Доктори и адвокати – новите жертви на наглите хакери

Престъпниците търсят платежоспособни, вземат им парите
Обновена: 14 мар 2017 12:30 | 14 мар 2017 12:24,
25
Доктори и адвокати – новите жертви на наглите хакери
Снимка: архив, Reuters

Лекари, адвокати и други високообразовани специалисти са новите жертви на компютърните престъпници, съобщават медиите в Белгия.

Хакерите вече се преориентират от изнудване на случайни потребители на интернет към хора, които са платежоспособни и не искат неприятности.

Най-разпространеното в момента компютърно престъпление е изпращането на имейл за неплатена сметка, схема добре позната и у нас.

Още по темата

Потребителят трябва да кликне върху линк, за да види подробностите. Когато го направи, получава съобщение, че информацията от компютъра му, както и мрежовите му файлове и дори тези от външни устройства, е криптирана и за да си я върне, трябва да плати на хакерите. В противен случай тя ще бъде унищожена.

Сумата е в биткойн - електронна платежна единица, с която преводите се извършват без посредник и са необратими. Размерът на исканата сума се равнява на около 500 евро.

Дава се и подробна информация как да бъде извършено заплащането. След като сумата бъде преведена, файловете се декриптират и потребителят може да ги ползва отново.

Тактиката не е нова, но сега престъпниците се свързват с хора, които според тях са в състояние да платят, предупреждава белгийската полиция.

"Доскоро хората биваха атакувани на случаен принцип. Сега престъпниците използват фишинг към определени сектори или групи като адвокати, юристи, лекари и други медицински специалисти", казва пред тв VTM Рафаел Лондърли от отдела за компютърни престъпления във белгийската федерална полиция.

Инспекторите съветват да не се отварят имейли от непознати адреси, а ако компютърните файлове бъдат криптирани, да се потърси специалист, преди да се плаща.

"Подайте оплакване до полицията и опитайте да почистите системата си и да си върнете данните от бекъпа на компютъра. В никакъв случай не плащайте", съветва Лондърли.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още по темата: белгияхакери
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
31
 
! Отговори
Магазинера преди 7 години
До АнгелАми явно кликат, иначе полицията няма да бие тревога. Докторите и адвокатите обикновено са законопослушни хора и като видят, че имат неплатена фактура, тръгват да я отварят
17
0
 
32
 
! Отговори
аз преди 7 години
До Анонимен 1---------------------------------------Направо си глупав.Става въпрос за белгийските лекари и адвокати,бе пукал!
16
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Я ко тее прехвърлила на боб някои да ти ползва минутите което няма това право и е подсъдимо държа да подчертая сигорно някои *** я е почерпил ми как пък всеки път като сключи договор потребителя как не видяхме един бонус тогава къдее промоцията питам кои не спазва договорна кауза те защо защото сме обикновенни хора яко сме баровци нема да е така измамници дано се наядете това нее самов мтел във всяка една свера яжте
15
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Доктори и адвокати тия дерат всичко наред ми ония спят данс това си се знае кои какво прави интересното е защо не земат мерки а само когато се налага винаги сме били лоялни клиенти тука на всичко изведнъж телефонен оператор дига цените не даи си боже да разбера че са ми дали номера и затова да ми се товарят сметките ще ги осъдя всеки път лие грешка ами кажете бре хора какво става мтел странни са тия грешки *** за наша вреда посредата на договора изведнъж а кажете какво става господ знае
14
2
 
38
 
! Отговори
Ангел преди 7 години
Съмнявам се че ще имат успех с Високо образовани хора.Само ***.от може да кликне върху съмнителен файл от непознат мейл!
13
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 13:от над 10 години съм без антивирусна, и също нямам проблеми ;)то не е до това нещо да ти чисти, а да не цапаш :DПък като дойде нещо ново то ще хване и мен и теб и двамата ще преинсталираме :D
12
5
 
39
 
! Отговори
321 преди 7 години
Браво на хакерите,да продължават да обират тези мерзавци.
11
1
 
38
 
! Отговори
Да преди 7 години
Доктори,адвокати,ЧСИ,банкери тези трябва ежедневно да се тормозят и крадът зада видят как живее народа.
10
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ужас!!!! Дано да не попадна на такъв хакер защото 100 ГБ Порно ще отиде по дяволите
9
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Затова има аварии по за минута пак се почна
8
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ми те имат пари друго кои има никои и енергажии тия са наи добре
7
7
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДО АНОНИМЕН 1ДОКТОРИТЕ БЯГАТ НАВЪН,ЗАЩОТО СИ ПРЕДСТАВЯТ,ЧЕ ТАМ ЩЕ ПЕЧЕЛЯТ ПОВЕЧЕ.ПРОПУСКАТ,ОБАЧЕ НЕЩО ВАЖНО-ОТНОШЕНИЕТО КЪМ ПАЦИЕНТИТЕ ТАМ НЕ МОЖЕ ДА Е КАТО ТУК.ТРЯБВА ОТНОВО ДА УЧАТ МЕДИЦИНА ,ЗАЩОТО СИ Е ЧИСТА ЛЪЖА,ЧЕ ТАМ ИМ ПРИЗНАВАТ ДИПЛОМИТЕ.СГАФЯТ ЛИ ЗА НЕЩО,ВЕДНАГА ИМ ОТНЕМАТ ЛЕКАРСКИТЕ ПРАВА И СА ДОВОЛНИ,АКО НЕ ГИ СЪДЯТ.ЗА ТОВА МАЛКО ЛЕКАРИ РАБОТЯТ ТАМ КАТО ЛЕКАРИ И ДОСТА ЗАПОЧНАХА ДА СЕ ВРЪЩАТ.
6
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чакайте българин да плати, от глад ще умрете, нещастници! Тук просто който не може да го направи сам ще викне някое момче-компютърджия за 30лв. да преинсталира уиндоуса и готово ;)
5
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"да се потърси специалист, преди да се плаща" да, не е лошо и ние трябва да ядем, макар декриптирането да е почти невъзможно.
4
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Един пъти те да са жертви :)
3
2
 
43
 
! Отговори
удри преди 7 години
Тарикат стават адвокати,стават адвокати, сладка работа.Кофти хора вадят от затвора,вадят от затвора, лоша работа.
2
5
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много правилно. Кво тормозят възрастни хора. Правилно е да се скубят - скубачи. Да не ти се налага да попадаш на лекар или адвокат - смъкват ти кожата.
1
5
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз пък си мислех, че докторите са бедни и за това бягат навън :( Колко съм наивен ...