ЕК не обещава за американските визи, Ще мисли

Макар да не е реципрочно, ЕС щял да бъде ощетен
3 мар 2017 15:12, Петя Славова
49
ЕК не обещава за американските визи, Ще мисли
Снимка: Reuters


Европейската комисия засега не отговаря на въпроса дали ще изпълни резолюцията на Европейския парламент, приета вчера, в която бе призована до два месеца да предложи връщане на визите за гражданите на САЩ.

Още по темата

До края на юни ЕК ще изготви нов доклад, съобщи на пресконференция днес говорител на институцията. Миналата година ЕК представи три такива доклада и във всеки от тях установяваше, че между ЕС и САЩ няма визова реципрочност - т.е. докато американците пътуват безвизово до Европа, Вашингтон изисква визи за гражданите на България, Румъния, Хърватия, Полша и Кипър.

ЕК е задължена от общностното законодателство да предложи връщането на визите за държава, която не спазва реципрочност, в срок от два месеца, след като установи това, пише БТА. Този срок изтече миналата пролет.

Междувременно ЕК обясни, че връщането на визите за една година би ощетило ЕС с близо седем милиарда евро и би довело до загубата на 140 хиляди работни места. Дори ЕК да предложи връщане на визите, това предложение трябва да бъде допълнително утвърдено от Съвета на ЕС и от евродепутатите.

Говорител на комисията днес заяви, че ЕК ще има предвид вчерашната резолюция. Той отбеляза, че представител на комисията миналия месец е разговарял с новата власт във Вашингтон по този въпрос. Подходът ни е да поддържаме търпеливи дипломатически връзки, ще продължим разговорите, добави говорителят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
3
 
7
 
! Отговори
antikomunist преди 7 години
Na vsichki im stana jasno veche.... Nie sme solidarni (nenujni nam sankzii srestu Rusija).. a kogato trjabva da pokajat te solidarnost..jadec.Mejdu vprochem Rusija susto e bisnes partnjor..nisto lichno.
17
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нищо чудно и тия визови забрани да не се поръчват и от някои български среди по препоръка на Запада, като върховенство на двуличието.За да остане някой в държавата да работи ние ще спрем визите ,а вие си мълчете! Нещата със запада никога не са така както изглеждат.
16
1
 
32
 
! Отговори
ааа преди 7 години
Ако беше за Германия,Франция,Испания,Белгия и Португалия не така щяха да стоят нещата ,ама нали ни имат за втора ръка хора ,може да мине номера!!!!!
15
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НИКАква съпричасност.Оказа се че някой Европеиски държави са по европеиски
14
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 11 - така е. Западните граждани са ВИП хора, а ние човешки материал. Ясно е че не на нас е нужен ЕС, а ние на него. Сега когато изпълнихме на 100% ангажиментите си , ЕС реши да смени скоростите. Ние заден двор, клоака, а те ВИП. Има един въпрос: Кой ще инсценира референдум за излизане от ЕС? Има ли такъв и стиска ли му? Говоря за политик.
13
1
 
27
 
! Отговори
BURZUM преди 7 години
Никой не бръсни третата скорост за слива....
12
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И каква стана сега :Тия дето викаха :"Чемодан,вокзал ,Россия,"сега не могат да кажат:"Чемодан,вокзал,САЩ"Що така бе слугинажи.Нали крещяхте до небесата ,че сте в ЕС и НАТО.Що никой не ви ще.И в Англия ви гледат като кучета.В Европа сте втора ръка.Ех ,***,ще дойде видов ден
11
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ндаа, не че съм очаквал нещо друго. А и да не забравяме, че причината все още да ни искат визи са прекалено многото забравили да си тръгнат българи в САЩ с изтекли визи, които работят на черно. Никой друг не ни е виновен.
10
1
 
10
 
! Отговори
ДО 11 преди 7 години
БРАВО. НАПЪЛНО СЪМ СЪГЛАСЕН С ТЕБ.
9
2
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не разбирам за какво ни е изобщо този съюз!? Значи когато загубите са за нас няма никакви проблеми. Ние трябваше да се откажем от "Южен поток", от "Белене", от селското ни стопанство, от търговия с Русия и тн. Но германия ще участва в "Северен поток", ЕС не може да въведе визи, техните супермаркети могат да продават тук втора ръка некачествена продукция. И къде ни е ползата на нас?!
8
1
 
43
 
! Отговори
Българин преди 7 години
България не е приоритет на ЕС. Просто показаха, че сме една допустима жертва и няма да имат никакъв проблем да ни бият шута ако не сме послушни.
7
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами защо ние еднозначно не въведем визи заамериканците, тогава ЕС да поддържа добри дипломатически връзки с нас не да ни нарежда?
6
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"ЕК обясни, че връщането на визите за една година би ощетило ЕС с близо седем милиарда евро"А от контрасанкциите на Русия загуби 14 милиарда.
5
0
 
39
 
! Отговори
ей хора преди 7 години
Европа е окупирана от САЩ с десетки военни бази,какви визи какви пет лева?не ви ли писна да ви правят на луди?
4
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За 10 години в ЕС преките и непреките загуби на България от членството са около 80 милиарда евро.
3
2
 
26
 
! Отговори
ПОВЕРВАХ МЕ преди 7 години
Някой наистина верва ли в тия глупости, щели да мислят. УМРЯ МИ КОНЯ ОТ МАЙТАП. И СЛЕД МНОООГО МИСЛЕНЕ ЩЕ ПРЕЦЕНЯТ, ЧЕ НЯМА ДА ИМА ВИЗИ ЗА МНОГОЛИЧНИТЕ КРАВАРИ.
2
1
 
42
 
! Отговори
Додо преди 7 години
Меркел, Оланд и ония пропития пропадналяк Юнкер много добре знаят, че Тръмп ще им удари на тях визи, това Държавния Департамент вече го обсъжда - заради безконтролната ислямизация на Западна Европа, и затова сега малко като "гузен негонен бяга" взеха да се правят на защитници на българската чест! Смешници, колко са плитки само!
1
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
само се дучт като пуйки в Европеиския съюз и имитират дейнос .. а всъщтност са на хранилка само и хич не им дреме ----