Брюксел: Дръжте имигрантите под ключ

България сред страните със слабо представяне в политиката за миграция
Обновена: 2 мар 2017 15:44 | 2 мар 2017 15:37,
20
Брюксел: Дръжте имигрантите под ключ
Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия издаде днес препоръка към правителствата на държавите от Съюза да сложат под ключ имигрантите, на които е отказана закрила в ЕС.

"За тези, за които е издадено решение за връщане и има риск да се укрият, препоръчваме да се държат в центрове от затворен тип", заяви комисарят за миграцията Димитрис Аврамопулос.

Според служител на Еврокомисията причината е, че данните сочат, че самолетите, които връщат отхвърлени имигранти, летят полупразни, тъй като пасажерите им са се укрили след получаването на отказите за убежище и властите не могат да ги намерят на посочените от тях адреси. Едва около 36% от решенията за връщане се изпълняват на практика, съобщи Брюксел.

Европейската комисия смята, че около 1 милион души ще подлежат на връщане по родните си места, тъй като не отговарят на условията да получат бежанска закрила в ЕС.

ЕС изчислява, че при влезли около 2 милиона имигранти от 2015 г насам около половината ще получат отказ за международна закрила и по европейските правила подлежат на връщане. Става дума основно за граждани на Афганистан, Ирак и Нигерия, които следват по многочисленост сирийците. Последните имат право на престой заради войната в родината им.

Еврокомисията похвали страните от Западните Балкани - основно Босна, Косово и Албания, че с готовност приемат гражданите си, които не са получили европейски статут, както и държавите по източните си граници - основно Украйна и Беларус, че вземат обратно своите. След подписването на споразумението с Афганистан връщанията и там са се увеличили, но не така стоят нещата с повечето африкански държави, обясни служител на Комисията.

Затварянето на имигранти в центрове от закрит тип няма да се отнася до тези от тях, които пожелаят да се върнат доброволно, уточниха от институцията.

"Рисковите" имигранти трябва да се държат в закритите центрове, още преди да е приключила процедурата им по искане на убежище.

Освен това Еврокомисията настоя 28-те й членки да използват максималните срокове за задържане, за да осигурят качването на самолетите на съответните хора. Европейското право предвижда срокове от 6 до 18 месеца. Макар в законодателството в някои държави да има по-кратки срокове, европейските имат предимство пред тях, посочи служител на Комисията.

Препоръката за вкарването на мигрантите в центрове от затворен тип се отнася и за непълнолетните и децата без придружители.

"В някои случаи това за тях е най-добрият вариант, за да избегнат експлоатация", поясни Аврамопулос.

По данни от 2016 г. следите на над 10 000 непълнолетни и деца, влезли в ЕС, се губят и подозренията са, че някои от тях са станали жертва на различни посегателства, включително сексуални.

В същото време Комисията подчертава, че в лагерите трябва да има добри условия за задържаните и те да се третират с достойнство.

"Не става дума да правим концлагери", заяви Аврамопулос, подчертавайки, че закритите центрове ще улеснят процедурите за връщане на незаконните имигранти.

В края на 2016 г. България получи почти 160 млн евро от Брюксел, включително и за построяване на три временни центъра от затворен тип в близост до границата с Турция, както и да преобразува част от тези от отворен тип в закрити.

Еврокомисията съобщи, че няма засега да наказва държавите, които не изпълняват обещанията си да приемат бежанци от Гърция и Италия по общите квоти, договорени от ЕС. Тя обаче призова за пореден път приемането да се ускори, тъй като около 26 000 души в Италия и Гърция вече са с готови документи и очакват да отпътуват към вътрешността на ЕС.

Схемата за преразпределение за 98 255 души изтича през септември, а по нея досега са прехвърлени около 13 500 души и остава да се разделят още около 85 000.

България е посочена сред страните, които правят малко, за да изпълнят ангажиментите си. В същата категория са и Чехия, Словакия и Хърватия. От обещани 310 бежанци от Гърция досега у нас са дошли 29, а от Италия - при 140 не сме взели нито един. От бежанските лагери в и край Турция сме се ангажирали да приемем 50, но не сме приели никого.

Досега само Малта и Финландия са на път да изпълнят квотите си, а Полша, Унгария и Австрия отказват да приемат хора по своите, призна Еврокомисията.

От там признаха, че обмислят удължаване на схемите и се опитват "с добро" да убедят правителствата да изпълнят собственото си решение за квотно преразпределение.

