Писмо: Имате дълг от 2903 лева! Вирус или опит за измама?

Уж фирмен дълг, а получилите писма дори нямат регистрирани фирми
Обновена: 13 мар 2017 09:10 | 13 мар 2017 09:07, Боряна Павлова
60
Писмо: Имате дълг от 2903 лева! Вирус или опит за измама?
Снимка: архив Reuters

Отваряте си пощата, а там имейл ви съобщава, че имате неизплатени дългове? Подобни съобщения обикалят мрежата в последните няколко дни.

Потребители сигнализираха, че на електронните си пощи са получили съобщения, изпратени от японски потребител, но подписани с българско име.

В него, без да фигурира обръщение, на български език се посочва, че фирма на получателят е заявила услуги на стойност 2903 лв. Посочен е номер на договор, който пък е прикачен към писмото, съобщава "Дарик".

"Съгласно условията на договора, в съответствие с параграф 3.0, в рамките на 5 работни дни от датата на предоставяне на услугите, трябва да бъде направено плащане в пълен размер. В съответствие с точка 3.2 от настоящия договор следва санкция в размер на 3,5% от стойността на предоставените услугите, за всеки просрочен ден. Към днешна дата, плащане от вас не е постъпило. Въз основа на изложеното по-горе, ние ви призоваваме до 15.03.2017, да изплатите изцяло задължението си в пълен обем", пише в писмото.
 
В заключение получателят е заплашен, че ако не плати посочената сума ще бъдат сезирани компетентните органи.
 
Писмото е изпратено на хора, които никога не са имали регистрирани фирми.

Прикаченият файл и японският имейл пък ги е усъмнило, че става дума или за вирус, който се разпространява, или за опит за измама.


60
Още по темата: вирусиписмаимейли
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 2 години
ти пък безплатното го вързали на пътя на тротоара ли да стоим за да ги има а стаите какво правим
44
0
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 2 години
до умника които се пробва да ми ползва скороста вечер като играе с някои от подръжката да го уверя да спи спокоино имам приятели и аз
43
0
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 2 години
явно я има ма да не ревнете за договор аман от подръжка
42
1
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 2 години
докога с тоя начин на мислене ма модерно е на село или в жунглата ти отваш плащаш иси заминаваш няма да ти става гаже като тее загледала в главата или гледа кои с пари е
41
0
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 2 години
мен ми то това отова е бавен нета и от някои де дреме безхаберно а и коментира кои какаъв и из офисите ито пред очите ти що ли какво го интересува ама ако мине данс и нап да ги пита що го правят се пита в задачата
40
0
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 2 години
ба си дискриминацията ще да е гледа някои си казваше дедо йоцо романа си че пеем бел роза
39
1
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 2 години
а и лошо е че играят с някоя управителка е това е супер хакерстово доде пие кафе че оня другия бизнеса му да върви от тия хакери наи боли щото тои бил наи разбирал интернета дами и господа бил с преззентации
38
0
 
1
 
! Отговори
anonimen преди 2 години
ами има такива де простеят гледам и сега господ знае какво прекарват едни пари едни клиенти един през друг а сега се виновен някои тия луди са за лудницата
37
0
 
4
 
! Отговори
ЧоЧо преди 2 години
Аз пък непрекъснато получавам мейли да гласувам за Корнелия, иначе ще ме убият. Чудя се какво да правя. Много ме е страх.
36
1
 
1
 
! Отговори
До Милена преди 2 години
Знам, че звучи гадничко, ама ... никога да не правят повече така.

