Поколението "Какво" – социално ангажирани, но не и политически

Младите в Европа вече са преживели не една и две кризи
Обновена: 5 апр 2017 20:03 | 5 апр 2017 20:00, Боряна Павлова
5
Поколението "Какво" – социално ангажирани, но не и политически
Снимка: архив Reuters

Трудно е да обясниш с няколко думи какво представлява европейската младеж – за едни Меркел е пример за добър ръководител, за други обаче – тя е нещо като личен враг.

Повечето младежи не кипят от желание за участие в избори, но пък не се колебаят да излязат на демонстрации в подкрепа на Европа, когато това им се стори нужно.

Обхватно проучване, наречено "Generation What" (Поколението "Какво") насочи поглед към интересите, грижите и надеждите на младите хора в Европа. В онлайн-анкетата, извършена по поръчение на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU), са участвали близо един милион млади хора на възраст между 18 и 34 години от общо 35 европейски държави, пише "Дойче Веле".

Резултатите от анкетата показват, че младежта в Европа се вълнува от социалните несправедливости, но не вярва, че политиците могат да решат проблемите. Така например 82% от анкетираните младежи нямат доверие в политиците, а 45 процента от тях им нямат "абсолютно никакво доверие".

Интересен факт е, че само 23 на сто от германските младежи не изпитват никакво доверие към политическите институции. Това е най-ниската стойност в цяла Европа – може би, защото младежката безработица в Германия отдавна вече не е толкова сериозен проблем, както в Гърция, Франция или Италия. Най-малко две трети от младежите в тези три страни са разочаровани от местното политическо ръководство.

Разочарованието от политиката не е знак за безразличие

Тъкмо обратното. Авторите на студията твърдят, че младите европейци искат да се включат в политическия живот и да променят нещо. 44 процента от германските младежи например изразяват готовност да участват активно в политически организации. В Гърция този дял е едва 13 на сто.

Девет от всеки десет анкетирани младежи вземат на сериозно растящата несправедливост в съответната страна. И тази оценка е валидна за всички европейски държави, участвали в проучването. В Германия например страхът от социални безредици се нарежда сред най-разпространените страхове за бъдещето.

Младите хора остро реагират на социална несправедливост

Последните демонстрации на солидарност с ЕС показват, че европейската младеж е готова на активен ангажимент в името на своето бъдеще. В същото време трябва да се отбележи, че европейските младежи с удоволствие приемат икономическите предимства, които им носи ЕС, но не се идентифицират изцяло с политическите цели на общността, казва социологът Тобиас Бьонте. Голяма част от тях се идентифицират по-силно със собствената си национална държава, отколкото с европейския проект. Въпреки това едва всеки шести от анкетираните се обявява за излизането на Франция, Германия или която и да е друга страна от съюза.

Социолозите оценяват тези резултати по следния начин: "Въпреки грешките на ЕС, голямата част от младежите в Европа смятат, че съюзът е полезен за тяхната страна. Те обаче свързват ЕС и с надеждата, че той ще намери решения за наболелите проблеми на нашето време". Най-вече младите гърци биха могли да си представят излизането на тяхната страна от ЕС, тъй като са изправени пред огромни икономически проблеми.

Хората, които са израснали с отворени граници, са и по-открити към другите. На въпрос дали по време на висока безработица работните места в страната да са "запазени" само за местни хора, две трети от анкетираните младежи отговарят отрицателно.

В най-общи линии европейската младеж има оптимистични очаквания за бъдещето.

Младежта в Европа е преживяла вече не една и две кризи – заплахите на тероризма, краха на финансовите пазари, проблемите с бежанците.  Всичко това я кара да гледа значително по-спокойно на бъдещите предизвикателства. Дали?


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
6
 
! Отговори
гмеж преди 3 години
"Трудно е да обясниш с няколко думи какво представлява европейската младеж" - Напротив много е лесно защото така беше програмирано. С дялове над 20% - мултикултуристи (т.е. безкултурни), мултиполови (т.е. безполови), мултиобразовани (т.е. без образование) и мултисоциални (т.е. асоциални) с една дума гмеж
4
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"...82% от анкетираните младежи нямат доверие в политиците, а 45 процента от тях им нямат "абсолютно никакво доверие"...Обикновения човек няма доверие на лъжците и престъпниците!И Тръмп счита,че ЕС трябва да се унищожи,защото е съюз на държави, управлявани от международно организирани престъпници-юристи,икономисти, финансисти,журналисти,социолози,наркомани,клептомани, комарджии и прочие номенклатурни и наследствени " ART"-артисти и обикновени пед-ераси!Наш дълг е да му помогнем!
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поколението "Ко?! Не!"
2
1
 
3
 
! Отговори
шопето преди 3 години
Па нашту покуление "КОЙ" са а заплеснало по пулитика и остро рипат коги ги игонът от дръжавната синия!
1
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гетата, заплахите на тероризма, краха на финансовите пазари, проблемите с бежанците не са ги преживели ами си продължават и става все по-зле.