В Берлин Радев поиска подкрепа – за мигрантите, Шенген...

Гаук: Бъдещето на България е в европейския модел!
6 фев 2017 18:00, Елка Василева
138

Снимка: Прессекретариат на държавния глава

Разчитаме на по-голяма предсказуемост и ангажираност на всички държави от ЕС за подкрепа на България в случай на рязко нарастване на мигрантската вълна, за подкрепа за по-скорошното ни членство в Шенген, за подкрепа в реадмисията на нелегалните мигранти на наша територия.

Това заяви българският президент Румен Радев на съвместна пресконференция с федералният президент Йоахим Гаук в Двореца "Белвю" в Берлин. Радев е на официално посещение в Германия.

Румен Радев отбеляза, че сме изпълнили всички технически изисквания за членството в Шенген и сме доказали, че защитаваме външните граници на Европа по критериите на Шенген.

"Това, че отделни държави още не приемат България за готов член на Шенген, означава, че тези технически критерии започват да се комплицират с политически и други критерии", каза президентът, цитиран от БТА.

Той коментира, че няма как България ефективно да защитава тези граници, ако няма достъп до визовата информационна система, до шенгенската информационна система и допълни, че липсата на достъп до тези системи повишава риска за всички европейски граждани.

"Разчитаме на още по-голяма европейска солидарност, не само с помощ като хора, техника и ресурси, но и като дългосрочно оперативно планиране за справяне с мигрантската криза", посочи Радев.

Той подчерта, че България полага всички усилия на своята външна граница да защити всички европейски граждани и носи своята част от солидарността.

По думите му Европа трябва да има механизми за бързи и гъвкави решения. Силата на Европа трябва да бъде не в потушаването на кризи, а в тяхното предвиждане и неутрализиране, коментира българският държавен глава и посочи, че силата на съюза е в солидарността.

Радев отбеляза, че неслучайно първото му посещение е в Германия и това е знак за изключителното значение на отношенията между двете страни и допълни, че Германия е наш стратегически икономически и инвестиционен партньор.

Българският президент каза, че споделените ценности и отговорности на Германия и на България са за постигане на общата цел - силна, просперираща и сигурна обединена Европа.

Радев каза, че има огромен потенциал за развитие на сътрудничеството между двете държави и отбеляза, че България е отворена за германския бизнес и ще работи все повече за установяване на стабилна и прогнозируема бизнес среда.

"Имаме твърдата решимост да обединим усилията в България на всички институции, на гражданските организации, на партиите, на цялото общество за ефективна борба с корупцията и престъпността, за създаването на прозрачни и ясни условия за бизнеса в България", подчерта Радев.

Германският президент Йоахим Гаук посочи на свой ред, че е важно да се отчете колко активно България се ангажира в защитата на европейската външна граница.

Европа през следващите месеци и години ще трябва да се ориентира по нов начин, коментира той. Трябва да се изясни на колкото може повече хора колко удачен е европейският проект, колко благоприятен, подчерта президентът Гаук. Той отбеляза, че мнозинството от германското население има положително отношение към Европа.

"В европейския модел е бъдещето на България, затова е важно ние като германци да разберем, че европейската идея трябва да бъде засилвана в България чрез прояви на солидарност", коментира той.

Гаук отбеляза, че в Германия и Европа се интересуват и от вътрешнополитическото предизвикателство, което България трябва да преодолее - борбата с корупцията. Знаем, че от дълго време се работи и се надяваме скоро да има резултат, посочи президентът Гаук.

Преди срещата двамата президенти поздравиха български и германски ученици, които бяха дошли да гледат официалната церемония по посрещането. Пред журналисти българчетата разказаха, че са искали да видят българския държавен глава и церемонията им е направила голямо впечатление.

В рамките на посещението си българският президент ще открие икономически форум, а по-късно ще разговаря с негово високопреосвещенство Антоний - Западно и Средноевропейски митрополит.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"България беше приета по ГЕОСТРАТЕГИЧЕСКИ съображения и защото в ЕС вярваха, че сме проевропейски настроени и ще сме успешна история, като Полша и Чехия. Времето показа, че СГРЕШИХА. България няма място в ЕС, а в Евразийския митнически съюз с Русия и Северна Корея. България е про-руска до мозъка на костите си си. ФАКТ. Няма какво повече да добавя"Доживях евроатлантически иб рик да гони България от ЕС и да я праща в ЕАС. :D
45
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен"Ето че лъсна първата ти лъжа"Господин червен философ, попита ме и ти отговорих, а сега си изсмукваш от пръстите. За пореден път: България беше приета по ГЕОСТРАТЕГИЧЕСКИ съображения и защото в ЕС вярваха, че сме проевропейски настроени и ще сме успешна история, като Полша и Чехия. Времето показа, че СГРЕШИХА. България няма място в ЕС, а в Евразийския митнически съюз с Русия и Северна Корея. България е про-руска до мозъка на костите си си. ФАКТ. Няма какво повече да добавя
44
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Фактите говорят друго - България не е в Шенген. А какво е казал някой няма значение."ЕК заяви, че България и Румъния покриват критериите. Ти ако се сещаш за някое по-горно ниво, сподели.
43
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 69"КОСТОВ НЕ ДАДЕ ДА ПРЕМИНАТ АМЕРИКАНСКИ САМОЛЕТИ КЪМ СЪРБИЯ!!!"Говориш глупости. През 1999 г. по време на войната в Косово, въпреки рева на вашите от БСП, правителството на Костов РЕШАВА да предостави въздушното пространство на България на авиацията на НАТО за удари срещу Югославия. Същевременно кабинетът ОТКАЗВА на Русия въздушен коридор, за да дебаркира със свой контингент на летището в Прищина. Освен това Костов не допуска бежанци от конфликта в Косово да получат убежище в България
42
6
 
