Фийон с първа победа по пътя към Елисейския дворец

Никола Саркози се оттегля от политическия живот
21 ное 2016 08:40, Елка Василева
4
Фийон с първа победа по пътя към Елисейския дворец
Франсоа Фийон. Снимка: Reuters

Бившият френски премиер Франсоа Фийон спечели първата си важна победа в започналата надпревара за Елисейския дворец. На първия тур на вътрешнопартийните избори за кандидат-президент на френската десница 62-годишният политик получи най-много гласове - 44,1 процента, изпреварвайки смятания за фаворит кмет на Бордо Ален Жюпе, който получи 28,3 процента.

На трето място се нареди бившият президент Никола Саркози, за когото гласуваха 20,9 процента от избирателите.

На балотажа на 27 ноември борбата ще се води между Фийон и Жюпе. Според сегашните прогнози именно кандидатът на десноцентристите, който ще спечели вътрешнопартийните избори следващата неделя, ще има най-големи шансове за окончателна победа в президентската надпревара, отбелязват Франс прес и ТАСС.

В първия тур участваха седем кандидати, шест от които бяха от главната опозиционна партия "Републиканците" и един - от Християндемократическата партия.

Никола Саркози призна поражението си и обяви, че се оттегля от политическия живот.

В кратко изявление след обявяването на предварителните резултати от изборите той благодари на привържениците си и изтъкна важността на единството на "Републиканците".

"Аз защитих своите убеждения пламенно и страстно, но не успях да убедя" болшинството от избирателите, заяви бившият президент, управлявал от 2007 до 2012 година.

Той добави, че не изпитва "никаква горчивина, никаква тъга" от поражението си и обяви, че смята да подкрепи на балотажа Фийон.

"Високо ценя Ален Жюпе, но се чувствам по-близо до политическите предпочитания на Франсоа Фийон", заяви Саркози, цитиран от БТА.

Той призова привържениците си никога да не подкрепят крайната десница, водена от Марин льо Пен.

Президентските избори във Франция ще се състоят през пролетта на 2017 година. Управляващата социалистическа партия ще организира вътрешнопартийните си избори за кандидат-президент през януари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
4
 
! Отговори
еделвайс преди 7 години
Саркози не се оттегля. Саркози го изхвърлиха. Хората. Това са различни неща.
3
1
 
3
 
! Отговори
Либия преди 7 години
ще тежи на съвестта на Саркози, ако има такава! След всяка грешка, ако няма покаяние, следва божието правосъдие -рано или късно.
2
2
 
9
 
! Отговори
Съзнан Лоигиков преди 7 години
Саркози доста подцени капацитета на франсетата.Кой нормален десен и ултра десен ще гласува за арменец.Първо радикализира франсетата и сега се кандидатира за президент.Все едно Валери Симеонов да си признае за ромски произход...(апропо 6% от ромите взе ;))
1
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Заради празноглавите чиновници в Брюксел в Европа бушуват националистическите партии и идеологии, а още не сме забравили Хитлер и Мусолини...