Турция срещу Холандия: Напрежението расте

Холандският премиер отвърна на Ердоган: Налудничави забележки
11 мар 2017 19:51,
487
Турция срещу Холандия: Напрежението расте
Снимка: Reuters

Напрежението между Турция и Холандия не спира да расте след избухването на дипломатическия скандал между двете държави. Размяната на остри реплики между водещи фигури в Анкара и Хага продължава.

След като турският президент Реджеп Ердоган нарече холандците "нацистки останки и фашисти", холандският премиер нарече изказванията му  "налудничави забележки".

Напрежението започна след като Холандия не позволи на турския външен министър Мевлют Чавушоглу да кацне в Ротердам. Там дипломатът от Анкара трябваше да се включи в митинг на турците, които живеят в Холандия и да ги агитира в подкрепа на референдума в Турция, който иска повече права за Ердоган.

Още по темата

В отговор Ердоган обяви, че ще предприеме реципрочни мерки и ще забрани на холандските политици да влизат в Турция.

"Аз разбирам, че са ядосани, но това, разбира се, е неуместно", коментира холандския премиер Марк Рюте. Според него изказването на Ердоган, че холандците са нацисти минава всякакви граници.

"Не стига това, но тази сутрин по телевизията той се закани на Холандия със санкции. Разбира се, ние никога няма да преговаряме с турците при такива заплахи. Затова външният министър, вицепремиерът и аз взехме тази сутрин решение, че е по-добре Чавушоглу да не идва в Холандия", каза още Рюте, цитиран от БНР.

След прибирането си в Истанбул Мевлют Чавушоглу заяви, че отказът на Холандия да му позволи да говори пред турски избиратели в Ротердам, няма да остане без отговор, предаде ТАСС, съобщи БТА.

"Това няма да остане без отговор. Ние ще реагираме както трябва. Този фашистки ход на Холандия не е насочен срещу мен - министър Чавушоглу, а срещу цяла Турция", заяви турският първи дипломат.

"Някои страни в Европа, и най-вече Холандия, напомнят на държави от периода преди Втората световна война. Същият расизъм, ксенофобия, агресия", каза още Чавушоглу.

До скандала се стигна след предупреждения от страна на Холандия, че турският външен министър не е желан в Ротердам. Кметът на града Ахмед Абуталеб предупруди по-рано, че Мевлют Чавушоглу няма да получи разрешение да води кампания в Холандия в подкрепа на референдума за засилване на президентската власт в Турция.

Чавушоглу обаче обяви, че ще пътува до Ротердам, "въпреки всички пречки и въпреки всички расистки изявления".
Още няколко европейски държави попречиха на провеждането на своя територия на демонстрации за предстоящия референдум в Турция начело с водещи турски политици.

Следвайки примера на Германия, властите в Цюрих и в австрийските градове Линц, Херцогенбург и Хьорбранц не дадоха разрешение за митинги, насрочени за петък вечерта.

Скандалът се развихри само 4 дни преди парламентарните избори в Холандия. Сред основните теми на кампанията преди тях са имиграцията и ислямът.

Крайният националист Хеерт Вилдерс, чиято Партия на свободата се очаква да стане втора по големина политическа сила, заяви, че “всички турци в Холандия, които подкрепят Ердоган, трябва да си ходят в Турция и никога да не се връщат“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


487
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Редолф Ердоганлер, който се гласи да става турски фюрер, нарича холандците нацисти...
41
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 45Гледал ли си сериала Штрафбат? Най-великият за втората световна война и един офицер казва на войниците: трябва да преминем през минно поле..не е разминирано. И най-големия в сериала Глимов който е ротен командир му казва: Аз имам друго предложение- да избием тия от НКВД и кой накъдето му видят очите!Уахахахахах...Офицера вика: какво каза?И оня: Командире, не ме ли чу или да го повторя?Командира нассрааан!Който не е гледсал този сериал значи не е гледал нищо на този свят
40
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Interesno mi e: koito podkrepia Erdogan da su hodi v Turciya i nikoga da ne se vrushta v Holandiya.Eto tezi dumi sa istinski,taka i bai Tosho kaza,sled ubiistvata i bombite na dps,no sega dps ne sa strashni,a DOST na Bustan.Ako byah kandidat za premier ili drug post,bih otpravil sushtite dumi na Erdogan bez kapka sumnenie che shte pusna i edin yazovir.
39
11
 
