Пречи ви ЕС, значи. А пречат ли ви парите, стипендиите, работниците?

Евроскептиците негодуват, но не биха вършили работа под нивото им
15 фев 2017 21:36,
484
Пречи ви ЕС, значи. А пречат ли ви парите, стипендиите, работниците?
Снимка: архив Reuters

Безкрайната дискусия "за" и "против" ЕС си остава някак откъсната от живота. В нея доминира преди всичко реториката - от добронамерено оптимистична до злобно насъскваща. В един обширен анализ във вестник "Die Welt" Марко Мартин се опитва да загърби тази реторика и да покаже, че обединена Европа е всекидневно полезна за всички нас, европейците. "Дойче Веле" ни запознава с няколко акцента от статията му.

Нека за разнообразие да направим едно необичайно допитване: "Къде и кога ЕС лично на Вас Ви е причинил нещо неприятно?" Или пък: "Кое решение на Брюксел конкретно е влошило Вашия живот?" Може би ще получим отговори, които ще ни накарат да се замислим.

Ако погледнем съвсем трезво на нещата, ЕС е всичко друго, но не и елитарен. И тъкмо поради това е трън в очите на сноби от типа на Борис Джонсън. Защото хора като него не се нуждаят нито от стипендия по програмата "Еразъм", нито пък от свободно придвижване, за да практикуват занаята си в цяла Европа.

Откъм своите градски жилища или откъм провинциалните си имения "аристократи" като Джонсън могат спокойно да се подиграват на европейските инфраструктурни програми, на проектите за градско обновяване или на регионалните фондове.

И в същото време да викат полски електриджии или водопроводчици, които да им отстраняват битовите проблеми - просто защото местната работническа класа вече отдавна се е издигнала над подобни дейности.

Същото се отнася и до румънските медицински сестри в Дъблин, до българските рецепционистки в кипърски хотели, до испанските келнери в Берлин и италианските сладоледаджии в скандинавските страни.

Икономистите го наричат "компаративна изгода": всеки може да предложи нещо, което другият няма - и така от взаимния обмен печелят всички. Във всекидневието тази картина понякога се размива, но под черта от ЕС все пак най-много печелят именно прословутите "обикновени трудещи се хора", пише Марко Мартин.

"Европа, ние споделяме твоите ценности!"

По-нататък авторът се спира на едно ново явление: все повече млади хора в Европа издигат глас в подкрепа на ЕС: "Младото поколение, което взима думата в редица центристки партии, всъщност е поколението "Еразъм", което не иска разни вчерашни хора да му съсипват конкретния живот. Днес Европа не е нито някаква неопределена фантазия на малцина носталгици, нито пък елитарно кукувиче гнездо някъде из облаците".

В края на статията си Марко Мартин отправя поглед и към протестиращите в Румъния: "Напук на ледения студ, румънците се вдигнаха на бунт срещу безсрамието на властващия елит. И на кого разчитат? Ето това трябва да ни отвори очите и да ни накара да се замислим: "Европа, ние споделяме твоите ценности. С обич, Румъния!" - това пишеше на един от многобройните плакати на протестиращите".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


484
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 65Ти ли ше ми е палиш страхлив мишок? Вие ако бхте толковя смело държавата никога нямаше да е в това положение. 25 год страх и сълзи....аре бегайте да говороте на бабите
39
11
 
14
 
! Отговори
какавида преди 7 години
да ненавиждам циничното ви отношение със замазване на очите ,като унищожение на заводи,фабрики, изкоренено селско стопанство със унищожението на средната работническа класа ,прокудени да чиракуват и мият *** на запада ,със липсите на деца и внуци които бродят в света за по добро бъдище ,защото в собствената си държава го няма.,европарите са ограбени от хиляди сменещи се управяващи ,които оставиха да съществуват ,а не да живеет нашите маики и бащи ,ненавиждам ви още с геиските откачени евроцен
38
8
 
