Турция и Холандия: Дипломатически скандал в зародиш?

Сблъсъци с полицията имаше снощи пред консулството на Турция в Ротердам
Обновена: 12 мар 2017 09:12 | 12 мар 2017 07:30,
323

Снимка: Reuters

Холандското правителство нарече безотговорно посещението на турския министър на семейството и социалната политика Фатма Бетюл Саян Кая в Ротердам, предаде ДПА.

В изявлението на правителството на премиера Марк Рюте се посочва, че министър Кая е била предупредена предварително, че планираното й посещение в турското консулство, целящо агитация за предстоящия референдум за конституционна промяна, е "нежелано". Въпреки това тя посети Холандия, се подчертава в изявлението, публикувано от Холандската радиопредавателна корпорация НОС.

Още по темата

"Преговорите за малко мероприятие в турското консулство или посолството бяха прекратени поради заплахата от санкции. След това Холандия отказа да даде разрешение за кацане на външния министър на Турция Мевлют Чавушоглу. Последвалите изявления на турските власти се оказаха неприемливи и търсенето на разумно решение се оказа невъзможно", добави премиерът.

Турция ще даде силен отговор на неприемливото според нея отношение на холандските власти към турски министри, на които не беше разрешено да държат реч пред турски граждани в Холандия, заяви премиерът Бинали Йълдъръм, цитиран от Асошиейтед прес.

В публикуваното писмено изявление премиерът призова турските граждани в Европа да запазят спокойствие и да не се поддават на провокации. Освен това той ги призова да гласуват на референдума за промяна на конституцията, насрочен за 16 април. Това ще бъде най-добрият отговор на европейските страни, подчерта турският премиер.

"Нашите така наречени европейски приятели, които говорят за демокрация, свобода на словото и човешки права, не издържаха своя изпит", добави Йълдъръм.
Подобни събития помагат на Турция да открие кои са истинските й приятели, подчерта премиерът, цитиран от ДПА.

По-рано турският министър на семейството и социалната политика Фатма Бетюл Саян Кая, по време на пътуването си към холандския град Наймехен, близо до германската граница, заяви в Twitter. че осъжда действията на холандските власти "от името на всички наши граждани". "Целият свят трябва да предприеме действия срещу тази фашистка практика! Подобно отношение към жена министър не може да бъде прието!", добави министър Кая, цитирана от АП.

От своя страна кметът на Ротердам Ахмед Абуталеб обвини турският генерален консул в "скандална измама". Кметът го обвинява, че е излъгал властите, отричайки, че министър Кая идва към консулството, въпреки предупреждението на холандските власти да не го прави.

"Измамата се утежни, когато те отпътуваха към Ротердам в различни колони", опитвайки се да заблудят холандските власти, добави кметът.

Не е ясно дали има задържани или ранени при разпръсването на протеста пред консулството, където стотици протурски протестиращи влязоха в сблъсъци с полицията, отбелязва АП. Те замерваха полицията с бутилки и се нахвърляха върху полицейски автомобили, преди намесата на конна полиция и полицаи с палки.

Министър Кая беше експулсирана от страната след часове на преговори пред консулството. Кметът на Ротердам Ахмед Абуталеб заяви на пресконференция, че тя е била определена като "нежелан в страната чужденец", припомня ДПА.

Кметът Абуталеб порица и изказването на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който нарече холандците "нацистки останки". "Те не знаят ли, че съм кмет на град, разположен в регион, който беше бомбардиран от нацистите?", попита кметът на Ротердам, визирайки турските лидери. Няколко квартала на града бяха унищожен от германската авиация през втората световна война, след което Холандия беше окупирана от нацистите, припомня АФП.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


323
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
1
 
9
 
! Отговори
Шопо преди 7 години
До Моята велика нацияЗатова ли превърнахте храм ,,Света София,, в Цариград в джамия ?!
68
1
 
5
 
! Отговори
Един българин преди 7 години
До: номер 159 (Брат Вурст)Добре, ще отговоря, въпреки че не съм сигурен че очакваш отговор.Единият с пакистански, другият с марокански произход.Кметът на Лондон е роден обаче в Англия, докато този на Ротердам е роден в Мароко.Общото между тях е, че и двамата са мюсюлмани.Обаче чета тук похвали за мароканеца, защото се държи като истински политик и не го интересува исляма.Ердоган си позволяваше дълги години да организира митинги в Германия безпрепятствено.Е, сега усети че не може вече!
67
1
 
5
 
! Отговори
Българин преди 7 години
До Ястреб ОсманлиятаЗащо не "подкрепиш" идеите си публично някъде сред българите? Прибирай се в дупката, от която си изпълзял и гледай някой да не те забележи, защото мишки като теб ще бъдат разкъсани от лъвовете в случай, че си подадат носа навън от тези анонимни форумчета.
66
1
 
