60 години ЕС, а ще има ли разпад?

Юбилеят събра лидерите на 27 страни
Обновена: 25 мар 2017 11:55 | 25 мар 2017 11:55, Петя Славова
143

Снимка: БТА

Президенти и премиери на 27 страни от Европейския съюз (ЕС), заедно с ръководителите на европейските институции, се събраха тази сутрин в италианската столица, за да отбележат тържествено 60-годишнината от подписването на Римските договори, положили основите на обединена Европа след Втората световна война.
България е представена от държавния глава Румен Радев.

Церемонията започна в 10 часа местно време (11 часа българско време) в Двореца на пазителите, който е част от музейния комплекс на Капитолийския хълм. През 16-и век издигащата се там средновековна сграда е превърната в забележителен Ренесансов дворец, проектиран от гениалния архитект, скулптор, художник и поет Микеланджело Буонароти.

Още по темата

В нея се намира великолепната Зала на Хорацийте и Куриацийте, наименована на два знатни рода, свързани от легенда. Според преданието през 7-и век пр.н.е., изправените пред война владетели на съседните кралства Рим и Албалонга, решават да избегнат масово кръвопролитие и да излъчат победител чрез битка между трима представители от всяка страна.

Двете бойни групи са били съставени от по трима братя, съответно от римския род Хораций и от рода Куриаций от Албалонга. Останал жив само един от тримата Хораций, който с хитрост успял да унищожи своите противници, а Рим присъединил победеното съседно кралство.

Именно в тази зала на 25 март 1957 година ръководителите на 6 държави - Белгия, Западна Германия (впоследствие Федерална република Германия), Италия, Люксембург, Нидерландия и Франция - подписват Договор за Европейска икономическа общност (ЕИО) и Договор за Европейска общност за атомна енергия (Евратом).

Това са два от трите учредителни документа, върху които се гради ЕС. Третият основополагащ документ, Договор за Европейска общност за въглища и стомана, е подписан преди това на 18 април 1951 година в Париж.

Пръв произнесе слово в качеството си на домакин италианският премиер Паоло Джентилони. След него се изказа Джоузеф Мускат - премиер на Малта и ротационен председател на Съвета на ЕС.

Последваха словата на председателите на Европейския съвет, на Европейската комисия и на Европейския парламент - Доналд Туск, Жан-Клод Юнкер и Антонио Таяни. Гостите бяха привествани от кметицата на Рим Вирджиния Раджи, пише БТА.

Очаква се в края на церимонията да бъде подписан документ, огласен като Римска декларация, който да определи основните направления в дебата за бъдещето на ЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още по темата: римЕСгодишнина
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
7
 
3
 
! Отговори
Наталия преди 7 години
За ужас на комунистите-болшевики по цял свят Европейския съюз няма да се разпадне, но ще има различия, които ще се изглаждат с разбиране и спорове....плюс финансиране.
18
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕС ще се разпадне, Гюрга Пинджурова ще спчели Уинбълдън, петел ще пръдне ии Бойко Бибитков ще прочете 101 книги..................всичко е възможно ама едва ли.
17
5
 
11
 
! Отговори
ivailo1403 преди 7 години
Дано се разпадне тоя вреден за България ЕС.
16
12
 
9
 
! Отговори
Европейският съюз преди 7 години
Европейският съюз да не е Съветския съюз ,че да се разпада. Европейският съюз е най-голямото политическо постижение на човечеството от както свят светува до наши дни. Европейският съюз е сложен жив организъм, който се развива и се променя. Това се случва в момента. Този тип съюзи е бъдещето на човечеството.
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ВасилевТурция е най-важният коз на британо-американските интереси в този момент!.по скоро в британските интереси. Те свирките са различно производство, ама от едно и също дърво ... :))света е по-сложен отколкото ни се струва, но по-*** отколкото мислим! :))
14
5
 
5
 
! Отговори
РАЗПАД ДА преди 7 години
И още как
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това ,разбира се, е основание да седиш и гледаш как се формира изкуствено нова държава отцепена на верски принцип.....То така навремето са гледали западните държави и страданията на българите,но пък нали не е имало ЕС,нито сме членували в него...Йезуит!
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименСПРИ С АГИТАЦИЯТА !!!СЪРБИЯ НИКОГА НЕ Е БИЛА В ЕС!ЕС НЕЗАЩИТАВА СТРАНИ КОЙТО НЕ СА В ЕС!! СПРАВКА УКРАЙНА !
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
няма да се разпадне, ще мутира в ново състояние , засилващо пирамидалната структура.в света борбата е между тези, които искат, да има една голяма пирамида и тези, които искат да има 2-3 локални пирамиди
10
0
 
