Брюксел: Можем и без комисар от България

Евродепутати пишат на Юнкер срещу назначаването на Йотингер
6 яну 2017 19:31, Никола Димитров
127
Брюксел: Можем и без комисар от България
Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия заяви днес, че чудесно си работи и без еврокомисар от България. Седмица след напускането на Кристалина Георгиева, във вторник Комисията ще проведе първото си заседание за годината, в което за първи път от влизането ни в ЕС преди 10 г. няма да участва представител на България.
 
"Отсъствието на комисар от България не е проблем", заяви днес говорител на председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер. Той добави, че Договорът от Лисабон, по който се управлява ЕС, допуска възможност не всички държави членки да бъдат представени в европейското правителство.
 
"Комисията може юридически чудесно да съществува и с по-малко от 28 комисари", добави говорителят. Новата структура на Комисията, в която членовете ѝ са групирани около заместник председателите по ресори, позволява на ЕК да изпълнява всички политики и функции и в непълен състав, поясни говорителят.

Още по темата

Той добави, че "очевидно е, че можем да се справим без проблеми, докато комисар от България бъде номиниран от българските власти, одобрен от председателя на Комисията и назначен от Съвета и парламента".


Изявлението на говорителя на Юнкер се тълкува от наблюдатели в Брюксел като увеличаване на натиска върху българските власти да предложат номинация въпреки коментарите у нас, че такова нетърпение отсъства. 

Говорителят на Юнкер потвърди, че германският еврокомисар Гюнтер Йотингер, който беше определен да поеме ресорите, освободени от Кристалина Георгиева – бюджетът и персоналът на Комисията, не е взел нито един член на нейния екип. Кабинетът на Георгиева е бил разпуснат. Служителите на Комисията са върнати на старите си длъжности, а назначените без конкурс си търсят нова работа. 

Междувременно Йотингер се готви за тежко изслушване пред три парламентарни комисии в понеделник, преди официално да встъпи в длъжност като комисар по бюджета и човешките ресурси. След писмото на 10 влиятелни правозащитни организации до Европейския парламент, които настояват той да бъде отхвърлен, и група евродепутати излязоха с подобен призив. Те написаха писмо на Жан-Клод Юнкер, в което настояват Йотингер да не получава ресора за персонала след оскърбителните му коментари за жените, гейовете и лесбийките.

Председателите на междупартийните групи за прозрачност, борба с корупцията и организираната престъпност, за защита правата на гейовете и лесбийките и за борба с расизма изразяват загриженост от възможното назначаване на Йотингер на освободеното от Георгиева кресло.

Те припомнят недекларираната среща на германския комисар с прокремълския лобист Клаус Манголд, както и "расистките, сексистки и ксенофобски коментари", направени от Йотингер по време на закрита среща с бизнеса в Хамбург. Според тях тези случаи показват, че германецът не е подходящ за отговорник за персонала и че действията му са в нарушение на етичния кодекс на еврокомисарите.
 
Юнкер до момента не е коментирал писмото, подписано от 9 влиятелни евродепутати, сред които зам.-председателят на Европейския парламент Улрике Луначек. Неговият говорител заяви днес, че решението Йотингер да поеме ресорите, освободени от Георгиева, е за да не се допуска образуването на „черна дупка“ и не предпоставя резултата от изслушването му пред Европарламента.
 
На Йотингер му предстои "олекотено" препитване, като той ще отговаря 3 часа на въпроси на депутатите от комисиите за бюджет, бюджетен контрол и по правни въпроси. След това партийните отговорници в тях ще преценят представянето му, но то няма да бъде гласувано от депутатите. Процедурата беше адаптирана, тъй като Йотингер е бил вече одобрен от парламента за комисар за цифровото общество при встъпването в длъжност на екипа на Юнкер.
 
Когато българският кандидат за комисар бъде номиниран и утвърден от шефа на Еврокомисията, той ще бъде подложен на пълната процедура за одобрение, включително с гласуване като нов член на ЕК.
 