4
 
! Отговори
? преди 7 години
Странни са реакциите на комплексираните *** при условие, че Холандия и холадците винаги са се държали презрително и обидно към България и българите, холаднски политици наричат българите с какви ли не епитети, а в самата Холандия всеки арабин, турчин или африканец стои много по високо в социалната йерархия и в очите на местните отколкото един българин, а българите само скланят главички и се гушат страхливо, но по форумите стават много смели, лютият се и се пенят и пръскат слюнки.
38
0
 
2
 
! Отговори
стомин преди 7 години
До Анонимени кой е дал луковичката отворко
37
1
 
7
 
! Отговори
Психиатър преди 7 години
Странджа, прибирай се веднагс в стаята и си изпий хапчетата! И утре пак ти спирам нета щом нр спазваш режима!
36
1
 
8
 
! Отговори
до СРАНДЖАТА преди 7 години
Сранджа, ти като един виден евроатлантик не трябва да плюеш срещу натовския си приятел Турция.
35
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ердоганя плаши холандците със санкции?!?!? Какви санкции, бре аланкоолу? Ще забраниш вноса на дюнерджии ли?? Ми то ще настъпи глад в Холандия без тях!
34
6
 
1
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
До Нямате място в ЕС"Турция е една Средновековна държава със Средновековни хора, обичаи и нрави!!!!!!!"...-----------------------------------------------------------------------Не говори така... - обиждаш таварисшч Путин...
33
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По ирония на съдбата, Ердоган, който обвинява Холандия в нацизъм, всъщност се готви да прави реформа в Турция, която да му даде цялата власт, точно като Хитлер.
32
3
 
8
 
! Отговори
До Странджата преди 7 години
Странджа, нали знаеш, че още като ти видя името и ти пляскам минус без да чета коментара ти!
31
3
 
11
 
! Отговори
Българин преди 7 години
.... Ей ти защитник на турският режим, като си толкова голям фен ходи си в Турция, усети атмосферата там на "истинската демокрация" и се върни да благодариш за живота който имаш възможност да живееш в моята Родина!!!
30
9
 
6
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
ДрОгарЕ, какво чакате... - бързо на протест пред холандското посолство... - Путин също закъснява... - трябва да подкрепи своя съратник Ердоган ефенди...
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Все повече си мисля, дали това не е прероденият чичко Ади!?
28
2
 
13
 
! Отговори
Българин преди 7 години
В този форум пише един човек, защитаващ искконно Ердогана или по точно изпитващ екстаз когато той направи добър ход, но когато сгафи, както сега очаквам след два три дни този същият "пишещ на български и живеещ най - вероятно във моята Родина, да смени платната или да се завре в миша дупка, където бяха всички те му сънародници треперещи в очакване да видят какво ще предприеме Путин след инцидента с сваления самолет. Този същият, се заканва на негов сънародник тук в чата че можел да бъде издирен?
27
2
 
4
 
! Отговори
А Н Т И преди 7 години
до 39Сталин е осетинец.Не забравяйте:Нито крачка назад !
26
3
 
23
 
! Отговори
Нямате място в ЕС преди 7 години
Турция е една Средновековна държава със Средновековни хора, обичаи и нрави!!!!!!!
25
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Kakto znaete STALIN e ot gruzinski proizhod ,no kazvat 4e i ERDOGAN e ot gruzinski propizhod i zatova snijete se kato mravki che gruzincite sa bili sa koravi i bezstrashni
24
3
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
и въпреки всичко в истабул ще се продават ХОЛАНДСКИ ЛАЛЕТА.тоя хуманоид само може да подскача
23
5
 
5
 
! Отговори
А Н Т И преди 7 години
До 30Приличат си Ердо с чичко Ади, че сгрешиха срещу руснаците,ама Ердоги се усети и се извини(целуна ръката с пръстена на Путин) !!