8
 
! Отговори
До 62 преди 7 години
Нещо си се объркал или те е хванала старческа деменция.КОСТОВ НЕ ДАДЕ ДА ПРЕМИНАТ АМЕРИКАНСКИ САМОЛЕТИ КЪМ СЪРБИЯ!!!
41
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименДо до 47Приеха България като буферна зона за африканци, араби и турци и ще ги настаняват тук.
40
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"К0муне, приеха ни в ЕС от геостратегически съображения"Ето че лъсна първата ти лъжа, преди малко заяви, че ЕС не били знаели какви сме, че мислели, че сме прозападни, а сега обърна палачинката и почна да твърдиш, че са знаели какви сме, тоест че не сме прозападни и са ни приели просто ей така. Съвсем се оплете и почна сам да си противоречиш.
39
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен"Всички членки на съюза, включително висшите ръководители на ЕС ОТ ГОДИНИ твърдят, че покриваме критериите за Шенген."Фактите говорят друго - България не е в Шенген. А какво е казал някой няма значение.
38
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 47"защо са ни приели в ЕС, след като според теб сме комунисти?"К0муне, приеха ни в ЕС от геостратегически съображения и защото България по времето на Костов даде силна заявка за бъдещо членство с ангажираността си по ред въпроси. Костов не даде на руски самолети да преминат през българското въздушно пространство към Сърбия. Оттогава ви е, като трън в очите. Ако ме питаш лично: според мен сбъркаха да ни приемат и дълбоко съжаляват! Други *** въпроси? Още ли не си тръгнал към Москва?
37
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Шенген не работи и Германия затвори границите си с Дания и Унгария с Австрия.
36
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Да припомнимИ аз чакам с нетърпение да излязат резултатите от ревизиите по министерствата. След това ще стане интересното. Още малко!
35
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не подкрепа за мигрантите, а подкрепа срещу мигрантите. Да взема там нали е военен и разбира, ***, оръжие и амуниции, а и здрави немски греди за набучване на кол и решаване на проблема.
34
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен"Професоре, я сподели защо не ни приеха в Шенген докато президент беше онова мекотело и покорен слуга Роската? Проруски ли ти се стори?"България не покрива критериите за шенген. С президент Радев още по-малко.
33
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бате Бойко дали боядиса бараката за Шенген,нали това обясняеаше едно време,че оставало само една барака да боядиса и сме готови,вижте само простотийте които е ръсил и говорил,защото мисъл няма!
32
0
 
11
 
! Отговори
до 47 преди 7 години
Аз не философствам мойто момче и тъй като постоянно бягаш от отговор, за трети път ще ти задам въпроса: защо са ни приели в ЕС, след като според теб сме комунисти?В един момент или ще изчерпаш финтовете или ще ми отговориш (явно неудобен въпрос задавам).
31
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен"Много добре са знаели какви сме" Вместо да ми философстваш, какво са знаели и какво не, се замисли каква полза имат от България и колко още ще ни търпят. Отдавна се говори за ЕС на 2 и 3 скорости. Отдавна се чуват призиви, че мястото на страни, като България не е в ЕС. Чемодан вокзал Масква.
30
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Оказа се, че българите са непробиваем *** и искат в ЕС само за келепир, надупени към Русия. Затова Шенген с Радев Президент - само в сънищата. ;)"Професоре, я сподели защо не ни приеха в Шенген докато президент беше онова мекотело и покорен слуга Роската? Проруски ли ти се стори?
29
1
 
6
 
! Отговори
? преди 7 години
до *** държавата Нещо като не ти е ясно не разсъждавай на глас
28
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Приеха ни защото си мислеха, че България е като Полша и Чехия - проевропейци и заклети антикомунисти."Много добре са знаели какви сме, така че не ме баламосвай с глупостите си. Не били знаели, ей тъй ни вкарали... бягай да лъжеш дечицата в градината.
27
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен"Това не е отговор на въпроса. Кажи защо са ни приели в съюза, след като според теб сме комунисти и руски троянец."А не сте ли? :) Приеха ни защото си мислеха, че България е като Полша и Чехия - проевропейци и заклети антикомунисти. Оказа се, че българите са непробиваем *** и искат в ЕС само за келепир, надупени към Русия. Затова Шенген с Радев Президент - само в сънищата. ;) Виж, за митническия съюз с Русия и Северна Корея вратата е винаги отворена :D :D :D