Иначе, да изръчкаш ИТ-то спешно да ти чеква компютъра, от друг незасегнат компютър да си влезеш в пощите, фейса и да си смениш паролите, ако си правила онлайн банкиране - говори с банката и все разни такива досадни нещица. Освен, че може да ти хакнат паролите, може и да ти го криптират и да ти искат пари, а дори и да платиш, няма гаранция, че ще имаш достъп до информацията си. Всеки ден да си сейваш инфото на външен диск и т.н.
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до Милена: за тези отворили мейлите ИТ съвтеа е един: компютрите не са за вас, ако продължите да ги използвате потенциалните опасности са по-големи от евнтуалните ползи. Намерете горе-долу грамотен специалист да изтрие акаунтите и данните ви по надежден начин и се ограничете до цъкане във фейса и инстаграм само от телефон, на който няма мейл и браузър
34
1
 
6
 
! Отговори
Милен преди 2 години
Самото отваряне на e-mail не представлява опасност - но НЕ отваряйте прикачения файл, там е вируса.
33
1
 
2
 
! Отговори
Милена преди 2 години
...а някакъв IT съвет за тези, които са отворили имейла???
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Ангел 30
Получих и аз от подобна поща, но че щели да ми запорират сметките заради неизплатени дългове. Някой видимо се възползва от новините напоследък за дълговите измами.
31
0
 
5
 
! Отговори
ЕЛ Пощи преди 2 години
Всяка регистрация която направите от личния си мейл.Без значение в какъв сайт ,букмейкър,социална мрежа или в новинарски сайт като днес.бг .Имайте предвид че мейла ви ще бъде продаден на лица занимаващи се с или реклама(спам разпространение) или онлайн измамници.Сигурно сте забелязали че в пощата ви пристигат всякакви по род реклами или измамни мейли,вируси .Дори сайтовете за маил услуги като абв ,yahoo ,gmail ,mail.bg и стотиците други продават вашите мейли на всевъзможни спамаджии и измамници!
30
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Англичаните имат една поговорка: Curiosity killed the cat!

Без значение и още по-малко с каквото и да е лично отношение, но всички цъкнали на имейли от непознат адрес, било то от любопитство, докато сънени са си пиели сутрешното кафе, или са се настройвали за работа, или поради каквото там още, явно обичат да ги боли главата...

Не им го пожелавам, но следващия път дано размислят преди да почнат неориентирано да кликат. Защо? Това тяхното си ИТ ще им го обясни по-добре.
29
0
 
5
 
! Отговори
до Лидия Думбанова преди 2 години
Явно не си много в час с Интернет ,домейни и мейли че да се шашкаш толкова.Сама разбираш че всеки може да си направи поща и да ти праща мейли че му дължиш пари.Имам поща в абв-то с 30 000 спам мейли и сигурно половината или ми искат пари или ще ми дадат пари ако заплатя някаква скромна сума .Толкова са много че ме мързи да ги трия!!!!
По полека я карай.Ако така се шашкаш за нищо, представям си какво ще стане ако наистина имаш някакъв истински проблем с Бизнеса ти!!!
28
2
 
3
 
! Отговори
Ангел преди 2 години
Преди седмица получих мейл от уж от НАП. Осъмни ме че домейна не беше @nap.bg a всъщност мейла от който получих писмото е: kanho-obayashi@power.odn.ne.jp.Имаше прикачен файл към писмото който трябваше да отворя. Разбирасе че веднага се досетих че е вирус.Писах на господин Обаяши че ако го хвана ще му скъсам жълтата тръ.тка но пощата вече не съществуваше защото получих обратно писмо че мейла ми не е доставен.Та искам да ви посъветвам НЕ ОТВАРАЙТЕ прикачени файлове от непознати мейли!!!!!
27
2
 
1
 
! Отговори
Лидия ДУМБАНОВА преди 2 години
Нашата фирма подаде сигнал....до институциите...във фирмата ни работим няколко човека отговарящи на мейли и подписващи договори и в първия момент се шашкаш,така че не е любопитство,а реална ситуация.....мога да Ви кажа,че до 30мин мейла ни изненадващо изчезна....от кутията ни с писма,докато дойдат да го проверят...шаш,какво ли става??
26
1
 
2
 
! Отговори
Ddd преди 2 години
И ние го играхме сутринта търсене на договори ,счетоводство и т.н