Турция срещу Холандия: Напрежението расте

Холандският премиер отвърна на Ердоган: Налудничави забележки
11 мар 2017 19:51,
487
Турция срещу Холандия: Напрежението расте
Снимка: Reuters

Напрежението между Турция и Холандия не спира да расте след избухването на дипломатическия скандал между двете държави. Размяната на остри реплики между водещи фигури в Анкара и Хага продължава.

След като турският президент Реджеп Ердоган нарече холандците "нацистки останки и фашисти", холандският премиер нарече изказванията му  "налудничави забележки".

Напрежението започна след като Холандия не позволи на турския външен министър Мевлют Чавушоглу да кацне в Ротердам. Там дипломатът от Анкара трябваше да се включи в митинг на турците, които живеят в Холандия и да ги агитира в подкрепа на референдума в Турция, който иска повече права за Ердоган.

Още по темата

В отговор Ердоган обяви, че ще предприеме реципрочни мерки и ще забрани на холандските политици да влизат в Турция.

"Аз разбирам, че са ядосани, но това, разбира се, е неуместно", коментира холандския премиер Марк Рюте. Според него изказването на Ердоган, че холандците са нацисти минава всякакви граници.

"Не стига това, но тази сутрин по телевизията той се закани на Холандия със санкции. Разбира се, ние никога няма да преговаряме с турците при такива заплахи. Затова външният министър, вицепремиерът и аз взехме тази сутрин решение, че е по-добре Чавушоглу да не идва в Холандия", каза още Рюте, цитиран от БНР.

След прибирането си в Истанбул Мевлют Чавушоглу заяви, че отказът на Холандия да му позволи да говори пред турски избиратели в Ротердам, няма да остане без отговор, предаде ТАСС, съобщи БТА.

"Това няма да остане без отговор. Ние ще реагираме както трябва. Този фашистки ход на Холандия не е насочен срещу мен - министър Чавушоглу, а срещу цяла Турция", заяви турският първи дипломат.

"Някои страни в Европа, и най-вече Холандия, напомнят на държави от периода преди Втората световна война. Същият расизъм, ксенофобия, агресия", каза още Чавушоглу.

До скандала се стигна след предупреждения от страна на Холандия, че турският външен министър не е желан в Ротердам. Кметът на града Ахмед Абуталеб предупруди по-рано, че Мевлют Чавушоглу няма да получи разрешение да води кампания в Холандия в подкрепа на референдума за засилване на президентската власт в Турция.

Чавушоглу обаче обяви, че ще пътува до Ротердам, "въпреки всички пречки и въпреки всички расистки изявления".
Още няколко европейски държави попречиха на провеждането на своя територия на демонстрации за предстоящия референдум в Турция начело с водещи турски политици.

Следвайки примера на Германия, властите в Цюрих и в австрийските градове Линц, Херцогенбург и Хьорбранц не дадоха разрешение за митинги, насрочени за петък вечерта.

Скандалът се развихри само 4 дни преди парламентарните избори в Холандия. Сред основните теми на кампанията преди тях са имиграцията и ислямът.

Крайният националист Хеерт Вилдерс, чиято Партия на свободата се очаква да стане втора по големина политическа сила, заяви, че “всички турци в Холандия, които подкрепят Ердоган, трябва да си ходят в Турция и никога да не се връщат“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


487
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
3
 
17
 
! Отговори
РУСОФИЛЬ ГУРБЕТЧИЕВЪ преди 7 години
Крайният националист Хеерт Вилдерс, чиято Партия на свободата се очаква да стане втора по големина политическа сила, заяви, че всички турци в Холандия, които подкрепят Ердоган, трябва да си ходят в Турция и никога да не се връщат.ЕЛАЛЛА ! ТОВА ЩЕ Е НАЙ-ГОЛЯМОТО НАКАЗАНИЕ ЗА ТЯХ ,ДА БЪДАТ ВЪРНАТИ ПРИ ДИКТАТОРА КОЙТО ПОДКРЕПЯТ ! НО СЕ СЪМНЯВАМ ЩЕ ТУРЦИТЕ В ХОЛАНДИЯ ПОДКРЕПЯТ ЕРДОГАН ! АКО ГО ПОДКРЕПЯХА ТУРСКИТЕ РАЗУЗНАВАТЕЛНИ СЛУЖБИ ЩЯХА ДА КАЖАТ НА ЕРДОГАН И НЯМАШЕ ДА ИМА НУЖДА ОТ АГИТАЦИИ
21
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Точно Ердокой ли е тръгнал да нарича някого фашист и нацист ахахахТа точно той очисти цялата си опозиция в Турция и с референдума се готви да става фюрер на Турция.
20
1
 
11
 
! Отговори
До Ердоган преди 7 години
Шъттт , айде марш в пясъците!!!
19
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Едно добро дело могат да сторят евролидерите-да се обединят и изритат всички *** обратно в анадола,където им е мястото!!
18
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На тоя ако му сложат на чичко Ади мустаците няма да имат кой знав каква разлика а и в мисленето си приличат! Иначе взел да се възмущава от фашизма!:)
17
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Турция ще види ЕС през крив макарон! Ще си останат там в Анадола с исляма си, средновековното мислене и ориенталския начин на живот!
16
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Pri ERDOGAN sveta pochna da razbira kakva e bila silata na OSMANSKATA IMPERIYA sashtestvvala 600 god ,a bg kartnite oshte ne razbraha che Turcia ne e taya deto e bila predi 15-20 god i se lujat jestoko
15
3
 