10
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Трябва да си сляп или предубеден за да не виждаш на къде вървят нещата. Проблема е, че тези които ни докараха до това положение сега се правят на спасители и леко започват да обръщат палачинката, но май вече е малко късничко. Хората просто не желаят съюза да е в този вид подчинени на група добре платени чиновници които никой не е избирал ,а трябва да търпи безумните им решения.
9
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще се разпадне няма как.Няма вечни съюзи.
8
6
 
14
 
! Отговори
А Н Т И преди 7 години
Щом България е в съюза, ЕС ще се разпадне, и ще премине във друга форма.
7
14
 
13
 
! Отговори
трябва преди 7 години
Час по скоро да се разпадне и България да си намери мястото в съюз с Русия и Турция...всичко друго е тука има,тука нема..а агонията на народа продължава с пълна сила..при Путин и Султана не се толерират националните предатели и мекерета,разни третополови политици
6
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
УМРЕ ЛИ ПУТИН МОЖЕ ДА ИМА ЛЪЧ СВЕТЛИНА ЗА СВЕТА!!!!!!!!!!!!ПУТИН ДАДЕ ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ НА ИРАН!!!!ПУТИН ИЗБИ НАСЕЛЕНИЕТО НА СИРИЯ С РУСКАТА ВОЙСКА САМО И САМО ДА ЗАПАЗИ НЕЩАСТНАТА СИ БАЗА ТАМ И ВЛИЯНИЕ С ЦЕНАТА НА МИЛИОНИ ЧОВЕШКИ СЪДБИ!!!ПУТИН НАПРАВИ БЕЖАНСКИЯ ПОТОК ОТ СИРИЯ КЪМ ЕС ЩОТО АКО НЕ БЕШЕ СЕ НАМЕСИЛ В СИРИЯ СЕГА ТАМ ЩЕШЕ ДА Е КАТО В ЛИБИЯ А ОТ ТАМ БЕЖАНЦИТЕ СА СМЕШНА БРОЙКА!ЗЛОТО НА ЗЕМЯТА СИ ИМА ИМЕ И ТО Е ВЛАДИМИР ВЛАДИМИРОВИЧ ПУТИН!
5
4
 
9
 
! Отговори
трябва преди 7 години
Третополовия съюз ако се разпадне пропадналата,крадливата,корумпираната България за десерт ще е в ръцете на Великия СУЛТАН ...и ще бъде пътиииии по добре за България и народа,жизнения стандарт ще се повиши много,заплати,пенсии ще скочат драстично....вТурция живеят над 80 племена-стада и са си доволни от живота и си обичат Султана си..а в България нарочно държат стадото гладно и мизерно с ниски заплати и пенсиии...не че няма пари в държаватаа крадците,престъпниците,националните предати са в повеч
4
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До РУССКИЙ ОККУПАНТТи другарю путинист живял ли си преди смъртта на СССР та толкова просташки сравняваш чудовището СССР с ЕС. От написаната глупост се разбира че изобщо не си бил роден тогава, но да плещиш глупости първа радост е тебе.
3
3
 
4
 
! Отговори
DO 11 преди 7 години
Путин е виновен за разпада на ЕС ?
2
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мечти за разпад на ЕС има само в главата на Путин и нашите русофил путинисти. Докато Путин има основание да иска разпад за да може поединично да изяжда Източна Европа както направи с Крим и Донбас, то не виждам никакво основание това да искат нашите русофил-путинисти, освен престъпното им желание да унищожат България заради руския интерес.
1
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какъв е този *** въпрос? Та той почти се е разпаднал невиждате ли или ви трябват 5 диоптъра очила? ЕС е Вавилонска кула която ще се разпадне с гръм и трясък. Това съм го казал преди повече от 15 години и не спирам да го повтарям. Само като им гледам размазаните мозъци и действията ми е ясно накъде се е запътил ЕС. Особено пък след като онова баби вкара в германия почти милион кафени хептен ос.рахте пейзажа. Така че разпада е неизбежен колкото и да им се иска на някои да продължава лапачката!