Турция срещу Холандия: Напрежението расте

Холандският премиер отвърна на Ердоган: Налудничави забележки
11 мар 2017 19:51,
487
Турция срещу Холандия: Напрежението расте
Снимка: Reuters

Напрежението между Турция и Холандия не спира да расте след избухването на дипломатическия скандал между двете държави. Размяната на остри реплики между водещи фигури в Анкара и Хага продължава.

След като турският президент Реджеп Ердоган нарече холандците "нацистки останки и фашисти", холандският премиер нарече изказванията му  "налудничави забележки".

Напрежението започна след като Холандия не позволи на турския външен министър Мевлют Чавушоглу да кацне в Ротердам. Там дипломатът от Анкара трябваше да се включи в митинг на турците, които живеят в Холандия и да ги агитира в подкрепа на референдума в Турция, който иска повече права за Ердоган.

Още по темата

В отговор Ердоган обяви, че ще предприеме реципрочни мерки и ще забрани на холандските политици да влизат в Турция.

"Аз разбирам, че са ядосани, но това, разбира се, е неуместно", коментира холандския премиер Марк Рюте. Според него изказването на Ердоган, че холандците са нацисти минава всякакви граници.

"Не стига това, но тази сутрин по телевизията той се закани на Холандия със санкции. Разбира се, ние никога няма да преговаряме с турците при такива заплахи. Затова външният министър, вицепремиерът и аз взехме тази сутрин решение, че е по-добре Чавушоглу да не идва в Холандия", каза още Рюте, цитиран от БНР.

След прибирането си в Истанбул Мевлют Чавушоглу заяви, че отказът на Холандия да му позволи да говори пред турски избиратели в Ротердам, няма да остане без отговор, предаде ТАСС, съобщи БТА.

"Това няма да остане без отговор. Ние ще реагираме както трябва. Този фашистки ход на Холандия не е насочен срещу мен - министър Чавушоглу, а срещу цяла Турция", заяви турският първи дипломат.

"Някои страни в Европа, и най-вече Холандия, напомнят на държави от периода преди Втората световна война. Същият расизъм, ксенофобия, агресия", каза още Чавушоглу.

До скандала се стигна след предупреждения от страна на Холандия, че турският външен министър не е желан в Ротердам. Кметът на града Ахмед Абуталеб предупруди по-рано, че Мевлют Чавушоглу няма да получи разрешение да води кампания в Холандия в подкрепа на референдума за засилване на президентската власт в Турция.

Чавушоглу обаче обяви, че ще пътува до Ротердам, "въпреки всички пречки и въпреки всички расистки изявления".
Още няколко европейски държави попречиха на провеждането на своя територия на демонстрации за предстоящия референдум в Турция начело с водещи турски политици.

Следвайки примера на Германия, властите в Цюрих и в австрийските градове Линц, Херцогенбург и Хьорбранц не дадоха разрешение за митинги, насрочени за петък вечерта.

Скандалът се развихри само 4 дни преди парламентарните избори в Холандия. Сред основните теми на кампанията преди тях са имиграцията и ислямът.

Крайният националист Хеерт Вилдерс, чиято Партия на свободата се очаква да стане втора по големина политическа сила, заяви, че “всички турци в Холандия, които подкрепят Ердоган, трябва да си ходят в Турция и никога да не се връщат“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


487
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
262
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Андрешко, западните държави обаче не граничат с Турция.
261
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво иска Турция,да наложи своите закони на ЕС?!
260
3
 
