туркофилите, а работливите хора живеят нормално и получават стократно повече, и са задоволени повече, отколкото през комунизма!!!Агент Раби Дженкинс!ЦРУ!!!
14
5
 
31
 
! Отговори
Опаа преди 7 години
Това да се чува,време е на Мари Лю Пен да помете охлюва Орлан,трябва да свикват франсетата иначе ще станат арабета :)
13
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Те още преди година немците викаха по техните протести "меркел в Сибир, Путин в Берлин"
12
5
 
35
 
! Отговори
стоп преди 7 години
Хибридна война в действие,ето такива драсканици на либерални медии настройват умишлено хората срещу Русия.
11
34
 
7
 
! Отговори
Василев преди 7 години
До РУСКИЙ ОККУПАНТКогато бяхме под крилото на СССР не бяхме ли най-бедната страна в Европа???Агент Стан Мкгрегър!ЦРУ!!!
10
9
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много хубав вятър - освежаващ.
9
13
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия е нашия най добър приятел!Доказано от повече от 130години!точка
8
32
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Евала на рашките, няма втори като тях. Ограбиха България и подържат корумпирани парти, които ни държат в калта и все още народа ги обича. Няма такава проста нация.--Много много отдавна е писано от българските мъдреци, че глупaк, е този който смята народа за глупaв. А този, който народът счита за глупав е съссигурност.Смятай другите колкото са зле, та народа да предпочете червените. Народа е готов да приеме шуробаджанащина и корупция, но не и ислямизация, открита дебългаризация и третополовщини
7
30
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
как се прави русофилски вятър? ами русофилите духат и правят вятър
6
32
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Целта на рашките е да направят целият свят кат тяхната ко4ина .
5
7
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Български патриот - това значи русофил. Модно за шорошите днес е да се представят за "българофили", подобно на Борис Кобургота/чиято фамилия *** и пед.ер.асти съсипаха България с три национални катастрофи/. Но дойде време разделно.Четете книгата "Възмездието" на Пауновски, много е поучителна - особено разпитите на министри и депутати в съда, на открити заседания.
4
37
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Евала на рашките, няма втори като тях. Ограбиха България и подържат корумпирани парти, които ни държат в калта и все още народа ги обича. Няма такава проста нация.
3
30
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България не гласува за Русия Заради Газ.Русофилите са закърмени с руска фалшива история. Като добавим мързела нещатата стават лесни - подобре крадене от колкото бачкане.
2
35
 
15
 
! Отговори
Василев преди 7 години
Руските бандити и разбойници да върнат милиардите на българския народ от КТБ и евергетиката!!!Агент Стийв Маклийш!ЦРУ!!!
1
9
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Шорошите в шок.