9
 
! Отговори
+++ преди 7 години
Както винаги, българина е много компетентен по всички теми.. по цял ден люпите семки иначе много ги разбирате нещата..
37
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
62Дъртак ЦРУ е на САЩ, а САЩ са най-богатата и развита държава. Недей си прехяърля вината за дебелоте чичяци и селяни, които окрадаха държата докто всипки гледахте безупастно.Всв деуг да е виновен все ние нямаме вина всебвсе все..
36
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен "ще подпалим цялата държава и пак ще сме в ЕС." Гледай да не ти подпалят *** като хохлите - утилизация на джънка по ЦРУшна рецепта.
35
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Еврохейове, в омразната ви Русия има метро в 1245 града. А в еврохейска България само в 1 - София, при това само с две линии, като втората недовършена.
34
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България в ЕС и циливизацията. Вас дъртите ви видяхме, какво ни оставихте. Мутри, социалисти, фалирали банки, нисък моралз расбит спорт.Няма нужда вече от вас вие сте страхливци, които 25 год само мрънкахте, а не се борихте!Сега се драпнете, защото ние не сме като вас,ще подпалим цялата държава и пак ще сме в ЕС.
33
3
 
18
 
! Отговори
Кантарджиев преди 7 години
Има успели държави в ЕС и извън него. А ние в него и извън него сме същата работа. Просто матряла тука е такъв , какво да правиш.
32
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вместо да търсят вината в гражданите, че не харесвали ЕС да седнат и да помислят защо лидерите в Брюксел изродиха хубавата идея! Така стана и с комунизма, повтаря се пак! И всичко е защото шепа самопровъзгласили се люде започват да се разпореждат - от краставиците до гейщините и мигрантите. Народите искат и собствено пространство, което постепенно им се отнема. Има много хубави неща, но не насилвайте морала и вярата на хората!!! Слезте на земята! Докато не са ви свалили гладните и ядните!
31
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Между другото 1944 Чърчил предложил на Сталин всеобхватно скопяване на немците.А Рузвелт много е настоявал на мастото на Берлин да насади американски райграс - без възвишение по-голямо от 0,5 инча.Сталин ги спаси тея кратуни.
30
7
 
7
 
! Отговори
Лелеее преди 7 години
Представителя на Европа в България Юри Тавание е агент на ЦРУ,предадоха световните агенции!Става ли ясно сега от къде се управлява държавата и ЕС!
29
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-голямото метро (с 49 линии, на 12 нива и с 4128 спирки) е Московското метро, а те никога не са били в ЕС. Интересен ще ми е коментара на герберастките Мутропоклонници.
28
7
 
10
 
! Отговори
Опорник Точков преди 7 години
ЕС е една гнила система, скоро ще фалира и ще се разпадне, тогава ние ще цъфнем и ще завържем.
27
12
 
10
 
! Отговори
До Анонимката 29 преди 7 години
Не са само субсидиите, които получаваме. Имаме достъп до европейските пазари без да плащаме мита. Иначе можем да си произвеждаме на воля колкото си искаме, но ако няма външни пазари за продукцията ще се самозадоволяваме и толкова. Освен това България плаща малко в сравнение с ползите.
26
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Чефоти па, настаняваш се в неговата пещера и му национализираш с няколко лозунга мандрата, като го правиш техник по поддръжката
25
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Кантарджиев гледай си кантарите , не е за твоя ум
24
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Земиииии : ))Станишев най-фобре знае хахахахаУтрепката днес гшасувал против свободния пазар с Канада. Обаче взема заплата от свободния пазар в ЕС!Това са червените популисти и лъжци. Лъжат ви, колко е лошо всичко докато грабаят от същото.
23
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Швабета НЕ ВИ ЛИ ОМРЪЗНА "видимо, судьба такая у немцев, в каждое столетие отгребать пизды по два-три раза..."-вижда се че съдбата на немците е такава , всяко столетие да отнасят кюттека по два-тири пъти...
22
10
 
13
 
! Отговори
Кантарджиев преди 7 години
А колко милиарда влизат от гурбетчии работещи в ЕС?
21
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За Два мандата личната Сметка на Тиквата набъбна с 16 млрд, а България задлъжня с 38 млрд. Какъв е извода?