В края на октомври пред представители на бизнеса в Хамбург Йотингер беше записан да отправя непремерени коментари към китайски представители, които определи като "цепнати очи" с еднакви костюми и зализани коси. Той се изказа срещу еднополовите бракове и изрази съмнение, че жените могат да управляват бизнес предприятия. Белгийската провинция Валония беше определена като управлявана от комунисти. Впоследствие Йотингер поднесе устни извинения към засегнатите пряко или чрез говорителската служба на Еврокомисията.


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
0
 
4
 
! Отговори
Оптимист преди 1 година
Пък аз си мисля, че може и изобщо без комисари и всякаква друга евробюрократична паплач. Така ще си ядем криви краставици, вредна саздърма и ще се возим в асансьори без паник-бутони. И вЕрвайте ми - ще живеем в пъти по-добре.
85
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бас държа обаче, че не можете без комисар от Сомалия.

И Ееритрея. А също и Афганистан и Пакистан, разбира се. Вие, такова... да не сте расисти?
84
0
 
5
 
! Отговори
БУРЕВЕСТНИК преди 1 година
Земята на Ботев и Левски отново е робска страна в империята *** Съюз с гей Император Жан-Клод Юнкер
83
0
 
1
 
! Отговори
анонимна. преди 1 година
Още малко и ще се усетят, но докато се усетят вече се наакаха.
82
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен
101
Кажете, ако знаете павече, че животът ни мина в надежди и напразни обещания
81
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Малко търпение, номинацията ще е на 23.01.2017г.
80
2
 
16
 
! Отговори
И ние така преди 1 година
То и ние можем без ЕК, ама не ни дават.
79
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Над два милиона българи живеят и работят в западна Европа,дали не им пука за ЕС а ?
78
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А ние можем и без Брюксел.
77
2
 
11
 
! Отговори
пантилей пътник преди 1 година
България е ЧЛЕН на ЕС? За ``член,, ни имат там!За съжаление.
76
1
 
8
 
! Отговори
Светльо преди 1 година
До Анонимен 74

Уникална глупост е написал анонимен 74. Сякаш 90 -те години бяха най благоденстващите.
Аз много добре ги помня. И знам за кофите и за пенсионерите с по 10 долара пенсии
75
4
 
18
 
! Отговори
дреме ми на .... преди 1 година
България пък изобщо няма нужда нито от Брюксел, нито от комисари, па дори и да са българи.
74
1
 
6
 
! Отговори
Магазинера преди 1 година
До Анонимен 88
То и на политиците не им пука. Иначе щяха да си свършат работата и да посочат кандшдат за комисар, а не да резшлят българите по целия свят
73
0
 
9
 
! Отговори
Връзкари преди 1 година
Германецът ще го изпитват по съкратен конспект, а ние дори нямаме кого да предложим. Жалка работа
72
1
 
22
 
! Отговори
Евролюб преди 1 година
Така е защото България не членува, а присъства в ЕС
71
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Изявлението на говорителя на Юнкер се тълкува от наблюдатели в Брюксел като увеличаване на натиска върху българските власти да предложат номинация"

Тия пък ако мислят че тиквата е разбрал намека...
70
16
 
7
 
! Отговори
наздраве с Бояришник преди 1 година
Гледам как радостно протриват ръце русофилските тролове и тъпите и неориентирани българи и си мисля, че наистина заслужават да бъдат натирени в Евразия.Ама тогава друга песен ще запеят.Аз си хващам самолета и заминавам да живея в западна Европа, а вие се напивайте с лосион за вана ,,Бояришник,, и Тройной одеколон.Това заслужавате!
69
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
много сте нагли вече. А прекрасно да не залавяме мигранти повече................
Айе пускайте ги тия да ги издавя
68
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Време е да си изберем евразийски комисар.
67
8
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някакво проучване установило,че болшинството българи подкрепяли членството ни в ЕС.Като изключим политиците,държавните чиновници кметовете ,от ГЕРБ и някой фермери лапащи субсидии,едва ли на обикновеният българин му пука за ЕС.