15
 
! Отговори
Андрешко преди 7 години
Ето Западните държави показаха на нашия служебен кабинет какво трябваше да направим с турския посланник. Да го обявим за персона нон грата и да бъде екстрадиран от България.
259
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това става все по-интересно :). А и Вилдерс ако стане премиер ще е върха!
258
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
накрая все някой ще ви сложи на място , най-вероятно вашият приятел кремълският карлик ,който е доста злопаметна лисица . Крайно време е ЕС да забрани на туристите си да ходят в Турция и да прати малко оръжие на кюрдите , това ще бъде краят на Ердоганова Турция
257
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
прави са холандците да не пускат роми,нищо че са министри,в държавата си . прави са холандците да не пускат роми,нищо че са министри ,в държавата си.Какво ще правят там-ще крадат ли или ще просят?И ние трябва да изгоним оня *** фес-посланника им в София
256
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
странно е точно Турция да нарича някоя страна "ксенофобска" и "фашистка" , особено страна , която е пълна с турци .
255
2
 
28
 
! Отговори
Джингиби преди 7 години
Ето това най много ми харесавсички турци в Холандия, които подкрепят Ердоган, трябва да си ходят в Турция и никога да не се връщат.
254
3
 
11
 
! Отговори
до 375 аскер преди 7 години
Не се бой аркадаш , вас съвсем скоро така ще ви наведат че няма да можете изобщо да се изправите. Да се скараш с всички евролидери не е признак на никакво мъжество а по скоро на безмозъчност и глупост , ако не си го разбрал то значи и ти си на нивото на вашият султан.
253
6
 
3
 
! Отговори
ERDOGAN преди 7 години
До бгПреместих го! дай пак!
252
4
 
12
 
! Отговори
бг преди 7 години
Съгласен съм Гърция да си вземе Смирна (Измир)и региона,но в замяна да върне на България Беломорска Тракия.
251
35
 
8
 
! Отговори
Аскер преди 7 години
Аз не разбирам защо вие, българите реагирате на тази новина. Според мен тайно ви се иска да имате зад вас държава с топки, като турската. Спокойно на вас това няма как да се случи. Прекалено наведени сте.
250
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Къде се скрихте бе тюркиш бабаити. Да не напълнихте шалварите вече?
249
2
 
19
 
! Отговори
Schutzstaffel преди 7 години
Аусс, джамиите и чаветата , обратно във пустинята.
248
0
 
7
 
! Отговори
Циник до 364 преди 7 години
Още ли шльокавиш ***?Тук беше кацнала една проскубана гарга...уплаши се..и излетя!:-)
247
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Турска наглост ,някаква турска министърка задържана пред консулството в Ротердам, а министъра на вън.работи е в Мец Франция и дебне да отуде в Холандия.Холандците им казват, че са нежелани ,а те влизат с взлом през прозореца.
246
12
 
5
 
! Отговори
HAMLET преди 7 години
CIKATE MINUSI KOGATO NE VI HUBAVO.NORMALNO E. AMI TQ EVROPA SI GU6KA KAKTO SI ISKA.NE MOGA DA VI RAZBERA PONQKOGA. OPLAKAVRE SE OT EC 4E BİLA DVULİ4NA. A SEGA NQKOI SE NQMA ZNA4ENIE KOI E.. I AZ NE GO OBI4AM TOZI ERDOGAN KOLKOTO VAS..NO TOVA 4E POKAZVA NA TEZI KOITO SI MISLQT 4E SVETA E TEHEN 4E NE SA SAMO TE MI HARESA...AKO NE SA BG İ TURCİQ..DALİ 6TE MOGAT DA POBERAT PRİEMAT 3.5 MİLN BEJANCİ. HAİDE OSTANETE SIS ZDRAVE VSI4KI MINUSARI. AMA ISTNATA E EDNA
245
1
 
1
 
! Отговори
do smel преди 7 години
vzemi si nomer cinik e predi tebene se prerejday
244
4
 
10
 
! Отговори
Стратегикон преди 7 години
Турция не може да нападне никой съсед! Защото това ще доведе до Балканска война и ще прерасне в Европейска. Това е ооложението
243
7
 
9
 
! Отговори
Циник преди 7 години
България е член на Евросъюза, и НАТО жагалите са уж на НАТО ....армията могат да си я заврат в за*дника....или да ходят да се избиват с кюрдите.Всичко останало са тотални глупости!