7
 
! Отговори
27г. преди 7 години
Ердоган Така е прав си, няма по гнусно племе от вас. :D Дори няма да споменавам източната ви част, където още имате племени вождове и шамани, затова не пуснахте гоогле колата там, да не ви видят мизерийте. :D
65
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
бройте ги националистите в Холандия за спечелили изборите, ха ха и ако върнат на Ердо съгражданите, жална му майка - нови безработни за него и без пари от чужбинане ми се мисли ако това направят Германия и Франция, мали мали
64
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Те замерваха полицията с бутилки и се нахвърляха върху полицейски автомобили, преди намесата на конна полиция и полицаи с палки."Айде сега всичките фанатизирани май муняци да се депортират обратно в анадола.
63
1
 
11
 
! Отговори
27г. преди 7 години
162 Тогава защо Ердоган припкраше да се крие в полите на НАТО 1 час след като свали СУ-то? :D Изцяло сте зависими от Германия, да не решид а ви върне тия 10 милиона гастербайтери, дето са свиканли да лежат там. Защо отидоха там? :D Защо след като свали СУ-то 10 пъти търсише Путин като разгонена ученичка? :D
62
3
 
4
 
! Отговори
Нико преди 7 години
Е добре не пуснаха премиера и тая фатме ли каква министърка беше на турция сега трябва да чакаме отговора на турция вероятно ще изтървът един милион пишман бежанци към европа за разплод на европейките
61
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Евала, кога наш политик ще се осмели да неправи същото с американски, френски, турски дипломати пряко намесващи се във вътрешните работи на България. Има ли достойни политици или само такива които си гледат собствените интереси и джобове? Приятни и щастливи избори и мислете когато слагате "Х" върху бюлетината.
60
1
 
11
 
! Отговори
Брат Вурст преди 7 години
Кметът на Лондон е Садик Хан. Кметът на Ротердам е Ахмед Абуталеб. Какво станА ?
59
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ЕРДОГАНМалко цифри: БВП - 217 млрд., външен дълг - близо 60% процента, инфлация - 9%, отлив на капиталонви инвестиции около 30% за 4 години. Относно производството - дял на производството 25%, другият основен двигател вътрешно потребление - около 65% и спада е около 10% процента. Туризъм - спад от 30-40%. Увеличаване на военните разходи,намаляване на кредитният рейтинг и добавена стойност в производството - 110 млрд. Още ли си мислиш, че сти голяма икономическа и независима сила.
58
1
 
12
 
! Отговори
27г. преди 7 години
148 Ха, кой го каза, я кажи какво е анадолска русалка. От главата до кръста риба, от кръста до краката мъж. Кажи за какво пребиха с камъни онова момиче в Истанбул? Защото носила поличка. Цивилизовани хора. :D Затова полицията ви е с калашници по улиците, защото сте цивилизовани, за разлика от дъваците бъллгари. Армията патрули из градовете, цивилизация. Още имате феодална система, кланяте се на агата, още седите в 18 век.
57
0
 
12
 
! Отговори
Пешо преди 7 години
Османската империя напада!Това положението мюслитата живеят във средновековието!
56
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Или с други думи, по-силните ЕС държави(Германия, Франция, Англия, Нидерландия и др.) се нуждаят от по-слабите държави(България, Румъния, Словакия, и тн.) за да има къде да си продават по-евтините стоки. Те не се нуждаят от конкурентен пазар, и благодарение на по-големите субсидии, технитестоки завземат пазарите на слабите членки и ги разбиват, докато не останат само техните стоки. Пример: кой държави са успешни икономики? Тези който ИЗНАСЯТ, а не тези който внасят. Ние внасяме всичко от ЕС.
55
0
 
17
 
! Отговори
Дзъ преди 7 години
Днес скачат емигрантите от Турция, като първи нахлули в Европа. Утре ще скочат емигрантите от Афганистан, Пакистан, Тунис, Конго ... до тук се докарахме с политиката на толерантността
54
1
 
12
 
! Отговори
27г. преди 7 години
Абе хора вие луди ли сте или ДА? ЕС се нуждаела от стоките на Турция ... ЕС не се нуждае от конкурентен производител на нейният пазар. Затова преди да влезеш в ЕС трябва да си отвориш пазарите безмитно за ЕС. Да те залеят с по-евтина стока и да ти фалира икономиката, както се случи със всички Източно Европейски държави вЕС. Пример: те получават огромни субсидии и цената им е по-ниска от нашата. Следователно изнасят, приходите от тези стоки се връщат в западните държави, а са взети от...?
53
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БГ икономиката може да се възползва от евентуално ембарго на Турция.
52
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ЕРДОГАНТурция буксува - има над 10% инфлация, растежа е под 3%. Големият растеж беше благодарение на големи строителни обекти финансирани от държавата. Финансовият рейтинг върви надолу и заемите и лихвите растат. Вие произвеждате евтини стоки с евтина работна ръка. Нямате високо технологични произдства. Относно какво са казали шефове на западни компании и какво ще направят при неофициално ембарго - това са различни неща. Вътрешното потребление и туризма се сриват
51
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Даже Путин скоро ще отсвири Ердоган. Нито Турски поток, нито Аккую са започнати да се строят. Както подписват споразумения, така утре могат да ги спрат, а никой няма да подкрепи Ердоган.Путин не вярвам да е забравил сваленото Су.
50
17
 
7
 
! Отговори
Делиорман преди 7 години
Ние сме със Ердоган много поздрави на моите братя от южна България