"Газпром" се отказва от компенсации за "Южен поток"

Ще можем да предоговорим цените, ако приемем офертата на Брюксел
13 мар 2017 15:00,
69
"Газпром" се отказва от компенсации за "Южен поток"
Снимка: архив Reuters

"Газпром" ще оттегли претенциите си да получи компенсации за провала на строителството на "Южен поток", ще свали забраните, доставяния в България да се продава на други страни и ще позволи предоговаряне на цените на доставка. Това става по силата на споразумение между руската държавна компания и Европейската комисия.

Още по темата

Според договора за изграждането на "Южен поток" Русия има право на обезщетение от 70 млн долара, ако проектът не се реализира. Брюксел започна да разследва "Газпром" на 31 август 2012 г. за нарушения на правилата за конкуренция в България и в още 7 централно и източноевропейски страни. 

За да избегне глоба, "Газпром" излиза сега с обещания, които ако бъдат одобрени от Еврокомисията, ще станат правно обвързващи. Обещанията са със срок от 8 години, след което Брюксел ще вземе окончателно решение по разследването.

По отношение на "Южен поток", който беше спрян едностранно от Русия в края на 2012 г. "Газпром" се ангажира да не иска обезщетения от българските си партньори заради прекратяването на проекта, съобщи Брюксел.

Това обаче не предпоставя, че този проект не може да се реализира в бъдеще, ако има търговски интерес към него, уточни комисарят за конкуренцията Маргрете Вестагер.

Руската държавна компания обещава да отвори договорите си за доставки в България, както и в Чехия, Словакия, трите Прибалтийски републики, Полша и Унгария. От тях ще бъдат премахнати ограниченията, които сега не позволяват на тези страни да препродават газа, който получават от "Газпром".

Специално за България ще бъдат премахнати и разпоредбите на договорите на "Газпром" за мониторинга и измерването на газ, кито са изолирали българския пазар от газовите пазари на съседните държави от ЕС.

"Булгаргаз" – българският оператор, ще получи контрол върху трансграничните потоци на газ. "Газпром" пък ще улесни сключването на споразумение за пренос между България и Гърция. 

Освен премахването на ограниченията върху препродажбата на газ (напр. забрани за износ, клаузи за местоназначение) Газпром ще премахне всички клаузи, които намаляват бизнес стимулите за клиентите му да препродават газ (например клаузите, според които Газпром ще получи дял от печалбата при препродажба). Също така Газпром няма да въвежда отново такива клаузи в бъдеще.

По отношение на цените "Газпром" обещава нови измерители, така че Централна и Източна Европа, които сега плащат по-скъпо, да получат по-справедливи цени. Новите референтни стойности ще включват цените, по които руската газ се подава в западноевропейските газоразпределителни възли. Страните получатели, сред които България, ще имат право да поискат от руснаците да преговарят за нови цени, ако ги намират твърде високи, спрямо останалия пазар.

"Сега цените са ниски заради спада на цените на петрола, но има риск те да тръгнат отново нагоре и сметките да се окажат на масите на потребителите в Източна Европа", обясни Вестагер.

Сега правителствата на 8-те страни и газовите компании имат срок до 4 май дали приемат предложенията на "Газпром". Ако те ги одобрят, Еврокомисията ще сключи споразумение с компанията и ще назначи свой представител, който да следи дали ги спазват. Ако те откажат, Еврокомисията трябва да накаже руснаците за нарушаване на конкуренцията.

"Европейските правила се отнасят за всички компании, които оперират на европейския пазар, независимо от това дали са европейски или не. "Газпром" е добре дошла в ЕС, но по европейските правила", заяви Маргрете Вестагер.

