"Гардиън": Brexit – безсмислен акт на политическа глупост

Мей намекна: Отворете пазарите си или ще ви оставим на терористите и Русия
30 мар 2017 22:10, Елка Василева
102
"Гардиън": Brexit – безсмислен акт на политическа глупост
Снимка: архив, Reuters

Излизането на Великобритания от Европейския съюз - една от най-големите икономически сили в света - е исторически и безсмислен акт на политическа глупост, чиито последици ще формират тази страна и нашите съседи в идните години. Но това вече се случва, пише редакционна статия в. "Гардиън".

Това е четвъртата голяма геополитическа промяна за страната от 1945 г. насам. Първо престанахме да бъдем империя, започвайки с Индия през 1947 г.

Втората беше присъединяването към тогавашната Европейска икономическа общност през 1973 г.

Третата беше краят на Студената война между 1989 и 1991 г.

Те промениха света по начини, които никой не би могъл да предскаже, а ние продължаваме да живеем в последиците от тях. Все пак едно рязко откъсване от Европа без никаква преходна връзка с най-близките ни съседи, с които ни свързват общи усилия, може да доведе до хаос. Това би застрашило не само нашето благоденствие и сигурност, а и би нанесло удар по многостранната архитектура, което може да бъде предвестник за по-нестабилна епоха за света.

Геополитическа промяна

Бъркотията, която може да ни сполети в идните години, беше видима за всички в часовете, след като Тереза Мей изпрати на Брюксел прощалното ни писмо. Всичко започна толкова добре. В парламента Мей мъдро реши да аргументира позицията си в успокоителен дух - и като тон, и като съдържание. Тя внимателно беше подбрала думите си и се представи по най-добрия начин като министър-председател на трибуната, където остана с часове да отговаря на въпроси, след като изнесе своята реч.

Ако Мей искаше да представи довод в подкрепа на тезата, че правителството трябва да се отчита за Brexit-а пред парламента, днес тя го направи. В Европа обаче нейното писмо беше посрещнато с твърдения за "изнудване" и с възмущение, което донякъде беше предназначено за вътрешната публика, която не разбира защо Великобритания напуска.

Неумелият намек на Мей беше, че може да има размяна между отговорностите на Великобритания в сигурността и желанието й за икономическа печалба. Това е нещо непоносимо за тези, които го изтълкуваха като съвременна форма на "дипломация на военните кораби": отворете пазарите си или ще ви оставим на милостта на терористите и Русия. Това безспорно е малко преувеличено. Мей знае, че е в интерес на ЕС и Великобритания да продължат да действат като близки военни съюзници, особено в несигурни времена. Тя защити тази теза няколко пъти в речта си в двореца Ланкастър. Това остава нейният най-силен - и най-слаб - аргумент.

Все пак с кого, ако не с Европа, ще бъде съюзник Великобритания? По-добре Мей да беше признала дискретно, че Великобритания допринася за европейската сигурност, печелейки благоволение за осигуряване на благоприятна търговска сделка.

Това е показателна грешка. Досега Мей трябваше да се занимава единствено с публика, съставена от яростни поддръжници на Brexit-а в медиите и собствената й партия. Те жадно поглъщаха всякакви нападки срещу Брюксел.

Но сега нейни критици са хората, с които Мей трябва да работи в чужбина. Те не могат да бъдат подкупени със заглавия в "Дейли мейл". Те също така са явно недоволни да им се предлага размяна между сигурността и търговията, когато се водят войни в задния двор на Европа. Това показва, че Мей разбира вътрешната си публика, но не и европейските си събеседници.

Помнете, че ни предстоят две години на подобни проблеми, така че Мей трябва да се учи бързо. Евроскептиците не разбират обаче, че Европейският съюз е смятан за екзистенциално вдъхновение, посока и цел за тези, които искаха демокрация. За тези, които живееха в диктатурите в Централна и Южна Европа, за чието падане помогна магнетичната сила на ЕС, Европа означаваше свобода.

За германците след войната силата на една държава не би могла да бъде упражнявана без Европейския съюз. Това вероятно обяснява твърдото отхвърляне от страна на Ангела Меркел, на която също й предстоят избори тази година.

Необходимо е Мей да престане да бъде нечувствителна за европейската политика. Очевидно е, че е необходимо ЕС да спре други да последват примера на Великобритания. Настроеният против ЕС Герт Вилдерс не спечели властта в Холандия, но Марин льо Пен продължава да има шансове да стане следващият френски президент. В Италия положението е още по-тревожно; две от трите водещи според проучванията партии са против ЕС.

