Пречи ви ЕС, значи. А пречат ли ви парите, стипендиите, работниците?

Евроскептиците негодуват, но не биха вършили работа под нивото им
15 фев 2017 21:36,
484
Пречи ви ЕС, значи. А пречат ли ви парите, стипендиите, работниците?
Снимка: архив Reuters

Безкрайната дискусия "за" и "против" ЕС си остава някак откъсната от живота. В нея доминира преди всичко реториката - от добронамерено оптимистична до злобно насъскваща. В един обширен анализ във вестник "Die Welt" Марко Мартин се опитва да загърби тази реторика и да покаже, че обединена Европа е всекидневно полезна за всички нас, европейците. "Дойче Веле" ни запознава с няколко акцента от статията му.

Нека за разнообразие да направим едно необичайно допитване: "Къде и кога ЕС лично на Вас Ви е причинил нещо неприятно?" Или пък: "Кое решение на Брюксел конкретно е влошило Вашия живот?" Може би ще получим отговори, които ще ни накарат да се замислим.

Ако погледнем съвсем трезво на нещата, ЕС е всичко друго, но не и елитарен. И тъкмо поради това е трън в очите на сноби от типа на Борис Джонсън. Защото хора като него не се нуждаят нито от стипендия по програмата "Еразъм", нито пък от свободно придвижване, за да практикуват занаята си в цяла Европа.

Откъм своите градски жилища или откъм провинциалните си имения "аристократи" като Джонсън могат спокойно да се подиграват на европейските инфраструктурни програми, на проектите за градско обновяване или на регионалните фондове.

И в същото време да викат полски електриджии или водопроводчици, които да им отстраняват битовите проблеми - просто защото местната работническа класа вече отдавна се е издигнала над подобни дейности.

Същото се отнася и до румънските медицински сестри в Дъблин, до българските рецепционистки в кипърски хотели, до испанските келнери в Берлин и италианските сладоледаджии в скандинавските страни.

Икономистите го наричат "компаративна изгода": всеки може да предложи нещо, което другият няма - и така от взаимния обмен печелят всички. Във всекидневието тази картина понякога се размива, но под черта от ЕС все пак най-много печелят именно прословутите "обикновени трудещи се хора", пише Марко Мартин.

"Европа, ние споделяме твоите ценности!"

По-нататък авторът се спира на едно ново явление: все повече млади хора в Европа издигат глас в подкрепа на ЕС: "Младото поколение, което взима думата в редица центристки партии, всъщност е поколението "Еразъм", което не иска разни вчерашни хора да му съсипват конкретния живот. Днес Европа не е нито някаква неопределена фантазия на малцина носталгици, нито пък елитарно кукувиче гнездо някъде из облаците".

В края на статията си Марко Мартин отправя поглед и към протестиращите в Румъния: "Напук на ледения студ, румънците се вдигнаха на бунт срещу безсрамието на властващия елит. И на кого разчитат? Ето това трябва да ни отвори очите и да ни накара да се замислим: "Европа, ние споделяме твоите ценности. С обич, Румъния!" - това пишеше на един от многобройните плакати на протестиращите".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


484
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
4
 
9
 
! Отговори
Бай Ристо преди 7 години
На калпавия космонавт винаги ракетата му е виновна.
19
6
 
13
 
! Отговори
Чефо преди 7 години
На мен ми пречи и комшията, че бачка от сутрин до вечер и има всичко , а аз с трън да завъртя няма какво да хвана. Ама кво сега да взема да го утрепя?
18
12
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тази статия вони на типичната немска арогантност.
17
16
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ВСЕКИ ДЕН, ВСЕКИ ЧАС като се сетя за ЕС и се хващам за кобура.Пидори шорошо.идни !
16
20
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пречи ви ЕС, значи. ДА не само пречи ТОВА е интиприродно канцерогенно образувание.Заради ЕС и ШО.РОШИТЕ сме на дереджето да взимаме заеми за ядене (в държавен мащаб)"Градината на Европа" се превърна в бунището на Европа !Аз КАЗАХ !
15
14
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стипендиите и Европарите са само за герберастките крадльовци и обръчите им от фирми. До обикновените хора не достига нищо.
14
19
 
8
 
! Отговори
Браздаев преди 7 години
Айде да идва другарката Нинова на власт , че да затваря границите. Който излезнал, излезнал, до тука беше. И който се върне излизане няма. Всички ще бачкат тук и ще се оправим.
13
29
 
12
 
! Отговори
Галин Терзиев преди 7 години
Добре че ни приеха в европа, инак спицялно ние Бьлгарите и Румьнците по ръския ботуш щяхме да пукнем от глад, кат вьшки! Поклон пред тая супер идея наречена ЕВРОПА!
12
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пречи ми че се приемат икономически емигранти които ние трябва да изхранваме . Че защитава ромски престъпници на база уж расова дискриминация . Пречи че дава на гръцките земеделци двойно по големи субсидии от на българските . Да изброявам ли още ....
11
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хората са най-ценния ресурс. Изсмукаха каквото можеха от Източна Европа, за това сега смучат и от Сирия. Нито една стипендия и нито една субсидия не може да замени едно младо население
10
10
 
8
 
! Отговори
Пешо* преди 7 години
И аз това питам.*** отговор не чакам, щото опорките не предлагат елаборация, а *** не могат да се аргументират, особено без писмено нареждане.
9
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Парите от ЕС ги прибират няколко "богоизбрани" семейства...
8
10
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Половин Испания и Италия и цяла Гърция си изпатиха от Еврото. Големия печеливш естествено е Германия. Всяка ЕС държава в бута еврото надолу - добре дошло за немския износ извън ЕС. Ако утре еврото хипотетично спре да съществува, Германия ще е големия губеш. За това и им излиза пяна по устата когато плюят по всеки дръзнал да не е доволен от статуквото
7
16
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Европейският съюз в този си вид и ръководители е мега пагубен за България!!
6
29
 
15
 
! Отговори
Казанова преди 7 години
Много е прав автора на заглавието!На калпавия у кос му пречат!
5
18
 
40
 
! Отговори
zombayo преди 7 години
Що не напише тоя бот нещастен колко ни е вноската, колко данък са платили еони, кауфландове, дми и колко пари са изнесли от бг-то, а?
4
35
 
12
 
! Отговори
юбералес преди 7 години
На нас българите всяка държавно образувание ни пречи. Без значение дали се казва СИВ, ЕС или Осм.империя.
3
14
 
41
 
! Отговори
Евроreй преди 7 години
На мен ми пречат епилираните rейчета дето ми дават насока на члена!
2
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до надя николов! Какви пари искаш пьк ти бе *** такьв? Вьри да работиш на полето бе прегьрнал си лаптопа и се правиш на умник!
1
16
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
трудно се чете толкова много помия