Ако се окаже, че страните приемат ангажиментите на "Газпром", а компанията не ги спазва, Еврокомисията ще може веднага да я санкционира, без да трябва да доказва нарушенията. Глобата срещу руския монополист може да е до 10% от световния му оборот. През 2016 г. компанията е отчела оборот от 102 милиарда долара. "Газпром" е най-печелившата добивна енергийна компания в света.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путин спря проекта от Турция и обвини БългарияПутин поиска железобетонни гаранции от ЕСПутин клекна и моли ЕС:)))))Извод : Путин е ДЖУДЖЕ и пародия на политик.
33
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Джуджето клекна :)))Браво на ЕС!
32
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стига сте мрьнкали ве като нямате пари за газ маайте с брадвата и цепете дьрва той и бензина ви е скьп ама карате колите по на двайсет години и кусур ааааааа маха тецовете и те скьпо ви продават ама плащате ааааааааа само мрьнкате омрьзна ми от мрьнкачи професори дето всичко разбират ама пет лева в джоба си нямат
31
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До JJIvanov GeologТо и НАТОвски учения в Черно море не са благоприятни, но за тях нищо не казвате! От Козляк не разрешават да протестирате срещу тях, нали?
30
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Я да се държите като европейци с евроатлантически ценности!!Какво сте се разревали,евтина та евтина газ??Искате Европа-ще си плащате като европейци!!И......не си гледате американския ТЕЦ,който продава ток на 5-торно,10-торно по-високи цени и е на път да фалира НЕК-а,външни заеми вземаме да си оправим сметката с нея,а за "скъпото"благодарение на европейските ви партньори руско,синьо гориво сте се хванали!!Ми вдигайте консумацията,че да падат цените!!Да,ама откъде икономика консуматор!!!
29
10
 
20
 
! Отговори
Питам само... преди 7 години
Питам само зложелателите на ЕС...нека всеки да се замисли, ако не бяхме в ЕС-----кой щеше да ни спаси от ***? пардон може би за Вас, зложелателите на ЕС , е добре БГ да плаща скъпо и прескъпо, но ако е така---нека всеки сам да разбере какви "патриоти " сте!
28
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Gazprom winsВие руснаците знаем че искате друго. Но ние Българите искаме да не ни продавате най скъпия газ. И понеже ЕК защити нашите интереси за сметка на руските сега газ пикаете.
27
5
 
17
 
! Отговори
До 29 преди 7 години
Сега кое му е евтиното? Плащаме най-скъпият газ в цяла Европа. На Путев му стана ясно, че тотално може да бъде отсвирен от каквито и да е продажби на газ в Европа, Китайците вече му го 'надянаха', на кого ще го продава??.. следователно ще се свалят цени, за да е конкурентен на другите продавачи... следователно ще имаме по-евтин газ.
26
11
 
6
 
! Отговори
Gazprom wins преди 7 години
"Газпром" е добре дошла в ЕС, но по европейските правила", заяви Маргрете Вестагер.С техните цени на тяхната газ ...А ние ако искаме нещо друго - още чакме хамериканските танкери...
25
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Вдеваш ли изобщо?Че ние в момента сме много над пазарната цена. Не съм сигурен за света но в Европа сме с най скъпата цена.
24
11
 
1
 
! Отговори
Вдеваш ли изобщо? преди 7 години
До nikiСпоред статията газта ще е на пазарна цена без транзитни отстъпки, за успокоение може да си препроваме...кое му е евтиното?
23
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ушанките са много нагли...Рано или късно ще лапнат дървото!
22
3
 
5
 
! Отговори
между редовете преди 7 години
Според статията - няма да ни търсят сметка за компенсациите ако си стнем един редови купувач.Да ни е черстито!Да благодарим на "далновидните" политици с бостански произход и техния кофти материал!
21
7
 
18
 
! Отговори
niki преди 7 години
Ха-ха, санкциите към руските олигарси нямали ефект, а?Клекнаха, и ще продължават да клякат... честито, ще имаме евтин газ :)
20
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Силата на Сибир е най-иновативният проект на света. Газ ще се подава не по тръби ,а по въздуха.
19
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А бай Пуй още си блъска киферицата какъв закон аджеба да измисли, та да ограничи поне малко поркането на боярищник.
18
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 22Силата на Сибир 2 е на етап първа копка. От 2013 та насам все първи копки му правят. По него нищо не върви защото го има само на хартия.
17
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
погледнах че по Силата на Сибир за Китай върви 50 пъти повече газ то не е за вярване
16
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"По отношение на "Южен поток", който беше спрян едностранно от Русия в края на 2012"...Абе май не беше баш тъй.
15
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Пак ни прекарахакой те е прецакал бе. прочети поне статията, ако можеш да четеш. Пише точно обратното, че ние ще можем да продаваме газ, а не като в първия вариант да сме само територия през която минава тръба