Това не беше изцяло лоша новина за Европа. Мей би трябвало да бъде поздравена за това, че каза, че Великобритания се стреми да "гарантира правата на гражданите на ЕС" и че постави правата на работниците в центъра на Brexit-а. Би било ирония, ако тези, които гласуваха за Brexit, изнесат по-голямата тежест от неговите провали. Нищо обаче не беше споменато за защитата на околната среда, потребителите или защитата на данните. Тези обещания бяха направени в "бялата книга" на правителството и министрите би трябвало да бъдат държани отговорни за даването на такива обещания. Изглежда, че те вече връщат думите си назад за твърденията, че във Великобритания след Brexit-а имиграцията ще бъде намалена.

Вестник "Гардиън" искаше Великобритания да остане в ЕС, но никой не може да отрича факта, че някои избиратели се чувстваха изолирани от глобални сили извън техния контрол и смятаха, че те ограбват живота им. Това обаче не трябва да означава, че напускащата ЕС Великобритания би трябвало да бъде тесногръдо място, обхванато от антиимигрантски изолационизъм.

На карта е заложен не Brexit-ът, а видът на Brexit-а. Беше добре да се чуе Мей да казва, че светът има нужда от либерални, демократични ценности в Европа, а Великобритания споделя тези ценности. Мей, която подкрепяше оставането в ЕС, сега води правителство, поддържащо Brexit-а. През януари тя предупреди, че "наднационалните институции, силни колкото създадените от Европейския съюз, са в доста неудобно положение по отношение на нашата политическа история и начин на живот". Мей на практика казваше, че винаги има вероятност от пробив заради дълбока несъвместимост.

Вкореняване на евроскептицизма

Това, което така и не си отиде, беше горчивото озлобление на една особена британска черта: усещането, че сме разменили империя, която сме управлявали сами, за такава, която, както странно се твърдеше, управлява нас.

Евроскептицизмът съществува, откакто съществува европейският проект. Но той беше вкоренен в сърцето на тази страна от тачъристките клакьори, които първо искаха отделяне, а после започнаха да призовават за трайно отцепване. Най-силното доказателство за чувствата на Европа към Великобритания бяха всичките неприятности, които Брюксел понесе в името на отношенията.

В крайна сметка ние напускаме, като съзнателно прекъсваме връзката с писмо за развод, в което яростно се настоява за специални отношения след години на неудобен брак.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво очаквате от една бивша империя която живее на остров, те са си природно изолирани от как свят светува, това им се отразява и на характерите да са такива чишити. Колкото и ЕС да е в криза аз лично предпочитам нещо да ме обединява с народите в Европа отколкото да ни разделя.
46
3
 
21
 
! Отговори
опетков преди 7 години
До Виготура Не ти ли идва на акъла, че за да може да разпределя ЕС трябва да има и някаква организацийка, която да ги събира тези парици. ЕС хвърля огромни средства ( в нашия случай напразно), за да помогне на изоставащите страни по-лесно да догонят богатите. Това, че не случва у нас си е наш проблем. ЕС е като дедо ти Господ: Дава , но в кошара не вкарва.
45
1
 
3
 
! Отговори
опетков преди 7 години
До Анонимен Най-лесно се пишат глупости зад тролски анонимник. Излез с името си глупецо!
44
16
 
12
 
! Отговори
Виготура преди 7 години
ЕС в сегашната си бюрократична форма, харчеща и преразпределяща стотици милиарди евро като Съветския съюз е напълно излишна организация. Достатъчно е да има свободни граници за страните, право на труд, бизнес и пътуване. Нищо друго не е необходимо на гражданите на Европа, за да живеят добре.
43
0
 
3
 
! Отговори
Доньо Пънт преди 7 години
До до 25 от славянинА велико Търново ще е новият Слънчев бряг
42
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До luckymanАе вие и свинско не ядете само се взривяте някъде с редица жени и деца. Знаем ги тия от религията на мира дето все Путин ви е трън в очите, но ще си получите урока Кадиров ще ви избие антируските идеи от кривите чутури.
41
2
 
