Юнкер ще отнема парите на евроскептиците. Къде сме ние?

Полският евродепутат, обидил жените, глобен с ?9180
14 мар 2017 21:35,
39
Юнкер ще отнема парите на евроскептиците. Къде сме ние?
Снимка: архив, Reuters

Председателят на Европейската комисия пише проектозакон, който да забрани на евроскептичните партии да получават европейско финансиране. Това съобщи председателят на парламентарната група на ЕНП Манфред Вебер, чиято е идеята.

Юнкер, който също е от ЕНП, се видя с евродепутатите от групата снощи в Страсбург, в рамките на консултации за бъдещето на Европа.

"Трябва да се отнасяме с по-голямо внимание към това за какво се харчат европейските пари. ЕС не може да продължава да дава в ръцете пари на тези, които са против него", заяви Вебер.

Той даде за пример родната си Германия, където Конституционният съд обяви, че някои партии нямат право на държавна субсидия, въпреки че съществуването им е разрешено.

Вебер заяви още, че не оспорва правото на хората да подлагат на съмнение Европа, "но въпросът е дали тя е достатъчно глупава да финансира враговете си".

Лидерът на най-многочислената група в Европарламента каза, че националистически и радикални партии, враждебни на ЕС, се възползват от европейско финансиране, за да организират събития на крайната десница.

В момента европейският бюджет отпуска пари на 16 европейски политически партии. От тях най-много взема ЕНП - €8,9 млн за 2017 г, следвана от ПЕС - с 6,9 млн. Като размерът на средствата се определя от броя на евродепутатите, вкарани в Европарламента.

От промяна на условията за финансирането на европейските партии изглежда ще бъдат засегнати две европейски политически семейства, които отговарят на описанието на Вебер - "Движение за Европа на нациите и свободата" на Марин Льо Пен и "Алиансът за пряката демокрация" на Найджъл Фараж. И в двете семейства няма български партии, но при Фараж индивидуално членство има Слави Бинев, който сега се кандидатира от ДОСТ.

За тази година за Льо Пен от евробюджета са заделени 1,69 млн евро, а за Фарж - 1,1 млн.

Фараж вече трябваше да връща пари миналата година на бюджета, след като се оказа, че е плащал с европейски средства за социологически проучвания за британския референдум.

Европейските пари могат да се харчат за организиране на различни публични събития и за европейските избори, но не и за национални предизборни кампании и за финансиране на национални партии.

Междувременно шефът на Европарламента Антонио Таяни наказа с глоба от 30 надници полският евродепутат Януш Корвин-Мике, който на 1 март заяви в пленарната зала, че жените трябва да получават по-ниски заплати, защото са по-слаби и могат да работят по-малко от мъжете. В момента дневната надница на евродепутата е 306 евро, което означава, че на Корвин-Мике ще бъдат удържани 9180 евро. Освен това той няма да бъде допускан 10 дни да се изказва и 1 година да представлява Европейския парламент. Според кабинета на Таяни наказанието на полския евроскептик е безпрецедентно високо, тъй като председателят не можел да толерира поведение, подлагащо на съмнение основни права, особено когато идвало от някого, който трябва “с достойнство да представлява европейските народи".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
16
 
15
 
! Отговори
Той преди 7 години
Правилно . Дори закъсняло твърде много . От къде накъде хем им се дават пари хем реват срещу ЕС
10
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Га вземат парите на хората,като данъци,не ги питат,дали са евроскептици,че да не вземат от тях,ама,га ги дават(оти са в техните,а не в държавни ръце),тогава,подават по едно трипръстие!Иначе ги тресе една страшна "дмикрация",дет и Ердоган ще и завиди,а Хитлер ще подскочи в гроба,как не се е сетил за този момер,за управление на Стадото!А Стадото,Великото Стадо,спи,та умира и въобще не шава!!!Бе ще го търсите вие социализма,ама ще има демократичен кол отзад и отде се^ат гладните!!!
9
6
 
24
 
! Отговори
Джункер преди 7 години
Тъй, тъй, ше им омекне скептицизма като стане дума за пари!
8
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Масон
7
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е,най-после МОЖЕ БИ,на зомбостадото,упоено от юроспийската демоНокрадция ще стане ясно,ЧЕ НЕМА ЛАБАВО - или ще се играе по демоНокрадската ***,или ще играе демоНокраДската тояга!!!Разбирате ли това евростада?!
6
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Юнкер тъй или иначе отнема пари от евроскептиците, сега въпроса е, че не ще да дава. Ама си мисли, че някой е длъжен да му дава на него и да му финансира недоносчето
5
11
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво на Юнкер ЕС върви към своя край и гражданска война.
4
7
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чудя се на европейските хора, докога ще търпят такива ненормалници като тоя, да им взема парите и да разполага с тях като със свои!
3
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това изкукуригало старче трябваше отдавна да го пенсионират а не да обсъждат всяка негова налудничева мисъл!
2
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Юнкер може да си ходи най-спокойно, въпроса е какво Юнкер взема от всички, а дава само на някои. Това разбира се си е една кражба и на Юнкер мястото му е в затвора,щом обявава данкоплатеца извън закона и финансиране. Руските хакери, Тръмп ,крайнодесните, ислямистите и Путин са виновни.
1
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е тоя е голям мозък, трябва да е от Герб.Като вземе парите на скептиците и ще ги направи оптимисти.