10 г. след влизането ни в клуба на богатите. Как сме?

БВП-то ни расте, но растат и парите, пратени от гастрарбайтери
1 яну 2017 15:00,
417
10 г. след влизането ни в клуба на богатите. Как сме?
Снимка: Reuters

Десетилетие след влизането в Европейския съюз какво влияние има членството върху България и Румъния? По-добре ли са българите и румънците?

Брутният вътрешен продукт бележи увеличение и в двете страни през последните десет години. В България БВП на глава от населението е 41% от средния за ЕС при влизането в съюза през 2007 г., достигайки до 47% през 2015 г. - последната година, за която има налична информация.

В същото време в Румъния през 2015 г. БВП е 57%, покачване от отчетените 43% през 2007 г., показват данните на "Евростат".

По-малък е и броят на хората, живеещи в риск от бедност или социално изключване и в двете държави. В България около 60% влизат в тази категория през 2007 г., а през 2015 г. са 41,3%.

Какво се случва с всички българи, които работят в чужбина?

През 2015 г. броят на българите, работещи в чужбина (2,5 млн.) е по-голям от работната сила в страната (2,2 млн.).

България има полза от парите, изпратени вкъщи, показват данните на "Евростат". У нас са пратени 456 млн. евро под формата на трансфери с лични средства през 2015 г., което е увеличение от 268,9 млн. евро спрямо 2010 г.

По-щастливи ли са българите и румънците?

И българите, и румънците са по-щастливи отколкото преди десетилетие, според данни на проучване от "Евробарометър".

Само 36% от българите, запитани през 2007 г., са посочили, че са доволни от живота си, в сравнение с 53% от румънците. До есента на 2016 г. 51% от българите са заявили, че са доволни от живота си, за сметка на 58% от румънците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


417
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
3
 
9
 
! Отговори
М, да ... преди 7 години
Да считаш че когато си влязал в Клубът на богатите и престиж, си е чиста суета! Суетата се заплаща!----------------Собствениците на клуба са позабогатели още също така обслужващият персонал припечелва! Незнам как членовене или клиентите забогатяват!
11
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На българския неудачник все някой друг му е виновен, че е ***, беден, недоучил, мързелив и хвърлящ пачки през прозореца на ало измамници. Бългаският неудачник смята, че той трябва да е богат като европеец, но да го клатят руснаци ако може.
10
2
 
32
 
! Отговори
свинаря преди 7 години
Ако си бедняк и се намираш в клуб на богати,значи си прислуга.
9
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По-добре бяхме без този измислен съюз! Ние търпим само загуби заради тях, а когато те трябваше да въведат визи за американците се оказа, че не им е изгодно и няма да го направят. Но на нас ни беше много полезно да си съсипем селското стопанство, да си закрием АЕЦ-а, да си унищожим оръжията, да спем "Южен поток", да налагаме санкции и т.н. Аз някакви значителни ползи не виждам.
8
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-бедни и най-зле естествено! Блазе на тези които избягаха от тая ***! Дано един ден и аз успея да изляза в Чужбина!!!
7
5
 
30
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 7 години
Няма какво да селъжем, ние сме бедните роднини, които от "кумова срама" са покане ни на трапезата.След като са взети всички законови мерки, да си останат бедни, и да не могат да взимат сами решения за нищо. Защото ще им спрат и малкото трохи, които им подхвърлят.Не вярвате? Колко пари се изсипаха в Гърция, като в бездънна яма? Едно време,3 месеца в Германия само, и ако не спазиш-черен печати аут, а сега канят "бежанци" даже и без документи? Ха кажете, чене сме бедния роднина, от когото се срамув
6
6
 
35
 
! Отговори
МУСАка преди 7 години
Изкривена статистика, базираща се най-вече върху масивни финансови инжекции, вливани от ЕС към БГ под формата на европроекти, от които по-голямата част безследно изчезнали из мутренските джобове.Снощи като го слушах нашия... еми то все едно живея в някаква нереално яка държава, която е разцепила всичко по света с резултати... смехория...
5
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Както е тръгнало 2017 клубът на богатите ще се разпадне а България и Румъния ще останат единстените му членове.Честита Нова Година на всички Българи!
4
3
 
33
 
! Отговори
МЕТОДИ преди 7 години
Бойко Борисов е много добре!
3
3
 
3
 
! Отговори
tih velikan 681 преди 7 години
Manipulaciya- koi bg ste pitali?Kolko sa bg izlezli v chujbina za 10g???Zashto ne pitate tyah,izlezlite,zashtoto parite v BG idvat ot tyah!!!!! Kolko predi 10 g sa bili shtastlivite sus 130 lv zaplata na med sestra,koiato sega gi izkarva za 3 chasa v EU..dano ne mi iztriyat komentara,no ne sum suglasen s manipulaciyata!!!!
2
29
 
19
 
! Отговори
Да живей Европа преди 7 години
ЧНГ на всички Бьлгари юнаци. През 2017 нека бьдат всички здрави и щастливи.Европа е бьдещето на Бьлгария!
1
7
 
40
 
! Отговори
Как да сме преди 7 години
Хайдуците по богати, бедния по-беден. Общо взето сиромашията стана по-голяма.