Еврокомисията отчете пореден успех на сделката за спиране на миграцията с Турция, която влезе в сила миналия март. Броят на нелегалните имигранти, пристигащи всеки ден в Гърция, е спаднал от около 1700 преди сключването му до 43 сега, което позволява всички да се регистрират и идентифицират, но лагерите на егейските острови са препълнени и чакащите кандидат-бежанци недоволстват от условията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още по темата: ЕСимигранти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези счупиха тъпометъра!
17
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Под ключ трябва да са брюкселските чуновници и една "мама М.", която съсипа.Европа! Германският народ е комплексиран и манипулиран, но това му състояние в полубудна кома няма да е вечно. А всички знаем какво става когато тръгне германецът!
16
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
К'ъв ключ, бе комисарю, как се заключва разграден двор?
15
1
 
3
 
! Отговори
финансист преди 7 години
е 160 млн е къде са ,нали с,тях ще ги храните ,поите и обслужвате
14
1
 
2
 
! Отговори
Учител преди 7 години
До *** до 2Не се учудвай.. това са българските бежанци...
13
1
 
31
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Все повече лъсва слабоумието управляващо ЕС!
12
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Единственото положително нещо е, че тия гни*и не желаят да остават тук, иначе нямам нищо против да ги държат под ключ.
11
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нека всички благодарим на гроб и специално на тиквата за този слаб резултат.
10
3
 
42
 
! Отговори
Магазинера преди 7 години
Е, хубаво, ще ги държим затворени по 18 месеца, ама те ще искат храна по 3 пъти дневно, тоалетна хартия, да ходят на кино. Кой ще го плаща това - аз не видях за пари нещо да обаждат
9
14
 
7
 
! Отговори
Евролюб преди 7 години
Eй, увряха им главите най-сетне. ББ откога им разправяше да не пускат имигрантите тук, а да ги процеждат някъде из околните държави. 2 г по-късно - под ключ. Ама, айде ги хванете и ги намерете сега.
8
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ехееее на това му се казва брюкселска наглост ! Нещо което отдавна искаме ,сега да ни нареждат те !!!
7
3
 
31
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Не че нещо,но кои са тия брюкселски лентяи,че ще ни нареждат не е ли време да им се напомни да си гледат работата все си мисля,че под ключ трябва да си държим границата,а това което е тук да го проводим на Меркел ханъм доколкото си спомням тя ги покани без да ни пита какъв сме го яли 500 години.
6
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На тия среди сигорноста зависи от работа практиката учи ане лежането може да го убедиш ден два после просто се усеща но съдба е затова пея вън ко не народа запомнете рано или късно ще стигне или до брюксел или до женева и такива ще ги съдим за морално ощетяване е затова бягат умовете и нормалните хора а не такива да плещят глупости
5
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато това престане тогава ще се оправим второ никоя от партиите на местните избори в дебата не пише разкриване на места дефакто заводи фирми и други свери е какво е това карат се за глупости в 1980 е какво е това докога бе господа трето със създаването на тия партии се вижда друго те се прехвърлят масово да се държи сметка и на това бил бсп сега герб дали щее за герб същото е и вдругите среди бил виш прочул се работа няма вътре щото бил сигорен хората блъскат от сутрин до вечер кои признава те
4
1
 
27
 
! Отговори
Циник до 2 преди 7 години
Брато...много се мъчих...уж е на български..ама нищо не ти разбрах!
3
3
 
32
 
! Отговори
Гошо преди 7 години
След като видях снимката, окончателно реших да емигрирам. Не искам дъщеря ми след време да ми доведе зет от този калибър. Нищо, че е ядрен физик, предпочитам бял хигиенист.
2
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Интересно мие хората които работят истински защо се наричат имигранти но не само в имигрантите е въпроса вината е в управниците и да ги върне ще ги върне за месец два аиде три първо което трябва да направи държавата е да сложи ред с корупцията във всяка една свера даже и в курсове не да ми казват аз отивам при оня книжката сигорна господа с такива имена в системата които са били трябва да са вън това е вид ощетяване тои бил сигорен какво му е сигорно курс вид образование се плаща не така
1
4
 
40
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Всъщност никой не знае точната бройка на отчасти нахлулите...отчасти внесени (през Италия) *** тарамбуки! С Големият Юруш на Мурксул-ханъм предполагам 2 000 000 са само в Германистан! Непридружените 19 - 25 годишни дечица...вече смазват Калашниците, и пазаруват компоненти за бомби в "Направи си сам" " лагери от затворен тип" е културното название на концентрационни лагери (в тях се концентрират "бежанци" , които са решили да нарушат границите на 5,6,7 държави...в търсене на по-голяма далавера