15
 
! Отговори
bg gasterbayter преди 7 години
Malkata holadia nabi kanceto na sultan recep ha ha,golam kef.pozdravi ot amsterdam
14
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Пешоzatova 500 god vi e...ha
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимензависи какво се разбраха за културните дни на Турция в Русия, Путин нищо не му отказва, за да не го нарече и него фашист, може би, или пък да не се сети, че щеше да го напада в гръб, за да освобождава турските татари в Крим
12
5
 
30
 
! Отговори
РУСОФИЛЬ ГУРБЕТЧИЕВЪ преди 7 години
До скандала се стигна след предупреждения от страна на Холандия, че турският външен министър не е желан в Ротердам.ПОЛЕКА ПОЛЕКА ЗАПОЧНА МЕЖДУНАРОДНАТА ИЗОЛАЦИЯ ТА ТУРСКИТЕ ДИКТАТОРИ !СЛЕД ТОВА ЩЕ ПОСЛЕДВА ЗАБРАНА НА ВНОС НА СТОКИ ОТ ТУРЦИЯ ,А ТОВА ЩЕ НАКАРА ЗАПАДНИТЕ ФИРМИ ДА ИЗБЯГАТ ОТ ТУРЦИЯ ,А ТОВА ЩЕ ДОВЕДЕ ДО ИКОНОМИЧЕСКИ ХАОС В ЕРДОГАНОВАТА " ИМПЕРИЯ " ! КЕНДИ ЕТТИ ,КЕНДИ БУЛДУ ! АКЪЛ ЕДЕР ,БАШ ЧЕКЕР !
11
3
 
33
 
! Отговори
ЗАКРИВАЙ преди 7 години
Ако Ататюр беше жив, досега 100 пъти да им е взел главите на тия фанатици.
10
3
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
ние бьлгарите знаем с кого си имаме работа ама гмо мозьците от европа не знаехакакво е османска територия и султан наи накрая разбраха което е добре дазатворят папката за присьединяването на турция кьм ес за вечни времена500 години стигат
9
5
 
24
 
! Отговори
Пешо преди 7 години
Е за това трябва на турците да им режеме шишарките!
8
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пределно ясно е, че турският при мат търси подкрепа от изселниците, за да окажат натиск на съответните държави да подкрепят турския референдум. Съвсем нормално е да не го пуснат да шета в двора им.
7
7
 
27
 
! Отговори
Предложение преди 7 години
България и Холандия заедно, с подкрепата на съюзниците ни от ЕС и САЩ, могат да победят Турция на война!Следователно значи, на всяка цена трябва да се запази българо-холандският съюз и дори да се разшири, като в България се легализира тревата, а в Холандуя - шкембе-чорбата!
6
4
 
29
 
! Отговори
РУСОФИЛЬ ГУРБЕТЧИЕВЪ преди 7 години
В отговор Ердоган обяви, че ще предприеме реципрочни мерки и ще забрани на холандските политици да влизат в Турция.БОЛИ ГИ ОНАЗИ Х... НА ХОЛАНДЦИТЕ ,ГЕРМАНЦИТЕ И ИЗОБЩО НА ЕВРОПЕЙЦИТЕ ,ЧЕ ЕРДОГАН НЯМА ДА ПОЗВОЛЯВА НА ПОЛИТИЦИТЕ ОТ ЕВРОПА НА ВЛИЗАТ В ТУРЦИЯ !КОЛКО ХОЛАНДЦИ И ГЕРМАНЦИ ЖИВЕЯТ В ТУРЦИЯ И КОГО ЩЕ АГИТИРАТ ТАМ ЕВРОПЕЙСКИТЕ ПОЛИТИЦИ ! А И В ЕС НЯМА ДИКТАТУРА ,ЧЕ ЕВРОПИЙСКИ ПОЛИТИЦИ ДА ХОДЯТ В ЧУЖДИ ДЪРЖАВИ И ДА ПРАВЯТ АГИТАЦИИ ПО МИТИНГИ ! ТОВА НЕ Е В ЕВРОПЕЙСКИЯ НИ СТИЛ !
5
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ердоган нахлу незаконно в северна Сирия през август 2016 г. стартирайки "Ефратски щит". Под шапката на тази операция той обедини терористични групировки като "Ахрар ал Шам", "Нурадин Ал Зенки", "Тахрир Ал Шам" и разни тюркменски организации.Изчисти териториите от ИД, като замени халифатските терористи със свои. Основната му цел е кюрдски Манбиж. Обаче кюрдите сключиха сделка с руските части и сирийската армия да ги пазят и вече има руски войници в Манбиж. Ще нападаш ли, рецепчо?
4
5
 
30
 
! Отговори
Гери преди 7 години
Диктатора Ердоган и синът му Билял Ердоган кога ще умрат,че да поемем дъх!
3
5
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"В отговор Ердоган обяви, че ще предприеме реципрочни мерки и ще забрани на холандските политици да влизат в Турция."Надали някой е преритал да ходи в Турция.