Беноа Амон: Онзи малкият, който стана голяма работа

Левият кандидат за президент на Франция предлага желаното бъдеще
Обновена: 31 яну 2017 08:27 | 30 яну 2017 22:15, Елка Василева
13
Беноа Амон: Онзи малкият, който стана голяма работа
Беноа Амон. Снимка: Reuters

Беноа Амон успя да се наложи над по-опитните си съперници във вътрешнопартийните избори на френската левица с програма за "тотална левица", освежена с нов подход към екологията.

Политикът от кариерата с младежки силует скоро ще навърши 50 години. Наричан от някои изявени социалисти "малкия Беноа", той убеди избирателите да повярват в предлаганото от него "желано бъдеще" и се опита да обори мненията, че е "продавач на илюзии", пише Франс прес.

"Тази вечер левицата изправя глава - заяви той при обявяването на победата му. - Страната ни има нужда от модерна левица, носителка на новото, обърната към бъдещето, осмисляща света такъв, какъвто е, а не какъвто беше."

Спокоен, сериозен, но винаги непринуден, той е противоположност на самото понятие съдбовна личност. Прие без притеснение ролята кандидат на "утопията" в двубоя с "хиперреализма" на бившия премиер Манюел Валс, когото задмина в първия тур и надви с голяма преднина във втория.

Още по темата

"Оня малкия стана голяма работа", констатира левият всекидневник "Либерасион". Той залага на "обновлението, мечтите, находчивостта" и изтъквайки изобилие от статистика, внушава, че е отличникът на класа", коментира Бертран Перие, преподавател по ораторско майсторство.

Депутат, представляващ парижкия регион, този бретонец, прекарал част от детството си в Дакар, печели известност, когато влиза в правителството на президента социалист Франсоа Оланд. Несъгласен с икономическите му възгледи като твърде либерални, през 2014 г. той напуска правителството с гръм и трясък.

Като държавен секретар за социалната и солидарна икономика и за потреблението разработва закон, който разширява правата на потребителите. След това за кратко е министър на просветата, но се оттегля още преди да открие за първи път учебната година и това става повод за иронични забележки.

Критиците му го упрекват и заради 25-те години, прекарани в апарата на социалистите - той става партиен член през 1987 г., през 1993 г. оглавява Движението на младите социалисти, а от 2008 г. е говорител на партията. Сам признава впрочем, че "прилича на човек от апарата".

"Различна политика"

Бакалавър по история, роден в семейство на работник, станал инженер, и секретарка, той разчита с новаторски инициативи "да разтупти отново" сърцата на мнозина разочаровани - отказва да се ограничи с теми като "сигурност, решимост, идентичност", преобладавали в кампанията досега.

През последните седмици митингите му събираха пълни зали, привличайки най-вече млади хора, антиглобалисти, търсещи "различна политика" или "истински социализъм". Той бе акламиран от свои привърженици на последния митинг, притискайки крайната десница, която го обвини в ислямо-левичарство и му извади прякора Билал Хамон: "Гордея се, че ме наричат Билал, и бих се гордял да ме наричат Илия" (с името на библейския Св. пророк Илия или Елияху, евреин по народност, б. пр.).

Видни природозащитници приветстваха неотдавна "духовното му прераждане" като бранител на зелената кауза и неговите "проникновени, прозорливи, амбициозни" виждания и представи. Загрижен повече за "екологичния дълг", отколкото за свиване на дефицитите, той защитава "правото да дишаме качествен въздух и да пием качествена вода", кани се да намали употребата на пестициди, да развива биоземеделието и да забрани веществата - ендокринни нарушители.

Много мастило се изписа покрай идеите му, често обругавани и осмивани - за гарантиран жизнен доход, за възможност гражданско малцинство да предлага или да спира закони.

Той бичува "надпреварата за растеж", предпочита умереността, предвижда да насърчи намаляването на работното време и най-вече да промени отношението на хората към труда в днешната епоха на компютърни сътресения.

Обявява се за общество, в което никой няма да бъде заклеймяван заради сексуална ориентация, пол и религия, по-специално мюсюлманите. Отказва на Франция правото да използва "като меч" своя закон за светска държава, изправя се срещу поборниците на суровите светски принципи, воюващи с ислямските забрадки.

Баща на две дъщери, той избягва да говори за личния си живот - както казва, по молба на своята спътница в живота. Тя е висш служител в групата компании за луксозни стоки LVMH.

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: ФранцияБеноа Амон
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
сацпартията във франция както в италия и испания са дело на американските служби и сороспричината- силните компартии в началото на 60-те в тези странии от тогава се управляват от тамспомнете си за италианския голям политик дето каза че при изборите в италияако комунистите спечелят оръжието е било в църквите- за това заплати с живота сиотвлечен и убит от "червените бригади"- които така се стопиха щом си изпълниха зоадачата - да злепоставят камунистите и да се насочи народа към новата соц пар
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ОНЗИ МАЛКИЯ ДЕТО ЩЕ ИДЕ ПРИ ДРУГИЯ МАЛЪК - САРКО
8
0
 
4
 
! Отговори
Нещо преди 7 години
като Пленалиев.
7
1
 
8
 
! Отговори
а1 преди 7 години
Бих казал Ултра-Либерал, а не социалист!Дори и комунистите не бяха толкова крайни интернациолисти!А, иначе това е човекът, който баба Меркел би искала да бъде следващия президент на Франция!Ще видим какво ще изберат франсетата - тотална ислямизация или национален суверенитет!
6
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма свестен социалист, помнете това!
5
0
 
5
 
! Отговори
Додо преди 7 години
Мисля че социалистите и във Франция вече се издъниха... палачинките се обръщат.. представете и другите кандидатури моля
4
1
 
4
 
! Отговори
Пешо* преди 7 години
На теория звучи много готин. Твърде готин. Ако верно ги верва тия работи - ше е първия свестен тип на тоя пост от много време насам.Ама аз си имам едно на ум за мъже кинта и 20. Подмолни и опасни са. Цял живот комплекси изкривяват човек.
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като войник служих със Бено Исраел Амон . Живеше във Франция а беше и български гражданин и беше избрал да служи във България .И това в БНА. Просто съвпадение на фамилията .
2
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Готина концепция за утописти или просто мързеливци.И кво ще им раздава пари на калпак.?Ми те *** французи ще почнат да се светкат,че колко повече деца имат толкова повече пари ще им идват от мързелуване.Ще станат много милиарди.И после?Ама то нямало вода за толкова хора и храна.Ще почне да свършва тоалетната хартия.Няма да има лекарства за всички.Много преди това ще са свършили парите.Не го ли гледаха тоя филм тия хора?
1
2
 
6
 
! Отговори
Р-до ИСТИНА/измислен преди 7 години
истината е ,че в най-близко бъдеще влиза нова технологична РЕВОЛЮЦИЯ-/изкуствения интелект ще замести човека в цялота промишленост и селското стопанство/..все повече хора ще остават без работа /доходи/ и ...какво правим с прозведената продукция??? трябва да я хвърлим или подарим...това е проблема и у нас в селското стопанство 20-39 семейства /фирми/ имат милиони декари и вземат 80% от субсидиите...и понеже няма социялна политика /доходи/ селата и малките градове са обезлюдени..какво да работят?