Нова опозиция Йотингер да вземе ресорите на Кристалина

България все още има шансове да вземе цифровото общество в ЕК
5 яну 2017 13:30,
15
Нова опозиция Йотингер да вземе ресорите на Кристалина
Гюнтер Йотингер. Снимка: архив, Reuters

"Трансперънси Интернешънъл" и други неправителствени организации предупреждават днес с писмо, че назначаването на Гюнтер Йотингер на мястото, освободено от Кристалина Георгиева, е проблематично.

"Като организации, които работят за изграждането на равнопоставено, недискриминиращо общество и борещи се за прозрачност и етичност, не смятаме, че комисар Йотингер е подходящ да наблюдава ресора за човешките ресурси в Европейската комисия", пишат авторите.

Шефът на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер предложи германския еврокомисар за освободените от Георгиева ресори бюджет и човешки ресурси, веднага след като тя обяви, че напуска на 28 октомври.

Предстои в понеделник Йотингер да се яви на изслушване за работата пред няколко парламентарни комисии в Брюксел, преди да бъде утвърден на поста.

Още по темата

Повод за недоволството са коментари, направени само 2 дни преди номинацията, в които Йотингер се изказва против еднополовите бракове и заявява, че жените могат да бъдат началници само благодарение на квотите за участие в бордовете на компаниите на закрита среща с бизнеса в Хамбург.

Неправителствените организации определят думите му като "расистки, сексистки и хомофобски".

"В момента за ЕС е по-важно от всякога да се бори срещу дискриминация и за равнопоставеност и комисарят за човешките ресурси трябва да води с личен пример...Според нас комисар Йотингер не е подходящият човек за тази работа", се казва в писмото.

Добавя се, че като отговорник за персонала той ще трябва да прилага и правилата за прозрачност и етичност, при все, че още не са изяснени обстоятелствата около скандалите, в които сам комисарят е замесен.

Става дума за ползването на самолета на известен германски лобист, защитаващ интересите на Русия. Йотингер летя за конференция в Будапеща с личния самолет на Клаус Манголд, който е консултант на унгарското правителство за строителството на нова АЕЦ с руски реактори в Пакш. Обстоятелството беше разкрито от унгарски разследващи журналисти и потвърдено от Еврокомисията, въпреки че Йотингер не го беше регистрирал, както го задължават правилата на ЕК за срещите на комисарите с лобисти.

Авторите на писмото са изчислили, че близо 90% от срещите на Йотингер в ЕК са били с лобисти, представляващи корпоративни интереси. Това е най-високият процент спрямо останалите членове на Комисията и в разрез с указанията на Юнкер, комисарите да разговарят с всички заинтересовани страни по подготвяното ново европейско законодателство.

Организациите, сред които "Прозрачност без граници", OXFAM, Европейското женско лоби, Европейската мрежа срещу расизма, Международната асоциация на гей, лесбо и трансексуалните (IGLA) Международната федерация за планирано родителство (IPPF) и други, призовават евродепутатите да не одобряват назначаването на Йотингер за комисар по човешките ресурси.

Междувременно, след напускането на Кристалина Георгиева България остава единствената държава в историята на ЕС, която не е представена от свой пратеник в Европейската комисия.

Това става въпреки категоричната позиция на София при съставянето на тази Европейска комисия в подкрепа на запазването на правилото всяка държава членка има свой комисар. 70 дни след като Георгиева обяви, че напуска, за да заеме длъжност в Световната банка във Вашингтон, България не е номинирала неин приемник в Брюксел.

Според дипломатически източник България не е загубила всички шансове да получи ресора "Цифрово общество", освободен от Гюнтер Йотингер, тъй като той е бил даден само временно на естонския комисар Артур Ансип. Все още не е насрочено и изслушване на Ансип в Европарламента, което е задължителен етап от поемането на новите ангажименти. Ако София излъчи подходяща кандидатура, тя все още може да се надява да получи от Юнкер цифровия портфейл.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
0
 
! Отговори
Касандра преди 7 години
До до 9Не се вълнувайте, няма да е Бонев, а Герджиков. Ако го смятате за по-почтен
5
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До вечеМного забавно става! Москва е далече, но народа е близо! От това се страхувайте! Защото ни писна!
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До г-н Радев ,не допускДа не искаш да кажеш, че Костов и сие всичките са били в бяло и точно Бонев е бил корумпираният? Сериозно? Или ви тресе, че знае много? Аз мисля, че си заслужава малко да се пораздруса дървото с гнилите ябълки!
3
0
 
6
 
! Отговори
Сократ преди 7 години
До до сократНадявам се да можем да мислим с главите си, докато от екрана ни обясняват, че студа през зимата е новина
2
0
 
8
 
! Отговори
Сократ преди 7 години
До вечеТеглят ни натам, накъдето позволяваме да бъдем теглени. Докато медиите ни занимават с изключителния факт, че през зимата е студено
1
1
 
6
 
! Отговори
stoian преди 7 години
Повръща ми се вече от този *** Кристалина . Боико избра /не знам дали му наредиха / 2 жени и се затри тотално Моля се да направи като Доган