9
 
! Отговори
чоло преди 7 години
Картите почват да падат.Много кърлежи се наредиха да цоцат от ЕС.САЩ,Англия,Русия,всеки е готов да пази Европа от терористите.Започва и да излиза наяве кой праща терористите и кой иска да разруши ЕС.Важното е че парите са в Европа и тя ще е на ход.Лю Пен оня ден беше при Путин.Строенето на мистрали и военна техника за Русия и Китай много бързо може да бъде възстановено.Русия втори път няма да влезе в война с Европа,нито Европа.Китай има амбиции.Англосаксонците да внимават.
40
6
 
8
 
! Отговори
luckyman преди 7 години
абе вие от ЕС сте аут още преди UK бе, офицялно ви го казаха 2 3 4 5 скорости. Вие сте вън от ЕС още преди UK бе, не усетихте ли как напуснахте EС лекичко ви изгониха преди 2 седмици?
39
15
 
3
 
! Отговори
luckyman преди 7 години
и не само в Германия да дойдат, защото новите хора носят надежда навсакъде изевропа. Успокойсе германия е само 1 страна нищо повече.Ти по скоро гледай да не станеш курбан ако не протегнеш ръка на своите братя и сестри когато имат най много нужда. Ние сме рейнбоу общество и ако ти не искаш да си част от прогреса, тогава прогреса ще запечата твоя род, децата ти нямат място в рейнбоу обществото ни, ще минем и без тях, новите хора носят плодовитост
38
18
 
3
 
! Отговори
luckyman преди 7 години
Добре че има патреоти и организирахме авто-превоз за истинските българи от истанбул На следвщите избори сме първа сила.Англия не ни трябва че европа минава през Босфора. 500 години съжителство ни пазеха от всичко, беше златния период на БГ, търгуваш от Багдад до Виена, а не като сега данъци и лихви само! Турция отново ще ни спаси както когато бяхме чат от великата империя 5века
37
5
 
5
 
! Отговори
до 33 от славянин преди 7 години
Скоростите в ес ги определят Лисабонския и останалите подобни договори, които налагат диктатура и ограничения на по-слабите и малки страни! Чувал ли си за т. нар. квоти, евростандарти и прочее (ограничения)!? Само богатите страни могат да покрият тези стандарти, бедните не могат, защото нямат необходимите средства да го направят и по този начин са обречени да бъдат постоянно на първа скорост!
36
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоз под мен му засичам едни и същи писаници. Копира и пуска явно си е назаплата. Рейтингът му е 0 вече .
35
19
 
3
 
! Отговори
luckyman преди 7 години
Тръмп и наща марионетка Радев са най големите смешници, фанала го старческа криза, ходи с памперси под костюма и ги сменя преди конференциите. Вижте има анализ на профила му от психолози има разтройство на личноста, или просто казано ши3офреникТръм и нашия президент са да фанеш единия и да удариш другия. Скоро ще ги гонят само не знам кой първи ще го погнат с камъни и сопи..
34
17
 
1
 
! Отговори
luckyman преди 7 години
Англия не ни трябва че европа минава през Босфора. 500 години съжителство ни пазеха от всичко, беше златния период на БГ, търгуваш от Багдад до Виена, а не като сега данъци и лихви само! Турция отново ще ни спаси както когато бяхме чат от великата империя 5 века.До бре че има патреоти че организирахме превоз за истинските българи от истанбул На следвщите избори сме първа сила?
33
1
 
1
 
! Отговори
до 32 преди 7 години
Да ги хранят чак пък толкова, те си ги подържат на изкуствено дишане, а също и нас. Все пак някой трябва да чисти нужниците в ЕС, а някои повтарят как маастрихтските критерии са вного хубаво нещо вместо да застанат като мъже перд немците и да им кажат че трябва си отворят кесиите.
32
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ВъпросПа те вече няколко години са на диета..или както се казва: "хитрата сврака - с трите крака"
31
0
 
10
 
! Отговори
до 31 от славянин преди 7 години
''Силната икономика'' Ингилистан я часа загуба на Шотландия и Северна Ирландия!
30
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
През 1973,когато влиза в ЕИО, Великобритания икономически е зад тогаващите западни членки в Е ИО ,и сега ще бъде след страните от Бенелюкс ,Германия ,Австрия, Франция,Дания и Швеция.
29
2
 
12
 
! Отговори
Реалист преди 7 години
До luckyman:Скоростите, тикво, не ги определя ЕС, а си ги определя всеки сам, според акъла си и способностите си.
28
1
 
9
 
! Отговори
Въпрос преди 7 години
Кой ще храни хитрите гърци ?