ЕК не обещава за американските визи, Ще мисли

Макар да не е реципрочно, ЕС щял да бъде ощетен
3 мар 2017 15:12, Петя Славова
49
ЕК не обещава за американските визи, Ще мисли
Снимка: Reuters


Европейската комисия засега не отговаря на въпроса дали ще изпълни резолюцията на Европейския парламент, приета вчера, в която бе призована до два месеца да предложи връщане на визите за гражданите на САЩ.

Още по темата

До края на юни ЕК ще изготви нов доклад, съобщи на пресконференция днес говорител на институцията. Миналата година ЕК представи три такива доклада и във всеки от тях установяваше, че между ЕС и САЩ няма визова реципрочност - т.е. докато американците пътуват безвизово до Европа, Вашингтон изисква визи за гражданите на България, Румъния, Хърватия, Полша и Кипър.

ЕК е задължена от общностното законодателство да предложи връщането на визите за държава, която не спазва реципрочност, в срок от два месеца, след като установи това, пише БТА. Този срок изтече миналата пролет.

Междувременно ЕК обясни, че връщането на визите за една година би ощетило ЕС с близо седем милиарда евро и би довело до загубата на 140 хиляди работни места. Дори ЕК да предложи връщане на визите, това предложение трябва да бъде допълнително утвърдено от Съвета на ЕС и от евродепутатите.

Говорител на комисията днес заяви, че ЕК ще има предвид вчерашната резолюция. Той отбеляза, че представител на комисията миналия месец е разговарял с новата власт във Вашингтон по този въпрос. Подходът ни е да поддържаме търпеливи дипломатически връзки, ще продължим разговорите, добави говорителят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
4
 
! Отговори
бобо преди 7 години
Долу таа скапана комисия европеиска! Това е подигравка!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
37
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕС поне не обещава, а американците четвърт век ни обещават и от обещания още никой не е "напълнял"
36
0
 
1
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
***- да се чете POMIARI
35
0
 
7
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Ако България я управляваха читави политици отдавна трябваше да въведат реципрочно визи за САЩ. Само че българските управници са доказани *** и раболепни слуги на чужди интереси. Последно ги интересуват интересите на България.
34
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трябва да има последователност....Щом като не са коректни САЩ тогава м...та им на 7 милиарда тярбва да разберат че така не става повече.Трябва да си твърд в принципите си....ВИЗИ за САЩ.
33
0
 
4
 
! Отговори
ивчо преди 7 години
пак набутвате Русия и визите и за българи, хайде да пробваме на един и същи човек за колко ще му дадат 90 дневна виза за ЮС и за Раша. нали се сещате че тези руските са формалност поради това че ние не махаме визите за тях...Някой янки да си е вадил виза за Бг. риторичен въпрос....
32
1
 
10
 
! Отговори
Д. Димитров преди 7 години
Още едно доказателство, че ЕС обслужва само интересите на някои държави. От нас само се смуче... България е поставена под зависимост, нашия глас не се чува а в същото време само ни заповядват какво да правим, а продажните ни политици изпълняват безропотно. На какво ви прилича това? За мен това е РОБСТВО! До кога?
31
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Голяма солидарност. ЕС щял да бъде ощетен. А че ние сме ощетени от визите никой не го е*е.
30
0
 
12
 
! Отговори
големия кораб минава преди 7 години
Някои държави в ЕС са все още окупирани от САЩ. Та как ще въведат визи? Ще пускат ли амер. военни? Кой ще решава, кой отказва визите? Малко е нереално май.
29
0
 
2
 
! Отговори
do 34 преди 7 години
Прав си. Всички ***, които познавам са в Манхайм и Франкфурт. И те за пари горките.
28
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Европа: Не си много наясно с визовата политика на страната. За българи е необходима виза за краткосрочни пътувания до Русия с престой до 90 дни.
27
12
 
8
 
! Отговори
европа преди 7 години
За България това не е проблем.Повечето българи не искат да ходят да почиват или работят в САЩ.Повечето българи харесват Русия и искат да ходят да почиват и работят там.Аз до сега не съм чул българин да иска да ходи в САЩ или в страна от ЕС.Ако някой е чул или видял да сподели.Братска Русия никога не е искала визи за българи,аз така знам.
26
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това напомня култовата реплика от стар соц филм : За кучета и котки може а за прасета не!
25
1
 
1
 
! Отговори
anonimen преди 7 години
bax maamu nestiga deto im miqt 4iniite mi i vizi im iskat xa xa golqmo unijenie to taka ne sa tretirali i robite si predi grajdanskata im voina
24
0
 
13
 
! Отговори
Наивен преди 7 години
ЕС направи калкулацията. Достойнството ни е скъпо! Клякаме пред USA. Добичетата да се оправят както намерят за добре. И без това само мучат.
23
2
 
18
 
! Отговори
Мартин преди 7 години
*** на американски задни части удариха на камИк, лижете още, такива , като вас довършиха България. Американците, вашите партнери не могат да ви гледат, не ви броят за хора а вие носите американското флагче в сърцето си. Няма по сляп от този, който не иска да вижда, пийте кола, яжте Макдоналдс и не ревете. Рамбо ще ви помогне, ще ви вкара нелегално в Американската мечта и ще миете чинии на воля.
22
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много малко коментари за новина от 3 часа. Виж, ако заглавието беше, че Русия не обещава за визите, щеше да има поне 500 коментара! Истината е че ни използваха за техните интереси и вече не сме им нужни. Да си ходим, викам от ЕС.
21
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕК голям го вади пред медиите, ама мек! Само успокояват българите, че мисли за тях.
20
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ние сме в ЕС, ама не съвсем... като има задължения за спазване, още малко и ще ни побъркат да ги спазваме и въвеждаме. А като ни нарушават правата - *тук цитирам* "подходът ни е да поддържаме търпеливи дипломатически връзки".Търпеливи - докога? Траем от 1991-ва. Повече от четвърт век. В отговор предлагам да нарушим някоя евро-директива. Примерно тази за бежанците. Санкции срещу Брюксел!
19
1
 
8
 
! Отговори
Георги преди 7 години
ЕК тупа топката.....